Sve o celulitu: Vrste, faze, zablude i kako da ga se rešite

Za svaku desetu ženu na planeti ovaj tekst neće biti od velikog značaja jer je upravo to statistički broj koji ne kuburi sa celulitom. Sve ostale mogu dobiti korisne informacije, kako bi izvršile tipizaciju, estetskog i zdravstvenog problema tj. celulita protiv koga se bore. Jedna od tajni uspešnog i efikasnog rešavanja leži u otkrivanju vrste celulita – svakom se može pristupiti na drugačiji način koji će dati bolje rezultate.

Krenimo od činjenice da celulit nije univerzalan, baš kao što se i faktori koji do njega dovode mogu razlikovati. Zato, ako želite da izgubite uporan celulit, onda treba prvo da znate šta je uopšte dovelo do njega.

Klasične zablude u vezi celulita

Prva zabluda odnosi se na pogrešno uvreženo mišljenje da je celulit karakterističan samo za pripadnice lepšeg pola. Netačno. Mogu ga imati i muškarci, ali je kod njih manje vidljiv ili nevidljiv. Kako zbog nešto deblje kože, tako i zbog hormonskog statusa, ali i drugačijeg stila odevanja.

Druga zabluda – dodatni teret trpe punije dame jer im se pripisuje „posedovanje narandžine kore.“ Netačno. I mršavije osobe, kao i oni sa normalnom kilažom, mogu imati celulit. Zbog takve zablude devojke koje su mršave dodatno izlažu svoj organizam gladovanju i štetnim dijetama. Time narušavaju zdravlje dok uporni celulit ostaje.

Treća zabluda se dovodi u vezu sa viškom vode u organizmu. Istina je da mnoge pripadnice lepšeg pola imaju problem sa oticanjem i eliminacijom viška tečnosti. Ipak to ne mora biti glavni, niti jedini uzrok celulita.

Tri vrste celulita

Malo je poznato da postoje tri vrste celulita:

Vodeni – najveći broj žena bije bitku sa njim. U samom nazivu se krije i njegova suština – karakteriše ga zadržavanje vode u organizmu, uz propratno lošu mikrocirkulaciju. Još jedna od odlika je i otečenost koja daje dodatni efekat izgledu nalik narandžinoj kori. Za ovaj tip celulita najbolje rešenje je redovna fizička aktivnosti koja ciljano pogađa delove tela koje želite da „ispeglate.“ Takođe, akcenat treba baciti i na poboljšanje cirkulacije, korišćenje različitih preparata, ali i smanjenje unosa natrijumove soli koja zadržava vodu.

Adipozni celulit vidljiv je samo prilikom štipanja kože i to je jedini način na koji njegova uočljivost dolazi do izražaja. Bezbolan je. Uzroke ovog celulita treba tražiti u nedovoljnoj fizičkoj aktivnosti i lošoj ishrani. Moglo bi se reći da je sedenje njegov glavni saveznik.

Fibrozni celulit je najteži i najgori oblik celulita. Vrlo uporan i teško ga se otarasiti, ali ne i nemoguće. Vidljiv je golim okom. Neravnine koje stvara su uočljive čak i preko određenih komada garderobe. Može biti propraćen bolom. Obračun sa ovom vrstom celulita zahteva „najvišu borbenu gotovost“  počev od ishrane, preko vežbanja, pa sve do tehničkih pomagala (masažera) i kozmetičkih tretmana.

4 faze razvoja celulita

Celulit može proći kroz 4 faze u svom nastanku tj. razvoju. Do koje će faze stići zavisi isključivo od vašeg načina života i njegovog (ne)tretiranja.

– Mnogi su skloni da ovu fazu nazivaju nultom jer celulit nije uočljiv golim okom, bilo da osoba sedi, leži ili drži noge prekršteno. Samo je štipanjem kože moguće nazreti njegovu pojavu.

– Druga faza je takođe blaga, ali se štipanjem kože jasno uočava pojava „narandžine kore.“

– Treća faza već daje jasno vidljiv i uočljiv celulit, bilo da sedite, stojite, ležite. Mikrocirkulacija i elastičnost kože su na znatno nižem nivou.

– Četvrtu fazu karakteriše izražena upadljivost. Nabori se vide preko helanki, šorceva i sličnih odevnih komada. Može biti propraćena i bolom.

Regije na kojima se javlja celulit

Delovi tela na kojima se celulit najčešće javlja su: zadnjica, butine, noge, stomak, kao i nadlaktice. Pojavljivanje na jednoj regiji ne isključuje njegov nastanak na nekoj drugoj. U nekim slučajevima celulit može biti istovremeno prisutan na svim pomenutim zonama. Ipak, stepen njegove rasprostranjenosti predstavlja ogledalo vaše brige o sopstvenom zdravlju. Ako ništa ne preduzimate i nastavljate sa starim, lošim navikama celulit će početi da se pojavljuje na većem broju navedenih regija.

Rešenje je u volji

Često se kaže da vam za obračun sa celulitom treba samo dobra i snažna volja, propraćena upornošću. I minimalni trud u vidu fizičke aktivnosti, promena navika, ishrane, uvođenje masaža itd. dugoročno može dati vidljive i ohrabrujuće rezultate. Telo bez „narandžine kore“ nije mit već stvarnost do koje se ne stiže preko noći.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *