Kakvi mogu biti paravani za tuš kabinu?

Svaki kupatilski element doprinosi funkcionalnosti samog prostora, međutim, ne treba zaboraviti ni estetski momenat. To je slučaj i sa paravanima za tuš kabinu, koji svojim dimenzijama i oblikom treba da budu u saglasju sa ostatkom enterijera.

Različiti koncepti

Paravani mogu biti u setu sa sa kabinom, kada se i kupuju kao gotov proizvod, i kad mogu imati i bočne strane, leđa, te plafon. Sa druge strane, oni se i naknadno mogu postaviti na već postojeće kade ili kadice, ili na pod ako je na taj način koncipiran prostor za tuširanje, kada ovi stakleni zidovi mogu biti i takozvane tuš stene.

Njihova naknadna ugradnja podrazumeva da se mogu izrađivati po meri i da tada imamo slobodu pri odabiru oblika, dimenzija i dizajna. To, u stvari, znači da za svako kupatilo možemo pronaći paravan za tuš kabinu koji je idealan za taj prostor, koji će ga učiniti funkcionalnijim i lepšim.

U skladu sa prostorom

Predviđeni prostor za kupanje mora biti u skladu sa kvadraturom kupatila, kao i rasporedom instalacija i drugih elemenata. Te tako i prilikom odabira paravana za tuš kabinu valja uzeti više parametara u obzir, pored ličnog ukusa, cene ili brenda. Naime, oni prate osnovu na kojoj su ugrađeni i svojim oblikom i dimenzijama sa njom su u saglasju.

Dakle, mogu biti u različitim dimenzijama, pravougaonog, kvadratnog ili polukružnog oblika. Njihova forma i površina uslovljene su i položajem u prostoru, na primer, da li su uglu (što je najčešće), u centralnom delu, odnosno slobodni sa tri strane, ili pak između dva zida kada su nam potrebna samo prednja stakla.

Sistemi otvaranja

Pomerajući paneli mogu se otvarati kao klasična vrata, ka unutra ili spolja (modeli sa šarkama), mogu biti klizni, kada se kreću pomoću točkića na jednu ili obe strane, a postoje i oni koji se otvaraju kao harmonika. Za male prostore, može se odabrati i onaj koji se ima samo jednu fiksnu stranu, te izgleda kao kakav pregradni zid.

Od sistema pokretanja zavisi i odabir okova, odnosno pokretačkog mehanizma koji treba da obezbedi da ono bude neosetno, lagano i jednostavno, a ne treba zaboraviti ni rukohvate. Okovi takođe mogu biti od više materijala i u više nijansi, te kako u zlatnoj, tako i u srebrnoj, sivoj, crnoj. No, najvažnije da su kvalitetni i da sve dobro dihtuje.

Boje i dizajn

Paneli paravana za tuš kabinu uobičajeno se izrađuju od stakla, ali se mogu naći i od drugih materijala, poput PVC-a. Osim materijala i debljine, razlikuju se i u dezenu, te tako mogu biti potpuno prozirni, peskirani, u različitim nijansama, poput dim nijanse, potpuno jednoobrazni li sa pojedinim šarama u vidu drugih boja na staklu, sa vidljivim okvirima u sivoj, beloj, crnoj boji.

I funkcionalnost i estetika

Potpuno providni paravani za tuš kabinu doprinose vizuelnoj dubini prostora, čineći ga komfornijim. Oni pak nekog specifičnog dizajna, bivaju vrlo efektni estetski element. Načelno, svi paravani za tuš kabine svojim oblikom i dimenzijama utiču na funkcionalnost prostora, a takođe i izgled enterijera. Tako njihovim odabirom stvaramo udoban i omiljen kutak u kupatilu, ali i definišemo stil uređenja.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *