Kako opremiti budućeg đaka prvaka

Svaki polazak u školu sa sobom nosi i mnoge promene. Menjaju se obaveze, menja se društvo, menja se organizacija gotovo cele porodice.

Ono što spada u deo pripreme đaka za školu jeste i uređivanje prostora gde će se raditi domaći zadaci i učiti. Kod nekih to postoji i od ranijeg perioda, naročito kada dete od najranijeg uzrasta ima svoju sobu, koja ima dovoljno prostora za rad.

Radni kutak i nedostatak prostora

Nisu svi te sreće da žive u stanovima i kućama u kojima svako ima svoju sobu i svoje mesto za rad. To naročito važi za višečlane porodice, sa više dece, gde je veoma česta situacija da deca dele sobu. Danas postoje brojne ideje i rešenja za male prostore, te to dosta olakšava organizaciju prostora. U tim situacijama se uglavnom preporučuju kreveti na sprat i radni stolovi koji nisu klasični, već se ugrađuju na zid i po potrebi izvlače i skupljaju. To ne moraju biti veliki komadi nameštaja i svakako predstavljaju rešenje bar za neko vreme.

Kvalitetna stolica koja ne zauzima mnogo prostora

Dobre navike je važno uspostaviti od početka, pa tako je važno da đak od prvog dana ima naviku da koristi radni sto za čitanje, pisanje crtanje i učenje. Izuzetno je važan izbor stolice na kojoj će đak to obavljati, najviše zbog akcenta na pravilnom držanju i položaju kičme i vrata prilikom tih aktivnosti. Najčešće se preporučuje da stolice budu podesive po dužini, da može da se koristiti duže vreme. Bitno je da pruža pravilnu potporu za kičmu, da nije nagnuta mnogo napred ni nazad.

Gde smestiti knjige

Radne stolove uglavnom prate police, koje je moguće postaviti i na sam sto, na zid iznad stola, ili imati klasičnu biblioteku pored stola. Takođe, zgodno mesto za držanje knjiga jesu i fioke u sklopu samog radnog stola, gde se mogu rasporediti i knjige, i sveske, i pisaći i sav ostali pribor.

Razveselite sobu uz dečji pribor za školu

Ukoliko dečji pribor za školu stoji na policama, on može poslužiti i kao svojevrsna dekoracija. Prilikom svakog ulaska u knjižaru obaspe nas šarenilo svih boja u kojima su urađene sveske i sav materijal potreban za školu. Tako da i školski pribor može da se uklopi sa bojama sobe i na taj način postane deo ambijenta koji je prijatan za rad. Ne treba zaboraviti da je prvačićima igra i dalje veoma važna, tako da u tom stilu treba i opremiti sobu. Školski pribor sa omiljenim junacima je obavezan u mlađim razredima, te je prilikom kupovine to veoma bitan faktor. Što se tiče školske torbe ili ranca, preporuka je ipak da izbor ne diktiraju crtani likovi, već same njegove karakteristike. Ranac za školu, a naročito za nejaka leđa prvaka, treba da bude lagan a čvrst, tako da se teret, koji zna da bude stvarno velik, rasporedi pravilno i ne opterećuje. Kod pernica je već sve prepušteno mašti i ukusu, mada sam sadržaj treba napuniti kvalitetnim priborom za pisanje i crtanje. Sve je spremno za učenje – škola može da počne!

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *