Sve što biste trebali da znate o sendvič panelima

Ukoliko vam je poznat pojam ali niste sigurni o čemu se tačno radi i čemu sve služe sendvič paneli, onda je ovo pravi tekst za vas. 

Naime, ovde se misli na moderan građevinski proizvod koji se dobija savremenim načinom proizvodnje, a može se koristiti za oblaganje krovnih i zidnih površina, pa tako imamo zidne i krovne panele. 

S obzirom da se sendvič paneli napravljeni od termoizolacionog jezgra koje može biti od mineralne vune ili od poliuretanske pene, spadaju u odlične toplotne izolatore koji vam štede energiju, bilo da se radi o letnjim mesecima (kada nam radi klima) ili u toku zime (kada grejemo prostorije u stanu ili kući). 

U proseku, životni vek većine sendvič panela iznosi pedesetak godina što znači da se radi o vrlo izdržljivom i otpornom građevinskom materijalu. 

Krovni paneli – koje su osnovne karakteristike?

Krovni paneli danas najveću upotrebu imaju u onim objektima u kojima je fokus manja potrošnja energije, a to su velika skladišta, stambene zgrade, poslovne prostorije, hangari, poljoprivredni objekti i sl. 

Još jedna važna prednost, pored uštede energije odnosi se na činjenicu da su krovni paneli otporni na razne vremenske uslove i nepogode kao što su jaki udari vetra, susnežica ili zemljotresi. Objekti koji imaju krovne panele nemaju probleme sa vlagom i potpuno su bezbedni u slučaju izbijanja požara. 

Kada govorimo o ceni kupovine i montiranja, krovni paneli nisu ništa skuplji od klasičnih metoda izgradnje. Pri tome, lako se instaliraju, jedini uslov je da budu postavljeni pod nagibom ne manjim od pet stepeni. 

Prednosti sendvič panela

Upotreba sendvič panela je danas višestruka. Veoma su praktični kada se radi o komercijalnim ili industrijskim objektima koje je potrebno završiti u što kraćem vremenskom roku. Ako na trenutak uporedimo gradnju sendvič panela sa klasičnom izgradnjom, od građevinskih inžinjera dobićemo informaciju da je gradnja pomoću sendvič panela daleko brža i samim tim ekonomičnija.

Treba napomenuti još jednu bitnu stvar koja oslikava ovu vrstu obloga za zidove i krovove a tiče se brzine sušenja. Kod klasične zidarije, treba sačekati sušenje pa tek onda raditi malterisanje. Kog građenja sa sendvič panelima nema čekanja jer nema potrebe za sušenjem.

Idealni su u slučaju dislokacije objekata

Objekti kod kojih su se koristili sendvič paneli prilikom gradnje veoma lako mogu biti prebačeni na neku drugu lokaciju, za razliku od klasično zidanog objekta. Ono što posebno izdvaja sendvič panele je to što se lako mogu montirati ali isto tako i demontirati u slučaju nekih promena kao što je dislokacija objekta. 

S obzirom da su odlični termo i zvučni izolatori, sve veću upotrebu imaju i prilikom gradnje vojnih objekata kao i drugih državnih prostorija. 

Da li sendvič paneli imaju neke nedostatke?

Jedini nedostatak koji vam može zapasti za oko jeste njihov fizički izgled. Reč je o građevinskom proizvodu koji najveću upotrebnu vrednost ima u industrijskoj grani i koristi se za oblaganje onih objekata kod kojih izgled nema važnu ulogu kao što su supermarketi, hangari, poljoprivredni objekti itd.

Na kraju treba napomenuti da ne postoji jedna savršena vrsta izolacije. U zavisnosti od toga kakav objekat u izgradnji je u pitanju, zavisi i njen odabir. 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *