Kada je pravo vreme za starački dom

Ovo je možda i večita dilema onih koji su se našli u ovoj situaciji. Dakle, sa jedne strane svako od nas želi da se prema svojim bližnjima ophodi najbolje moguće, a sa druge strane svi smo svesni da nismo u mogućnosti da konstantno budemo uz nekog i da mu poklanjamo svu potrebnu pažnju. Ukoliko bismo to uradili onda bi to značilo da smo u potpunosti zanemarili naše živote i onda bismo se samo tome posvetili. A to nikako nije cilj, niti bilo čija želja. Dakle, uvek morate da znate svoju granicu, ali i da na vreme prepoznate kada je za neku osobu bolje da bude u staračkom domu. To je najbolje što u tom trenutku možete uraditi za nju.  Ukoliko vam se dogode sledeće situacije, onda je definitivno znak da je osoba spemna za starački dom:

Kada je neophodna stručna medicinska pomoć

Nekada je starijim osobama potrebno da im se daju inekcije svakodnevno ili da u nekim trenucima budu priključeni na infuziju. Obično za to dolaze medicinske službe, koje menjaju boce sa infuzijom, ali nekada to rade i ukućani. Dakle, ako vi niste sposobni i ako osoba zahteva takvu vrstu nege onda je definitivno vreme da poseti starački dom. Nema druge opcije, to morate da znate. U staračkom domu, vaši najmiliji stariji ukućani će imati apsolutnu medicinsku negu i od strane onih koji su za to školovani i koji su stručni. Dakle, nećete morati da brinete da li oni to dobro rade i da li znaju da rade to. Jednostavno to je njihov posao.

Kada imate mnogo drugih obaveza

Ako je potrebno da konstantno budete sa starijom osobom i da joj spremate hranu, da je hranite, presvlačite, oblačite, vodite do toaleta i nazad, onda je definitivno vreme da tu stariju osobu smestite u starački dom. Niko jednostavno nema toliko vremena da posveti nekoj osobi. Jasno je da vi želite sve najbolje za vaše najbliže, ali to nije način. Vi ćete apsolutno zapostaviti sebe, a to je nemoguće. Većina ljudi i radi  i ima stalan posao, posao koji nekada traje i duže od osam sati i onda šta ćete raditi za tih osam sati dok niste tu. Naravno uvek postoji opcija da unajmite ženu, koja će paziti na stariju osobu, ali vi znate da vi onda nemate apsolutno niti minut vašeg slobodnog vremena, već morate da budete posle posla sa tom osobom. To može da bude veoma frustrirajuće za vas. Zato, treba da se posvetite vašem životu apsolutno, a brigu o starijim ukućanima treba da prepustite stručnjacima iz staračkog doma.

Kada osoba to sama želi

Postoje one osobe koje nikako ne žele da idu u starački dom. I to je logično s  jedne strane, ali opet im treba objasniti da ne treba da imaju averziju prema staračkim domovima, jer im tamo može biti mnogo lepše nego u kući. Sa druge strane, neke osobe mogu same da se staraju o sebi, ali jednostavno žele da idu u starački dom i to je naravno tek razumljivo. Zato je tim osobama i te kako potrebno da ih ohrabrite u toj odluci, jer jednostavno, one samo žele malo promene u svom životu i žele da budu okruženi ljudima sa sličnim tegobama i problemima, jer će ih oni najbolje razumeti.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *