Koliko košta ugradnja video nadzora za različite objekte?

Kada se u obzir uzmu sve benificije koje ugradnja video nadzora pruža to je i te kako isplativa investicija. Naravno, kao i pri svakoj drugoj kupovini kako tehnologije, tako i bilo kojih drugih stvari, postoje one skuplje i jeftinije verzije. Uvek je moguće naći neku prihvatljivu opciju, koja ispunjava sve vaše kriterijume. Ipak, pre kupovine treba se dobro raspitati šta sve možete da očekujete i koliko će otprilike biti potrebno da izdvojite novca za ono što tražite. Naš savet je da pogledate video nadzor koje nude najpouzdanije firme kao što je  ProCar i uzmete u obzir odnos cena/kvalitet i odlučite šta je najpogodnije za vas. Generalno gledano  situacija uglavnom je sledeća:

Video nadzor za kuću – oko 300 evra

Video nadzor za kuću moći ćete da pazarite za oko 300 evra. Kada pogledate to i nije toliko strašno i to nije mnogo veliki novac, s obzirom na to šta sve dobijate. U tih 300 evra ulazi celokupna oprema, garancija, tehnička podrška i montiranje tih kamera. Dobro je da znate da kada ugrađujete video nadzor za kuću, onda taj video nadzor sadrži više kamera. 

Neki standardni minimum jeste četiri kamere za jednu kuću. To je u mnogim slučajevima sasvim dovoljno. Naravno da ukoliko vi smatrate da treba još kamera, onda će cena biti malo veća. Imajte u vidu da jedna kamera košta otprilike oko 30 evra, tako da znate koliko može dodatno da vas košta ukoliko se odlučite za još neku kameru. Treba da znate i to da će minimalna cena biti oko 300 evra, ali da svakako treba da se pripremite i za više.

Video nadzor za stan – oko 200 evra

Jedini razlog zašto je niža cena video nadzora za stan od video nadzora za kuću jeste broj kamera. Naime, kada je u pitanju video nadzor za stan koristi se, odnosno ugrađuje se samo jedna kamera. Jednostavno nema potrebe za više. I to se obično ugrađuje kamera ispred ulaznih vrata, što je i logično.

Dodatno osiguranje jeste ukoliko vaša zgrada ima i kameru u ulazu, odnosno ispred ulaza u zgradu. Međutim, to je već pitanje koje ne možete sami da rešavate, već u konsultaciji sa komšijama, ali i sa nadležnim organima. U početku će biti dovoljno da ugradite video nadzor ispred vrata vašeg stana, a to ćete moći da uradite za nekih 250 evra.

Video nadzor za radnje/poslovne objekte/lokale – od 250 evra

Obično su za radnje i lokale potrebne dve kamere a to se uglavnom odnosi na one radnje ili lokale koji su relativno manje kvadrature. Na primer prema Zakonu o obavljanju menjačkih poslova  menjačnice moraju imati najmanje dve kamere. Međutim, za sve one veće lokale biće možda potrebno i više kamera. U slučaju da vašem lokalu trebaju samo dve kamere, onda će vas video nadzor zajedno sa ugradnjom koštati od 250 do 280 evra. U slučaju da su vam potrebne dodatne kamere, onda će to biti skuplje.

Sa druge strane, kada su u pitanju veliki poslovni objekti, onda je cena značajno veća. Međutim, kada su u pitanju veliki poslovni objekti logično je da će cena biti veća, jer taj video nadzor uključuje mnogo više kamera. Sa druge strane taj video nadzor u mnogim slučajevima uključuje ne samo spoljne kamere, već i kamere unutar objekta, tako da je ovde situacija malo komplikovanija, odnosno video nadzor će biti relativno skuplje, nego kada su u pitanju drugi manji poslovni lokali.

Uopšteno, ne postoje neka striktna pravila kojim se  treba voditi priliko odabira video nadzora ali svakako treba uzeti u razmatranje sve faktore kao i cenu video nadzora.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *