Simbolika zastave na sportskim dogadjajima

Ideja o stvaranju prve zastave vezana je za vreme još pre nove ere, kada je čovek, verovatno su to bili tadašnji lovci i ratnici, pokušavao da da istakne propadnost odredjenoj grupi ili zajednici i to  isticanja pripadnosti zadržano je do danas, pa i danas zastava kao komad jednobojne ili višebojne tkanine prošarane simbolima,  predstavlja simbol države, parče tkanine velikog simboličkog značaja.

Često se kao simbol države ističe na značajnim zvaničnim dogadjajima, što državnim manifestacijama, ali i sportskim dogadjajima, gde se vijori i po hiljade naših zastava. Nekada je teško bilo nabaviti ovo parče tkanine, čak je bila i zabranjena prodaja zastava u komercijalne svrhe, medjutim, danas je veoma lako nabaviti srpsku zastavu, prodaje se u mnogim radnjama i prodaja zastava raste iz dana u dan, a samim tim i njihovo štampanje. 

Simbolika zastave na sportskim dogadjajima

 Iako su, pre svega, državno obeležje, danas se zastave mogu videti svuda, u vreme praznika se ističu i na privatnim kućama, pa se često polemiše o tome da li je to isticanje zastave onako kako zakon propisuju. Kako god, ta želja za isticanjem pripadnosti i identifikacije sa nekim ko pripada našem narodu dovela je do toga da se zastava može videti svuda, posebno se sa ponosom ističe na sportskim dogadjajima, naročito kada je reč o tenisu, košarci, fudbalu. Zastava je neminovno sveprisutna na sportskim dogadjajima, na samim stadionima, igralištima, u arenama često vidjamo naše sportiste ogrnute srpskom zastavom. Sigurno u ovom trenutku  prodaja zastava povećana, zato što na jesen sledi Svetsko prvenstvo u fudbalu, a mi smo spremni da reprezentaciju bodrimo u svakom smislu i da proslavimo svaki uspeh isticanjem srpske zastave, koja se  u takvim momentima opšteg slavlja na ulicama nosi kao barjak.

Zastava budi lepe emocije

Zastava kao simbol države kojoj pripadamo budi lepe emocije, podstiče volju i želju da se istakne na najviša mesta, ako je  na bajraku, onda treba da se visoko podigne, na taj način se simbolično izdiže snaga i značaj ovog naroda, ali i svih njegovih pripadnika, od radnika do sportista. Iako parče tkanine, ona nije za jednokratnu upotrebu, pa je često lepo spakovana i   ljubomorno čuvana do nekog sledećeg velikog, značajnog dogadjaja. 

Razlika izmedju narodne i državne zastave

Oni koji vole da ističu zastavu treba da znaju da je zakonom propisano da se u narodu, pa i na sportskim dogadjajima, ističe samo narodna zastava, a ima razlike izmedju narodne i državne, zato što je narodna samo crveno-plavo-bela horizontalna trobojka, a državna zastava uz to ima i grb i upotrebljavaju je isključivo državni zvaničnici i sportski nacionalni timovi. Narodna se koristi prilikom proslava, svečanosti i raznih kulturnih, društvenih i sportskih manifestacija. Medjutim, praksa korišćenja zastave na svim vrstama ovih proslava, svečanosti i manifestacija je daleko od onoga što je propisano. 

Isticanje zastave u inostranstvu

Poseban je osećaj da se u inostranstvu istakne zastava, onda ona nema ulogu simbola pripadnosti, već upravo ulogu isticanja različitosti, posebno isticanja snage i uspeha ukoliko se zavijori na tribinama neke hale u kojoj naši košarkaši igraju odlučujuću utakmicu ili na stadionima gde će se igrati utakmice predstojećeg Svetskog prvenstva u fudbalu. 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *