Kako da uživate u prvomajskom odmoru na pravi način

Za većinu stanovnika Srbije asocijacija za 1. maj je roštiljanje i celodnevno uživanje sa društvom. Ovakav način, moramo priznati, i nije loša opcija za mlade koji inače nemaju puno slobodnog vremena. Uz roštilj, pivo i druženje najveći broj nas „napuni baterije“ za radne dane koje dolaze. Međutim, u svetu, a sada i kod nas sve veći broj se odluči za putovanje za 1. maj. Lepo vreme i nekoliko neradnih dana su često dovoljni da se upustimo u avanturu. Za ovakav odmor su posebno oni koji nisu ljubitelji roštilja i prejedanja.

Kako iskoristiti neradne dane

Ove godine 1. maj je u subotu i spaja se sa pravoslavnim Uskrsom, pa je za produženi vikend najbolje da uzmete slobodan dan 29. aprila i da na put krenete već u četvrtak ili sredu veče. Ovih pet dana je i više nego dovoljno za jedno dobro putovanje za 1. maj. Na koji način ćete iskoristiti ove neradne dane zavisi od vas samih: da li više volite odmor u pravom smislu te reči, ili biste pre da idete na žurke i druženja do kasno. U svakom slučaju, izbor je na vama, a mi vam dajemo samo neke predloge koji vam mogu poslužiti kao ideja.

Uživanje u prirodi

Maj je idealno vreme za uživanje u prirodi! I zato ukoliko ste ljubitelj prirode, iskorisitite neradne dane da odete negde u prirodu. Ukoliko uživate u roštiljanju, onda sigurno već razmišljate o nekoj vikendici i društvu koje ćete okupiti. Međutim, ova opcija može biti dobra čak i za one koji nisu ljubitelji ćevapa, pljeskavica i ostalih mesnih đakonija. Roštilj uvek možete iskoristiti i za grilovanje povrća. U ovom periodu već mogu da se nađu tikvice, mladi luk, krastavci i ostalo povrće. Pa tako vrlo brzo možete spremiti svoj zdrav i ukusan ručak. Ukoliko volite da provodite vreme sa društvom, onda ovakvo putovanje za 1. maj je odličan izbor! Čak i ukoliko ne volite meso sa roštilja!

Ukoliko biste više voleli da odete na putovanje za 1. maj samo sa partnerom i da istovremeno uživate u prirodi i za to imamo predlog! Uvek se možete opredeliti za neku planinu poput Zlatibora, Kopaonika ili Tare. Međutim, ako ne volite gužvu i želite da samo vas dvoje uživate u dugim šetnjama po prirodi, onda je bolje da posetite neko manje mesto. Danas u Srbiji postoji veliki broj etno sela i salaša koji se nalaze u prirodi, a gde možete prespavati i jesti. Domaća hrana, ljubazni domaćini i duge šetnje po prirodi, šta je više od toga potrebno za potpuno uživanje!

Upoznajte metropole

Danas se sve više ljudi opredeljuje za putovaje za 1. maj u neku od evropskih metropola. Naše agencije imaju brojne ponude za Budimpeštu, Prag, Beč, Veneciju, itd, a možete i sami organizovati put u sopstvenoj režiji budući da cena autobuskih karata nije preskupa za navedene gradove. I zato ukoliko niste posetili neki od ovih gradova, prvomajski praznici su odlično vreme za to! Da biste upoznali neki grad pet dana može biti sasvim dovoljno ukoliko se dobro organizujete.

Savetujemo vam se da pre polaska informišete o znamenitostima grada koji planirate da posetite. Pročitajte nešto o njihovim običajima i kulturi. Tako ćete moći malo da se spremite i da znate šta možete da očekujete od putovanja. Naravno, nezaobilazna karakteristika svakog naroda je i tradicionalna kuhinja. Zato se nemojte ustručavati da probate jelo koje je zaštitni znak neke zemlje ili grada! I obavezno posetite neki lokalni restoran. Tu ćete na jednom mestu moći da osetite duh jednog naroda! U poznatim restoranima su uglavnom turisti, pa ćete na taj način biti uskraćeni da upoznate ljude koji su starosedeoci. Ali su zato mali, lokalni restorani idealno mesto za to. I zato deo svog putovanja za 1. maj posvetite upravo upoznavanju duha naroda zemlje koju ćete posetiti!

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *