Knedle sa šljivama – kako do fantastičnog ukusa koji se pamti?

Poslastice čija se receptura, utisak o neverovatnom ukusu i tradicija pripreme prenosi sa kolena na koleno od baka i starijih generacija, definitivno su knedle sa šljivama. Sinonim su za intenzivan ukus, pravo osveženje, uživanje u čarima arome koju ima ovo voće, ali i skladno pripremljeno testo oblikovano u popularne kugle. Iako danas postoji veliki broj slatkiša i dezerta, knedle su neizostavan element velikog broja porodičnih trpeza, a vrhunske domaćice uživaju u čarima pripreme ove poslastice u svojoj kuhinji. Ipak, mogu se jednostavno poručiti i u omiljenim restoranima i poslastičarnicama, kao i kupiti gotove i spremne za kuvanje kod kuće. 

U zavisnosti od ličnih želja i potreba, knedle sa šljivama mogu postati element svakodnevnice ljudi uz proverenu recepturu i svega nekoliko koraka važnih za kvalitetnu pripremu u svom domu. Iako deluje potpuno jednostavno, da bi se adekvatno pripremile i bile bez greške, važno je biti upoznat sa određenim trikovima koje znaju domaćice i profesionalni poslastičari. Generalno, knedle predstavljaju dezert koji je prepoznatljiv svuda u svetu, a posebno su omiljene, pored naše zemlje, u Austriji, Mađarskoj, Rumuniji, Češkoj, Nemačkoj, ali i mnogim drugim zemljama Evrope i sveta.

Sastojci koji se moraju vešto i po recepturi kombinovati

Da bi knedle sa šljivama imale očekujući, sjajan i pun ukus, važno je ispoštovati proceduru pripreme, ali i imati potrebnu količinu svih predviđenih sastojaka. Naime, nezamislive su bez bar 1 kilograma krompira, a savetuje se i bar 200 grama više pripremiti za ove potrebe. Pored toga, bitni sastojci su i brašno, so, šećer, ulje, jaja, margarin ili puter, prezla, kao i naravno zrele šljive bez košpica. 

U količini, potrebno je do 350 grama brašna, 2 jajeta, kao i 30 grama margarina ili putera. Za omotač je potrebno 50 ili 60 grama putera, 2 kašike ulja, 200 grama šećera i identična gramaža prezli. U zavisnosti od želja, umesto prezle može se koristiti mlevena plazma ili keks, cimet i šećer. Takođe, brašno može zameniti gustin, kao i margarin puter. 

Saveti za pripremu knedli koje će svakoga oduševiti

Knedle sa šljivama specijalitet su koji se od davnih vremena obožava širom sveta, naravno ukoliko ukusom ispune kriterijume vrhunskih poznavaoca arome. Knedle se sastoje od testa krompira i drugih sastojaka, voća i postupka kuvanja, kao i prženja za omotač od prezle ili drugih ukusa. Da bi bile perfektno kuvane i pripremljene tako da oduševljavaju i ukusom, ali i estetikom, neophodno je koristiti stariji, beli krompir. Uz to, umesto mekog, preporuka je izabrati oštro brašno, jer u suprotnom testo može biti meko i gubiti oblik kugle. 

Testo pre pravljenja kugli i dodavanja voća treba da bude kompaktno i bez grudvica, a zatim i dobro prohladiti. Takođe, razlog iz kojeg ukus nekada ne bude idealan, jeste izostavljanje soli – dodaje se prstohvat u vodu u kojoj se kuvaju knedle kad proključa, kao i u samo testo, što je ukupno oko 1 kafene kašičice, ali naglašava aromu voća. Važno je i da voće bude oceđeno, posebno ukoliko je prethodno zamrznuto, kao i da se prati predviđena gramaža za svaki od sastojaka.

Koraci nastanka čarolije ukusa knedle

Da bi se knedle sa šljivama konzumirale sa uživanjem, kao neverovatno ukusan dezert, bitno je znati sve korake u pripremi, naravno ukoliko se planira samostalna kreacija kod kuće. U suprotnom, restorani su uvek u raspoloženju da posluže najbolje knedle sa ukusom po izboru, a mogu se i kupiti unapred pripremljene, samo da se kod kuće skuvaju i preliju prezlom. Konkretno, krompir se kuva i zatim pasira do pirea, uz prohlađivanje od oko 20 minuta. Nakon toga, kombinuje se sa uljem i margarinom, jajima, solju, šećerom, a nakon mešanja i brašnom. 

Dobija se fino ujednačeno testo, spremno za pravljenje kugli i dodatak voća. Sveže ili prethodno odleđene šljive bez košpe i zrele, dodaju se u središnji deo kugle. Ovako pripremljene, kuvaju se u većem loncu posoljene vode, spuštajući se prilikom ključanja. Sve dok ne isplivaju na površinu traje kuvanje, a zatim i još 2 minuta dovršava priprema knedle sa šljivama. U drugoj šerpi, greje se ulje sa prezlom i kratko propržava uz margarin ili buter, a zatim spuštaju i prethodno kuvane knedle. Po želji, umesto ili uz prezlu može se koristiti i cimet, šećer, keks i slično. 

I danas su knedle sa šljivama dezert u čijem ukusu se neverovatno uživa, a posebno kada se samostalno pripremi u ambijentu svoje kuhinje i proverenu recepturu. Tradicionalan ukus koje poznaju naše bake, prenosi se na nove generacije uz proverene sastojke, njihovu količinu i odnos, zahvaljujući čemu nastaju najbolje knedle koje se konzumiraju sa neizmernim zadovoljstvom. Zbog toga, neophodno je poznavati pravila adekvatne pripreme i voditi računa o svim potrebnim sastojcima i njihovom odnosu.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *