Kako da sami očistite nameštaj u domu?

Da li u dnevnoj sobi imate kauč? On često ume da bude pohaban zbog dugatrajnog korišćenja ili neredovnog čišćenja. Nekada i večera u dnevnoj sobi ili izležavanje na kauču sa kućnim ljubimcem ume da napravi više štete nego koristi. Svaki kauč upija mirise iz kuhinje, prašinu i prljavštinu, a da o dlakama kućnih ljubimaca i da ne govorimo. U tom slučaju redovno pranje nameštaja je jedini spas da vaš kauč, sofa ili dvosed i trosed duže traju.

Najbolje je da zavrnete ruka i da krenete sa čišćenjem. Tako da ako u stanu imate tapacirani dvosed, trosed i fotelju, evo načina na koji možete sami da ga očistite. U svakom slučaju čišćenje nameštaja može da bude zamorno i teško, pa je nekada ipak bolje pozvati servis, jer profesionalci će vašem nameštaju brzo vratiti stari sjaj.

Pre nego što počnete sa dubinskim čišćenjem nameštaja, evo nekih saveta kojih bi bilo dobro da se pridržavate.

Savet #1: Obavezno pročitajte šta na etiketi piše!

Pre samog čišćenja najvažnije je da znate od kojeg materijala je vaš nameštaj napravljen. Zato pogledajte etiketu, a ako baš ne znate da protumačite šta na njoj piše, mi ćemo vam pomoći. Evo šta znače sledeće oznake koje se najčešće na etiketama pojavljuju.

Oznaka W znači da se samo sme koristiti voda tokom čišćenja nameštaja i njegovog pranja. WS ukazuje da smeju da se upotrebljavaju deterdžent za suvo pranje ili neki blagideterdžent u kombinaciji sa paročistačem. Ako na etiketi stoji oznaka X onda je to znak da se nameštaj samo sme usisavati. Ako je označeno slovo S onda pri čišćenju nameštaja možete koristiti deterdžent za suvo pranje.

Savet #2: Započinjete čišćenje nameštaja!

 Da li imate u domu sodu bikarbonu? Ovaj čarobni sastojak odličan je za mnogo toga, a efikasno uklanja i grinje i nataloženu prljavštinu i prašinu na kauču, fotelji, dvosedu ili trosedu. Pre nego što počnete čišćenje nameštaja Sodom bikarbonom, prvo proverite kako će na nju da reaguje materijal. U većini slučajeva soda bikarbona se preporučuje za čišćenje tapaciranog nameštaja, ali za svaki slučaj u čošak kreveta do samog zida stavite sodu bikarbonu i proverite kako će da odreaguje materijal.

Ako je sve u redu nastavite dalje, a pripremite adekvatnu opremu za čišćenje, poput microfiber krpe, oštre četke i usisivača sa nastavkom četke.

Savet #3: Čišćenje nameštaja nastavite oštrom četkom!

Da biste sve mrve, pljavštinu, prašinu i druge nataložene čestice iščetkali koristite oštru četku. Prvo sodu bikarbonu pospite po kreveti i ostavite da ona odstoji između 20 minuta i pola sata. Ako želite jači efekat čišćenja, onda sodu bikarbonu pomešajte sa suvim praškom za čišćenje tepiha i tako ćete postići dubinsko čišćenje nameštaja. Usisivačem sa četkom uklonite miks praška i sode ili sodu bikarbonu koju ste koristili.

Ako ima ukorenjenih fleka, onda možete da koristite i neka druga sredstva koja služe za čišćenje nameštaja. Tako se za čišćenje tapaciranog nameštaja može koristiti sledeća mešavina. Supenu kašiku deterdženta za sudove pomešajte sa ¼ šolje sirćeta i ¾ šolje tople vode i dobićete efikasno sredstvo za čišćenje nameštaja. Srećan rad!

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *