Iščekivanje koje nosi trudnoća po nedeljama

Planiranje trudnoće je uzbudljiv period ispunjen čekanjem i nestrpljenjem iz meseca u mesec. I dok neki imaju sreće da im se ta želja ispuni vrlo brzo čim se rodi ideja o tome, drugi ipak moraju malo duže da sačekaju.

Važno je konsultovati se sa svojim doktorom od početka, jer se na taj način mogu predvideti određeni simptomi i stanja. Takođe, ovulacija se ne mora desiti svakog meseca. A kada dođe do začeća i plod se udobno smesti u materici, nastupa niz promena koje se smenjuju i dopunjuju iz nedelje u nedelju.


Trudnoća po nedeljama uz kalendar

Onog trenutka kada test pokaže dve crte, trudnoća je već u 5 nedelji. Super! Ostalo je još 35 nedelja do kraja. Upravo nakon testa, kreću i prvi simptomi. To su obično: mučnina, umor, gubitak apetita, pospanost. Ti simptomi su odličan pokazatelj da je sa trudnoćom sve u redu i da progesteron dobro radi svoj posao. Isto tako, izostanak ovih simptoma je takođe uobičajen. Sada već treba zakazati prvi ultrazvuk negde oko 7. nedelje trudnoće, na kojem će se plod lepo videti i čuti otkucaji srca. Tada doktor obično saopšti i okvirni termin porođaja. Mnoge buduće mame naprave svoj kalendar kako bi trudnoća po nedeljama bila pomno ispraćena. Još češće se za to koriste aplikacije koje detaljno opisuju moguće simptome, veličinu i razvoj ploda.

Kada prođe prvo tromesečje

Do kraja 12.nedelje buduća mama je prošla najintenzivniji period mučnina i pada energije. Do tada su urađeni svi potrebni testovi koji utvrđuju da sve ide po planu. Nastupa mirniji period pun elana. Stomak je počeo da se nazira, ali taman toliko da ne ometa obavljanje svakodnevnih poslova i obaveza. Drugi trimestar je ispunjen planiranjem, organizovanjem i pripremom za porođaj. Mnoge mame se tada odlučuju za neke od kurseva psihofizičke pripreme trudnica. Mučnine i umor se mogu javiti sporadično, a fizičke promene se najčešće vide u povećanju grudi i laganog oticanja nogu. Negde 16. nedelje na ultrazvuku se može utvrditi pol bebe, a oko 19.nedelje mama može osetiti bebino pomeranje. Ako je u pitanju prva trudnoća, po nedeljama će svaka mama pomno pratiti promene, jer je uzbuđenje neverovatno usled potpuno novog iskustva. Promene raspoloženja su česte, nešto slično smenjivanju emocija u pms-u. U ovom drugom tromesečju je idealno putovati, jer stomak još uvek nije toliko veliki, pa su izleti i kratka putovanja pravo uživanje.

Poslednje trećina trudnoće

Od 28.nedelje počinje poslednji trimestar i trudnoća po nedeljama pokazuje intenzivne promene. To je i logično, jer mama i beba ulaze u veliko finale. Ponovo se javlja umor i češće oticanje. Dolazi i do gorušice i drugih problema organa zab varenje. Ništa čudno, ako se uzme u obzir gužva i prenatrpanost u maminom stomaku. Sporije varenje može dovesti i do gasova i zatvora. U ovo periodu ultrazvuk je pravi događaj. Jasno se može videti beba i svaki njen pokret, što svim roditeljima stavlja veliki osmeh na lice. Kako se termin približava, mamino spavanje je otežano i često bude ispraćeno isprekidanim snom. Trudnicama je sve teže da šetaju, težina se povećala, pa je najbolje tada odmoriti i malo podići stopala. Pred kraj ovog perioda dešava se pojava lažnih kontrakcija koje nagoveštavaju da još nedelkju, dve i beba je tu.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *