Koji trend za uređenje enterijera je u modi?

Da li pratite trendove kada je uređenje enterijera u pitanju?

E pa sada je u modi glamur i kada je enterijer u pitanju. Posebno se pažnja obraća na tepihe, jer boja je posebno važna. Jarko crvena ili crna su u modi i uvek su prvi izbor mnogih kupaca. Najčešće se kombinuju crna i tamnije boje poput bakarne, zlatne, tamno plave, ljubičaste ili tamno crvene.

Osim kombinacije boja, biraju se i modeli koji imaju  cvetne motive, bogate ukrase i tradicionalne motive koji podsećaju na prošlost. Uglavnom ovakve tepihe biraju romantičari i ljubitelji prostornog življenja.

Naravno, od samog enterijera zavisi i kakav ćete tepih izabrati.

Ako je stan bogat staklenim površinama, najbolje će se uklopiti crveni tepih. Ali posebnu pažnju treba obratiti na boje i njihov kontrast.

Ako ne volite previše blage boje, onda je najbolje da birate jake i upečatljive kontraste. Uvek su u modi geometrijski oblici, pruge i pletenje, a među otkačene tepihe ubrajaju se oni koji imaju kaligrafiju ili slova. Ako i nemate baš ideju kakav tepih želite, posetite salon tepiha gde će vas stručnjaci posavetovati i pomoći vam pri izboru.

Kakav materijal tepiha birati?

Najčešće se kupuju tepisi od prirodnih materijala. Najbolji i prvi izbor jesu lan, konoplja, reciklirani materijali i naravno vuna.

Postoje dve grupe materijala od kojih se tepisi prave. Reč je o prirodnim i sintetičkim materijalima. Ima i tepiha koji se prave od dva različita materijala, pa se tako na tržištu mogu naći tepisi od pamuka i vune. Najkvalitetniji su tepisi koji su ručno tkani, a veoma su izdržljivi i često traju decenijama

Imaju prelepe detalje, a dobro je poznato da što je više čvorova, to je tepih kvalitetniji i izdržljiviji.

Nasuprot ručno tkanim tepisima ima i onih koji se isključivo mašinski proizvode. Po naličju možete da odredite da li je tepih ručno izrađen ili mašinski, jer kada se dezen i na naličju primećuje onda znajte da je reč o kvalitenom ručno izrađenom tepihu. Kada kupujete tepihe bitno je da razmislite o nekim bitnim stvarima o kojima možete pročitati na sledećem linku.

Kako prepoznati pamučne tepihe?

Sintetički tepih sadrži propilen ili najlon, a on je takođe i antialergijski. Ima ih u različitim dezenima, oblicima i različitih veličinama, a mogu se kupiti u salonima tepiha za pristojnu sumu novca.

Tepisi koji se prave od najlona imaju dugotrajnu boju, a pritom su otporniji i na spoljašnje uticaje. Za odražavanje su lakši, a i mrlje lakše možete ukloniti ukoliko imate najlonski tepih.

Pamučni tepisi su povoljni i osim tepiha, u salonima tepiha možete pronaći različite staze i tepihe različitih oblika i veličina. Na dodir su veoma mekani, a posebno su udobni tokom hodanja. Sa njih se fleke teže skidaju, ali se mogu uvek odneti u tepih servis gde će se efikasno ukloniti sve mrlje i prljavština. I ne treba samo koristiti usluge tepih servisa kada se tepih ili nameštaj isfleka, preporučljivo je periodično pranje tepiha i pranje nameštaja kako bismo se rešili bakterija koje mogu ugroziti naše zdravlje.

Vuneni tepisi – udobni i trajni!

Za vunene tepihe se zna da su posebno udobni i da od dezena na naličju tepiha zavisi da li je tepih ručno napravljen ili mašinski. Predviđeni su za prostorije u kojima se mnogo vremena provodi i veoma su dugotrajni. Zbog svog izgleda izuzetno su primamljivi kupcima, jer daju enterijeru poseban pečat, a osim što su udobni, ovi tepisi su i dobri izolatori. Zbog svojih niti od vune, vuneni tepih je prirodno rezistentan na mrlje, a ako ih redovno i pravilno održavate, mogu da traju godonama.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *