Sigurnosna vrata – najkvalitetnija zaštita vašeg doma

Vreme kada su sigurnosna spoljašnja vrata smatrana lukuzom su zauvek prošla. Danas ona nisu više privilegija za odabrane, već realna potreba dostupna svima. Sa unapređenjem tehnologija izrade pojavili su se na našem tržištu brojni modeli koji svojim izgledom, funkcijama i, pre svega, cenama, mogu da zadovolje veliki broj ljudi. 

Među čuvarima i majstorima čak kruži misao: ako niste sigurni koja vrata da izaberete ili nemate dovoljno novca, bolje da ugradite bilo kakva sigurnosna vrata nego da ih nemate uopšte. Drugim rečima, bilo kakva sigurnosna vrata će vam pružiti bolju zaštitu od običnih vrata.

Međutim, ukoliko želite da napravite najbolji izbor, morate da budete više upućeni u njihove tehničke osobine. To se pre svega odnosi na materijale od kojih su vrata napravljena, ispune i tipa brave. Od ovih stavki zavisiće kvalitet vrata, njihova dugotrajnost, izdržljivost, stepen sigurnosti i cena.

  1. Brava

Sigurnosna vrata su jaka onoliko koliko je izdržljiva njihova brava. Njen kvalitet određuje da li može da se obije lako, bez dodatne specijalne opreme i bez buke. Ukoliko je obijanje teško, onda je njen kvalitet bolji. Danas se, naročito u gradskim sredinama, sve češće ugrađuju brave sa više pravaca i čak 3 nivoa zaključavanja.

U poslednje vreme nije retkost da se pojavljuje i dodatna brava koja pruža još jedan nivo zaštite. To je jako korisno za vreme godišnjih odmora, kada duže vreme boravimo van stana. Na ovaj način možemo biti spokojni jer je bezbednost stana podignuta na viši nivo.

Tip brave određuje i klasu sigurnosnih vrata. Za regularnu zaštitu stanova uglavnom se koriste sigurnosna vrata treće klase koja pružaju solidan otpor prilikom pokušaja provale. Međutim, postoje objekti kao što su banke, zlatare, muzeji sa vrednim eksponatima, koji zahtevaju viši stepen zaštite. Za njih se kriste specijalne brave, mehanizmi zaključavanja i takozvana trezor vrata.

  1. Materijali

Ukoliko kupujete ulazna sigurnosna vrata za stan unutar stambene zgrade ili za stan u privatnoj kući, treba da vodite računa o tome od kojih su materijala napravljena i kakvu zvučnu i toplotnu izolaciju imaju. Gradski stanovi u zgradama mogu imati više potrebe za zvučnom izolacijom, dok stanovi u prirodi više će biti suočeni sa vremenskim neprilikama, zbog čega je toplotna izolacija jako bitna.

U svemu ovome glavnu reč vode materijali od kojih su vrata napravljena. Ako zanemarimo estetiku i dizajn (jer je izbor nikada veći i bukvalno možete da realizujete svaku vašu ideju i zamisao), izbor materijala je jedno tehničko pitanje. Ona stara formula: ako hoćeš da kupiš kvalitetno, gledaj šta je skupo, ovde ne važi skroz u potpunosti. Jer ono što je skupo, ne mora da znači da je odgovarajuće za svaki dom.

C:\Users\VladaPC\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\image-from-rawpixel-id-5922004-jpeg.jpg

Na primer, vrata od punog drveta. Svakako je drvo jedan od najboljih izbora koji možete napraviti. Ali morate biti svesni da drvo ne podnosi vlagu i estetski se bolje uklapa u široke prostore, dok manje stanove može da optereti svojom težinom. Sa druge strane, vrata od čeličnog lima su pristupačna, moderna, lakih linija i odlično se uklapaju u svaki prostor. 

  1. Ispuna

Ispuna vrata određuje njihov stepen izolacije, tehničke karakteristike i njihovu težinu. Ako su vrata ispunjena kartonskom ispunom (što je karakteristika sobnih vrata), ona će biti lakša. Ispuna kamenom vunom obezbeđuje odličnu toplotnu i zvučnu izolaciju, zbog čega su ovakva vrata energetski efikasna i vode računa o ekološkoj osetljivosti naše planete.

  1. Okvir, šarke i ručke

Sa pojavom sigurnosnih vrata, pored bezbednosti, postignut je napredak i na polju estetike. Kad krenete da rezgledate i proučavate modele, prvo što ćete primetiti je veliki izbor naprednih dizajnerskih rešenja. Koriste se kombinacije materijala, stilova. Vrata mogu biti jednostavna ili izrezbarena, rustična ili moderna, masivna ili svedena.

Veliki izbor vaka na tržištu će vam dodatno otežati izbor. Neke su predviđene za određeni tip vrata, ali najčešće postoji više opcija, kako biste mogli beskrajno da kombinujete. Najzastupljenije boje su metalik-srebrne, zlatne ili mesingane. Možete da se poigrate i debljinom ručki. I dok tanje ručke deluju elegantnije, deblje su svakako luksuznije i ostavljaju jači utisak.

U svakom slučaju, što se estetike tiče, sledite svoj ukus i kupite ono što se vama najviše dopada, jer to je kupovina koja nikako ne sme da bude impulsivna i nepromišljena. Vrata ne menjamo često, tako da bi ovaj izbor trebalo da nas dugo godina ispunjava.

  1. Garancija

Kada kupujete sigurnosna vrata treba imati u vidu da je bolje kupovati ih kod proverenih proizvođača. Na taj način dobijate i garanciju i servis. Ukoliko se javi bilo kakav problem prilikom otvaranja ili zatvaranja vrata, stručna lica su tu da vam pomognu da ga rešite. Najmanje što želite je da se sigurnosna vrata zaključaju i da budete u situaciji da sami morate da ih obijate. 

Na tržištu postoji veliki izbor sigurnosnih vrata, a neke modele i cene možete pogledati na ovoj stranici. Odredite prioritete prilikom izbora i krenite u obilazak salona nameštaja ili kataloga na internetu. Verujemo da ćete uspeti da pronađete prava sigurnosna vrata za vaš dom po vašoj meri!

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *