38. nedelja trudnoće – odbrojavate dane do vašeg porođaja

Odbrojavanje je počelo i samo vas dani dele do trenutka kada ćete upoznati vašu bebu. Vi ste sada 38. nedelja trudnoće i vaša trudnoća se polako približava kraju. U 38. nedelji trudnoće vaša beba je sada duga oko 50 cm i teška oko 3 kg, a bebino telo je sposobno za život vam materice.

U ovom periodu, vi sa jedne strane jedva čekate da se porodite i upoznate vašu bebu, a sa druge strane ste zabrinuti u vezi sa porođajem i dolaskom bebe. Mi vam predlažemo da u 38. nedelji pripremite neophodne stvari za porodilište, zatim stvari koje će vam biti potrebne kod kuće kada dodjete sa bebom i naravno, ne zaboravite da se za to vreme hranite pravilno.

Pripremite neophodne stvari i dokumenta koja ćete poneti sa vama u porodilište

Kako se nalazite u 38. nedelji trudnoće morate biti spremni da u svakom trenutku krenete u porodilište jer vaš porođaj može početi bilo kada. Zbog toga je važno da pripremite torbu u koju ćete spakovati sve potrebne stvari i dokumenta, kako za vas tako i za bebu, za period koji ćete provesti u porodilištu. 

Kod izabranog ginekologa, drugih majki ili na internetu možete pronaći spisak sa stvarima koje su vam potrebne. Neka vam neko od bliskih osoba pomogne da ih nabavite a zatim i da ih spakujete. Neka vam stvari uvek budu pri ruci, samo da ih ponesete kada za to dođe vreme. 

Kada je reč o dokumentima, potrebno je da u bolnicu ponesete: uput za porodilište, ličnu kartu, overenu zdravstvenu knjižicu i potrebne analize

Hranite se zdravo u 38. nedelji trudnoće

Sve vreme trudnoće, pa i tokom 38. nedelje trudnoće ishrana je veoma značajna. Potrebno je da birate različite namernice koje su bogate velikim količinama vitamina, kao što su sveže voće i povrće. Zatim, neka vaša ishrana obuhvati namernice koje su Omega 3 masne kiseline, kao što su različite vrste riba, i namirnice bogate vitaminom K koje su značajne za razvoj bebe u poslednjim danima vaše trudnoće. 

Kako biste izbegle problem sa gorušicom i pojačanom kiselinom u želudcu iz ishrane izbacite jaku, masnu i začinjenu hranu, slatkiše i velike količine citrusa. Za užinu pojedite šaku badema ili tost koji će vam pomoći u borbi sa ovim problemom.

Pripremite stvari za bebu kada stigne iz porodilišta

Krevetac za bebu, ogradica, odelca, čarapice, kapice, portikle, pelene (pampers i pamučne pelene), kreme, vlažne maramice, flašice, cucle samo su neke od stvari koje se nalaze na spisku potrebnih stvari u prvim danima bebinog života. Kako nakon porođaja ne biste morali da idete u nabavku i mogli da se posvetite vašem mališanu i uspostavljanju nove porodične dinamike, predlažemo vam da ove stvari kupite i pripremite dok ste 38. nedelja trudnoće.  Neka vam neko pomogne da ih kupite, operete i spakujete. 

Pri kupovini kozmetike i sredstava za higijenu bebe, ne zaboravite da birate proizvode koji su na prirodnoj bazi, one koji u svom sastavu nemaju razlčite vrste toksičnih materija. Na taj način, čuvaćete zdravlje vaše bebe od prvog dana.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *