Zašto prodaja dvosobnih stanova zauzima vodeću poziciju na tržištu nekretnina u Novom Sadu?

Istražujući po dostupnim podacima ali i u razgovoru sa agentima za nekretnine iz Novog Sada došli smo do vrednih informacija koje se tiču najprodavanijih struktura stanova u Novom Sadu. 

Šta smo spoznali kroz razgovore sa agentima za nekretnine?

Ti razgovori kao i analiza tržišta nekretnina u Novom Sadu doveli su nas do zaključaka da su kupci u Novom Sadu poslednjih godina davali prednost dvosobnim stanovima. Ako se prisetimo drugih istraživanja u kojima su jeftiniji jednosobni stanovi bili dominantni ovo je ipak pomak napred. 

Istražujemo i ukazujemo na razloge zbog koji  se situacija na tržištu nekretnina okrenula u korist dvosobnih stanova. 

Jer ipak, ne tako davno, najpopularniji segment na tržištu nekretnina bili su skromni jednosobni stanovi, ali sada se situacija nagnula u korist dvosobnih stanova. 

Zašto su dvosobni stanovi sve popularniji?

Prvi i glavni razlog koji objašnjava pomak interesa potrošača ka dvosobnim stanovima je sve dostupnija razlika u ceni između  jednosobnih i dvosobnih stanova. Razlika je vredna većeg kredita jer se stan uzima na duže staze i uglavnom za život a ne dalju prodaju. 

Nivo komfora, nivo pogodnosti i udobnosti stanovanja kada se uporede ova dva tipa stanovanja je suštinski različit, uz jasnu prednost koju imaju dvosobni stanovi, što ih čini traženim među mnogim segmentima stanovništva. 

Jednosobni stanovi imaju svoju ciljnu klijentelu kada je u pitanju kupovina stambenog prostora za ličnu upotrebu, izdavanje ili dalju prodaju. Takve stanove kupuju mlade porodice, samci ili osobe čija mesečna primanja mogu da podmire troškove stanovanja u ovim stanovima. 

Malo je verovatno da će tročlana a pogotovo ne četvoročlana porodica izabrati jednosoban stan za sebe, iz očiglednih razloga – zbog nedostatka odvojenih prostorija i nedovoljnog komfora stanovanja. 

Tri ili više soba se više ne mogu nazvati stambenim prostorom koji je pristupačan većini onih koji žele da reše svoj stambeni i životni prostor. 

Dvosoban stan je kompromisna opcija za udobno i ekonomično mesto za život sa pristojnim nivoom komfora. 

Drugi razlog koji određuje popularnost kupovine dvosobnog prostora je vezan za investicionu kupovinu nekretnina. 

Posmatrajući iz današnjeg ugla dvosobne stanove je danas neuporedivo lakše i isplativije prodati. 

Trendovi u većini velikih gradova Srbije kao što su Beograd, Novi Sad ukazuju na skoro permanentni rast cene stanova. Ulaganjem u dvosoban stan možete biti vaša veoma isplativa investicija. 

Ulaganje u likvidno i ne preskupo stanovanje još je jedan razlog sve veće popularnosti dvosobnih stanova. Ukoliko se nastavi trend povećanja popularnosti dvosobnih stanova, može doći do skoka cena upravo u ovom segmentu tržišta. 

Novi stan da ili ne

Kupovina nove nekretnine uvek uključuje određeni rizik. Čak i pri kupovini stana u novogradnji, oslobođenoj zaostavštine prethodnih vlasnika, može biti puna iznenađenja koja vam na prvi mah nikada ne bi pala na pamet. 

Na primer infrastruktura koju je investitor obećao ponekad se pojavi nešto kasnije nego što je naznačeno u reklamnoj brošuri, ili baš mnogo kasnije.

Događa se da umesto obećanog dečijeg vrtića i crkve nikne benzinska pumpa, ali to je sve nekako normalno u našim uslovima i kompenzuje se dobrom lokacijom ili se i ne kompenzuje. Obećanja i reklamne poruke su jedno a stvarnost često nije takva. Oprez! Ne morate žuriti, pogotovo ako ne kupujete stanove svaki dan. 

Možda je bučnije nego što ste očekivali, možda je prevoz mnogo gori nego što ste mislisli… I tako redom. Iskustava mali milion pa da vas ne plašimo, budite radoznali, pažljivi, i nadasve ne morate prvi da krčite put u novim zgradama na nekim novim lokacijama. 

Ipak, i pored svih propusta nove nekretnine su sve traženije, pogotovo na dobrim lokacijama a sve češće i u sivoj zoni gradnje. 

Zašto su dvosobni stanovi toliko popularni na tržištu nekretnina, koji faktori doprinose likvidnosti takvog stanovanja?

Dvosobni stanovi su uvek traženi na tržištu. Popularni su među mladim porodicama, ali ih vole i stariji. Mogu biti vrlo zanimljivi i za investiciono ulaganje. Tražnja na tržištu čini ovu kategoriju stanova veoma aktuelnom i u fokusu kupaca za nekretnine.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *