Kako ne pogrešiti prilikom izbora farbe za kosu?

Farbanje kose može da se pretvori u pravu avanturu, posebno ako ne poznajete svoju kosu dovoljno, a želite da taj zadatak poverite najboljoj drugarici, mami ili komšinici. Verovatno se nekada tajna pogreški krije i u neprofesionalnosti onoga ko vas farba, jer i brzina ima svoje prednosti, ali često je stvar u tome što se farbe za kosu biraju ad hoc. Prema željenoj boji koja se nalazi na fotografiji kutije.
Da li je ovo najpametniji izbor? Pa, ne bi se reklo. Najbolje farbe za kosu su one koje daju najpribližniju željenu nijansu, a to je najčešće moguće nakon mnogo godina farbanja ili nakon intervencije iskusnog i dobrog frizera. Ali, postoje određene stvari koje vam mogu pomoći u samom odabiru farbe, nešto što će učiniti da se greške smanje ili da ih više ne bude. Bitno je samo sve to primeniti tokom kupovine i biranja. Krenimo od osnove.

Koje vrste farbi za kosu postoje?

Biranje farbe za kosu počinje od toga kakvu farbu želite da uzmete za sebe. Kvalitetne farbe za kosu su one koje sigurno želite, a njihovo dejstvo bi trebalo da bude takvo da se ne ispiraju brzo i da ne oštećuju kosu. Ali sve to zavisi i od same vrste farbe.

Osnovna podela jeste na parfimerijske i profesionalne farbe za kosu. Među njima postoje tri kategorije: trajne farbe, polutrajne i prirodne farbe za kosu.
Trajne farbe za kosu poseduju hemikalije u sebi koje čine da sede budu prekrivene, da kosa bolje primi boju, te da se ona održi duže nepromenjena. U globalu, boja bi trebalo da se spira nakon nekih tri do četiri nedelje, kada je već potrebno osvežiti je.
Polutrajne farbe se brže ispiraju i imaju manju pokrivnu moć. One su odličan izbor kada, recimo, želite da vidite kako bi vam neka boja kose stajala, a niste sigurni da li je stvarno želite. Polutrajne farbe se brže ispiraju, ali i lakše prikrivaju. Na kraju, prirodne farbe za kosu ne sadrže hemikalije, na biljnoj su osnovi, ne oštećuju kosu, a njihov učinak je najviše da osveže postojeću boju i daju kosi sjaj.
Profesionalne farbe, svakako jesu najbolje farbe za kosu, dostupne su u radnjama frizerske opreme i u frizerskim salonima. Ali, sa njima bi trebalo uvek i jedino da radi obučeni frizer koji će uvek farbu prilagoditi vašim željama, ali i samoj prirodi vlasi.

Šta znače brojne oznake na farbama za kosu?

Boju farbe nikada ne birajte prema onome što je prikazano na fotografiji, na kutiji, već iz samog kataloga. Pored toga, brojevi tačno govore o tome kakva je farba u kutiji, prvi broj govori o samoj nijansi, a ostali o odsjaju. Kada su prvi, brojevi označavaju sledeće: 1 je crna, 2 najtamnije braon, 3 tamno braon, 4 srednjesmeđa, 5 svetlo smeđa, 6 tamno plava, 7 srednje plava, 8 svetloplava, 9 veoma svetloplava, 10 ekstra svetloplava, 11 ultra svetloplava, 12 specijalno svetlo plava. Drugi brojevi, kao oznake odsjaja poređani su tako da je: 0 prirodan, 1 pepeljast, 2 violet, 3 zlatan, 4 bakarni, 5 crveni, 6 mahagoni, 7 duvan, 8 biserni, 9 bež.

Koje farbe odabrati?

Najbolje farbe za kosu jesu one koje su označene za profesionalnu upotrebu. Sa njima nema greške. Farmavita farbe za pružaju potrebne promene kada je frizura u pitanju, kada se radi o bojenju kose na profesionalan način, dajući željene rezultate, a čuvajući vlas od oštećenja.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *