Kako tricikli za decu pomažu u razvoju mališana?

Možda se ranije i nije toliko govorilo o tome, prosto zato što su tricikli za decu bili uobičajeni deo odrastanja svakog mališana, pa se i nije u velikoj meri razmišljalo o tome da li oni pomažu detetovom razvoju ili ne. Jednostavno se nekako podrazumevalo da se detetu u određenom uzrastu ponudi i mogućnost da vozi tricikl, a koji je obično nasleđivalo od starijeg rbata ili setsre u porodici, odnosno familiji, pa čak i od starije dece u komšiluku. 

Ali danas se situacija u vezi sa odgajanjem dece u velikoj meri menja, uzevši u obzir da mnogi stručnajci procenjuju da li je ovo ili ono dobro za dete ili ne. Baš zato i ističemo da je zahvaljujući brojnim istraživanjima koja su u novije vreme sprovedena, utvrđeno je da tricikli za decu i te kako mogu da im pomognu mališanima i to primarno da maksimalno razviju motoričke sposobnosti. Upravo zato se i preporučuje u određenom uzrastu dati detetu mogućnost da ih koristi.

Tricikli za decu kao deo odrastanja

Mnogi danas pamte svoje detinjstvo upravo po biciklima i druženj, te vožnji sa drugarima, ali se baš i ne sećaju da li su tricikli za decu bili sastavni deo njihovog detinjstva ili ne. Razlog je jednostavan, prosto zato što se oni koriste uglavnom do detetove četvrte godine starosti. 

Tricikli za decu zapravo predstavljaju početak u razvoju motoričkih sposobnosti, a ujedno i oplemenjuju jedan period detetovog života. Odličan su vid pripreme i za vožnju bicikla.

Tako se u novije vreme mogu na tržištu naći i dečiji tricikli koje mogu da koriste i mališani gotovo odmah nakon što nauče da hodaju. 

Da li su tricikli za decu bezbedni ili ne?

Sama činjenica da se radi o, da tako kažemo prevoznom sredstvu za mališane koje ima tri točka, dovoljno govori o tome koliko su zapravo tricikli za decu stabilni. 

Međutim, nije stabilnost osnovna karakteristika tricikala, već i činjenica da će dete u najranijem uzrastu naučiti da bezbedno njime upravlja, te da kada dođe vreme da vozi bicikl, to može da učini mnogo samostalnije nego dete koje nije imalo priliku da upravlja triciklom. 

Danas se na tržištu mogu naći tricikli za decu sa različitim karakteristikama, odnosno dodacima, a posebno su atraktivni oni koji su izrađeni od drveta. 

Isto tako postoje i tricikli koji roditeljima nude mogućnost da njima upravljaju, čime je i kretanje mališana značajno lakše, ali u velikoj meri i sigurnije. 

Mnogi tricikli za decu danas imaju i dodatak, koji se koristi kao zaštita od sunca, kao i dodatne branike, koji imaju za cilj poboljšanje bezbednosti. 

Kako odabrati odgovarajući tricikl za dete?

Isključivo u zavisnosti od toga da li roditelji imaju želju da pruže mogućnost mališanu da samostalno koristi tricikl ili žele da oni njime upravljaju, zavisiće na prvom mestu da li su bolji tricikli za decu koji imaju i dodatak za upravljanje ili ne. 

Osnovna preporuka prilikom izbora jeste da se ne koristi mnoštvo dodataka, prosto zato što će to detetu u velikoj meri odvlačiti pažnju, a posebno ukoliko roditelji žele da njihov mališan triciklom upravlja samostalno. 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *