Gde lečiti dete i dobiti kvalifikovan nivo nege – Dom Zdravlja ili pedijatrijske poliklinike   

Rođenje deteta je poseban događaj koji pleni ljudsko srce, međutim, neophodno je praćenje novorođenčadi i pružanje posebne medicinske nege radi održanja zdravlja.

Majke dobijaju novu odgovornost da svoje dete vode kod pedijatra koji vrši osnovne procene kako o zarastanju pupka tako i o refleksima, otkucajima srca i celokupnom razvoju. Iako se radi o rutinskom pregledu, važno je da je pedijatar iskusan lekar koji može pružiti kvalifikovanu pomoć i savete. U potrazi za odgovarajućim pedijatrom majke se najčešće kreću od državnih Domova Zdravlja pa sve do privatnih pedijatrijskih poliklinika

Kako odabrati odgovarajućeg pedijatra 

Put do dobrog pedijatra ponekad može biti težak. Zdravlje vašeg deteta može zavisiti od pravovremene dijagnoze i kvalifikacije ali i radnog iskustva. Pedijatar mora imati veliku praksu ali ona ga ne čini uvek dobrim stručnjakom. Bitno je ići u korak sa inovacijama u lečenju i sa modernim pristupima detetu. Bilo da je reč o novorođenčetu ili detetu koje je spremno za polazak u školu, pedijatar mora biti dobar dijagnostičar. Prilikom odabira prvog lekara koji će voditi računa o zdravlju i napredku vašeg deteta bitno je proceniti njegov stav na vreme i odrediti da li je on dobar za vaše dete. Ukoliko pedijatar pokazuje brižnost prema vašem detetu i profesionalnost koja ne može biti ne uočena, onda je to siguran znak da je on savršen za vaše dete. Međutim, postoji nekoliko ključnih pokazatelja koji su glavni vodiči u tome da trebate razmisliti o promeni pedijatra i potražnji boljeg stručnjaka, a to su pre svega oni neprijatni momenti kada pedijatar ignoriše detetovo stanje i ne prikuplja dovoljno informacija. Na sve vaše nedoumice, nesavestan pedijatar neće vam davati detaljne odgovore i biće bez osnovnih manira. Vaša je obaveza da odaberete nekog od ponuđenih pedijatara u Domu Zdravlja, ali ukoliko procenjujete da tu ne možete dobiti dovoljan nivo nege, možete se odlučiti na privatnog pedijatra iz poliklinike koji će možda opširnije biti upućen u detetovo zdravlje. Neka on bude neko ko je ugledan i pre svega brižan kako dete ne bi imalo strah i doživljavalo neprijatnosti.

Pedijatrijske poliklinike i državni pedijatri

Većina roditelja se zapita da li je bolje lečiti svoje dete u državnim Domovima Zdravlja ili u privatnim pedijatrijskim poliklinikama. Privatne poliklinike za razliku od državnih medicinskih ustanova imaju znatno moderniju opremu koja omogućava u velikoj meri pružanje kvalifikovanijih usluga. Tu su naravno i dobri stručnjaci koji su usmereni na decu još od prvih dana njihovih života. Istina je da je državni sektor znatno ugroženiji nego poliklinike i da opseg plata manji, a dinamika rada veća. Državni pedijatar često može biti neprijatan i nemati naprednu i savremenu obuku niti doživljavati profesionalni rast koji se smatra obaveznim u pedijatrijskim privatnim poliklinikama. Poliklinike omogućavaju svojim pedijatrima da se konstantno razvijaju i da ne budu ubrzani sa malim pacijentima već da imaju dovoljno vremena da se svakom detetu posvete na odgovarajući način. U praćenju psihofizičkog razvoja privatni pedijatar iz poliklinike obavlja i one analize koje državni lekar nije u mogućnosti s obzirom na loše uslove rada. 

Koje su dužnosti privatnog pedijatra

Pedijatar se često dotiče saveta o pravilnoj ishrani deteta, prednostima vakcinacije, preventivnim analizama i sveobuhvatnoj edukaciji roditelja. Prateći razvoj deteta pedijatar je dužan da uoči patologije i alergijske reakcije, probleme sa virusnim zarazama, poremećaje u varenju i imunom sistemu, ali i da sprovodi rutinske preglede kućnog tipa. Nema sumnje da će sve ove usluge a i mnoge druge privatni pedijatar iz poliklinike moći efikasnije da pruži.  

 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *