Kako da uspešno „preživiš“ ispitni rok?

Studentski dani u nama bude oprečna mišljenja – dok sa jedne strane smatramo kako je ovaj period naših života odličan i prilično bezbrižan (hej, još uvek mi ne znamo kakva je muka biti zaposleno lice!) sa druge strane je nemoguće da baš sve bude lagano, opušteno i savršeno – zašto bi onda postojali ispitni rokovi?!

Dakle, to je to – najveća muka svakog studenta (čak i „štrebera“!) jesu ispitni rokovi, večna borba sa osnovnom i dodatnom literaturom, predispitnim obavezama, nejasnim gradivom i nadrndanim profesorima od čijeg raspoloženja zavisi da li ćeš da položiš ili ne.

I kada tako postaviš stvari, zašto bi se ti uopšte i mučio i trudio da učiš kada postoje daleko lakši načini da dođeš do ocene u indeksu (da se pohvališ roditeljima, ni za šta više indeks i ne služi) – bubice koje se koriste za ispite, na primer, jako popuarna tehnika za polaganje!

U čemu je tajna lako spremljenog ispita?!

Ipak, ako u tebi i dalje ima malo studentske moralnosti, shvatićeš da bubice za ispit baš i nisu najbolje rešenje za završavanje fakulteta, iako jesu najpopularnije i najlakše, i da bi ipak trebalo da sedneš i „zagreješ stolicu“. Ne paniči, to i nije tako strašno!

Ključ je u dobroj organizaciji, ali i poznavanju sebe i svojih navika kada je učenje u pitanju.

Na primer: nekome je za obimnije ispite potrebno i do mesec dana spremanja, dok neko može da „sažvaće“ sve za upola manje vremena. Neko odlično uči ujutru, dok je neko „noćna ptica“. Dakle, poenta je da ispratiš svoj ritam, ne da forsiraš i kopiraš tuđi, i samo tako ćeš i uspeti da uz minimum stresa i stvaranja pritiska završiš sa svim obavezama u toku ispitnog roka.

Planiraj!

Sada kada znaš kako učiš i koliko vremena ti je potrebno, koje doba dana i koji uslovi, počni da se organizuješ. Najvažnije je da imaš na umu sledeće – koliko god dobro učio, nemoguće je da nakon što prvi put pređeš gradivo sve perfektno znaš. Dakle, potrebno je da izdvojiš malo vremena i za obnavljanje kada će sve ići mnogo lakše i nakon čega ćeš biti 100% siguran u svoje znanje. I ne, to nije san, samo savet koji dolazi pravo od „štrebera“!

Koliko god vremena da si izdvojio za učenje, podeli ga na pola. U toku prvog dela vremena uči, u toku drugog dela vremena obnavljaj. Podeli broj strana tako da svakog dana radiš istu količinu. Dan pred ispit ili veče pred ispit još jednom prelistaj sve što si učio.

Uči u onom delu dana koje ti najviše odgovara i kada ti je koncentracija najjača, a uvek je pametno služiti se i nekim „poštapalicama“ u vidu markera kojima ćeš podvlačiti ono najvažnije i recimo raznobojnih olovaka kojima možeš da hvataš beleške na marginama stranica. Sve ovo će ti pomoći da prilikom obnavljanja uspeš da se setiš svih ključnih stvari i gradivo „poslažeš“ u svojoj glavi po celinama, tačnije, da napraviš „kostur“ lekcije.

Jako je važno da svoju koncentraciju „bustuješ“ vodom ili zdravim sokovima, vodom, pa i nečim slatkim – potrebna ti je energija. Kada vidiš da ti pada koncentracija i da u čitaonici počneš da cupkaš, napravi pauzu. Na kraju svakog uspešnog dana nagradi sebe nečim što ti znači – izlaskom na piće, u šetnju, omiljenim filmom ili knjigom… Tako učenje nećeš smatrati mučenjem! I definitivno ti neće trebati bubice za ispit!

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *