Od Mongolije i Turske do Evrope

Najpoznatiji proizvođači i majstori svog posla kada su tepisi u pitanju jesu Turci. Pre svega, treba napomenuti da je reč o Turcima koji su živeli na prostoru današnje Anadolije odakle se veruje da su tepisi stigli u Evropu. Pretpostavlja se da su preko Venecije dospeli na evropski kontinent i da je to bilo negde u 16. veku.

Zbog svoje specifičnosti ubrzo su postali platno slikarima koji su težili svoju umetnost na njima da prikažu, a da su ubrzo osvojili i bogataše dokazuje i podatak da su za kratko vreme dospeli i na brojne evropske dvorove. Međutim, koliko god da je Turska prednjačila kada su tepisi u pitanju, ne sme se zaboraviti da tepisi vode poreklo iz Mongolije, Avganistana, pa i Kazahstana, jer su upravo ovi narodi čuvali milenijumima tradicuju izrade, ukrašavanja i proizvodnje tepiha, a ona traje i do današnjeg dana.

Više stotina godina u Kini postoji tradicija izrade tepiha. Nije samo Peking središte njegove proizvodnje, već i manji regioni i gradovi. Zato se mogu primetiti različiti dizajni i boje od grada do grada, jer svaki motiv predstavlja specifičnost jednog mesta. Kineski tepisi su prepoznatljivi po brojnim motivima ptica, drveća i cveća, a svakako najprepoznatljivi je motiv zmaja ili neki oblici iz geometrije.

Na jednom kraju sveta tepisi predstavljali su moć i ugled vlasnika, na drugoj strani imali su zaštitnu ulogu. Tako su Marokanci koristili tepihe protiv visokih temperatura, a zahvaljujući jakim bojama i geometrijskom obliku trudili su se da se pomoću njih sačuvaju od jakih sunčevih zraka.

Istorija i tradicija naroda

Bez obzira što se najpre veruje da su imali isključivo zaštitnu i dekorativnu funkciju, važno je znati da su tepisi zapravo oslikavani kako bi se sačuvala istorija nekog naroda. Služili su i kao način komunikacije, jer su se koristili umesto pisma, a da mogu poslužiti kao istorijsko svedočastvo svedoči ratni tepih. On je nastao u vreme rata između Avganistana i SSSR-a, a početkom 21. veka kada se na teritoriji Avganistana zaratilo sa Amerikancima, nastavljena je izrada ovih tepiha kako bi lokalno stanovništvo imalo čime da se bavi u to vreme. Specifični su po svojoj izradi, jer su po ugledu na indijske tepihe pravljeni, a ako vam se ukaže prilika da vidite modele koji su svetlo plavi, žuti ili zeleni, onda je moguće da su u pitanju originalni tepisi sa ovih prostora.

Kada je u Evropi počela da se širi manifaktura, svoje mesto su imai i tepisi u ovom načinu proizvodnje. Popularnu su bili jednostavni dizajn, a sve više su pažnju privlačili modeli koji su bili ne samo kvalitetni, već i tepisi koji su se na potpuno novi način proizvodili. Sankt Peterburg i muzej Ermitaž čuvaju najstariji primerak orijentalnog tepiha. Veruje se da je proizveden još 500 godina pre nove ere, a pronađen je skoro dva milenijuma kasnije u oblasti planine Altaj.

Iako se danas najpre koriste kao dekoracija i imaju estetsku funkciju u domu, treba znati da su u godinama pre nove ere tepisi bili izuzetno značajni i imali su poseban značaj za narode širom sveta.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *