Kada je najbolji trenutak za polaganje za vozačku dozvolu

Obuka vozača vrši se tokom čitave godine. Sa izuzetkom nepredvidih okolnosti kao što je pandemija, retko se dešava da dođe do nekih odlaganja rokova ili drugih promena. Polaganje za auto najčešći je oblik obuke, mada dosta kandidata prijavljuje se na polaganje za C kategoriju, tačnije vožnju kamiona.

B kategorija obuhvata polaganje za auto. Bez obzira na oblik i kategoriju pohađanja, svaka obuka vozača sadrži pravila kojih se svi moraju pridržavati. Ipak, postoje trenuci kada možete izabrati „pogonije“ vreme za polaganje za auto, kamion, autobus i slično.

Pripremite se za obuku vozača

Često je za svaku novinu potreba priprema. Iako se nekada dosta toga desi iznenada, da bi bili spremni na nove korake dobro je biti psihički i fizički spreman. Tako, polaganje za B kategoriju treba da bude samostalna odluka, bez pritiska i mišljenja okoline. Eliminisanje straha najbolje je kada se sedne za volan i napravi prvi krug, ako je u pitanju B kategorija. Ali i unapred, da biste osetili da je pravo vreme za polaganje za auto, pripremite se tako što ćete razmotriti sve dobre strane zašto je potrebna vozačka dozvola. Polaganje za C kategoriju je jednostavnije, jer je B kategorija već položena i sve je lakše kad je volan „isproban“. Prednost je velika imati položeno, jer je moguće kretanje svuda i kada god je to potrebno.

Izaberite vreme koje pogoduje lakšoj vožnji

Sigurno je da svako ima potrebu da vozi bez obzira na vremenske uslove – kišu, sneg, grad ili jake sunčane zrake. Takođe, gužve na ulici su gotovo svakodnevne i teško je izbeći „špic“ za vožnju. Ipak, ako se donosi odluka o otpočinjanju obuke, poželjno je izabrati toplije vreme. Na taj način će biti lakše vežbati na poligonu, jer nema snega i leda, kao i voziti po ulicama različite prohodnosti. Svi vozači, čak i oni kojima je B kategorija upisana i pre 30 godina, ne vole da voze kada je loše vreme. To je i normalno, s obzirom da je teško uspostaviti kontrolu kada spoljašnji faktori ne zavise od vas. To ne znači da samo časovi vožnje budu dok je lepo vreme. Naprotiv, dobro je naučiti voziti i po noći i lošijim vremenskim prilikama. Ali ukoliko već birate kada da počnete sa vožnjom časova i kompletnom procedurom za obuku, savet je da to bude proleće ili leto. Posebno što je potrebno i nekoliko meseci za realizaciju teorijskog dela, praktične vožnje, prve pomoći i sve druge delove. 

Pravo vreme za vožnju je kada vi smatrate

Bez obzira na vremenske prilike, pravila koje ima obuka vozača i sve druge faktore, najbolje vreme za polaganje za auto je onda kada vi smatrate. Ne samo u pogledu sigurnosti i spremnosti, već i svih drugih ličnih razloga. Broj godina ne mora da bude orijentacija. Danas kandidati sa već 16 godina mogu da pohađaju časove, a sam ispit da polažu kada napune 17 godina. Tada se dobija probna vozačka dozvola, koja važi do 21. godine. Sa druge strane, neki kandidati su spremni dosta kasnije, nakon na primer 30. i 40. godine.

Polaganje za auto treba da bude u pravo vreme, prema ličnim stavovima i potrebama kandidata. Nekada je to usled većih privatnih ili poslovnih obaveza ili drugih razloga, koji nameću potrebu za učestalom i aktivnom vožnjom. Ono što je najvažnije, jeste da obuka vozača ne izostane, jer je bitno da svaka osoba upravlja autom, što je B kategorija koja je danas neophodnost.

 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *