Žitarice za bebe – prva čvrsta hrana za vašu bebu!

U zavisnosti od toga da li beba doji ili jede adaptirano mleko zavisiće i vreme kada će se bebi uvoditi nemlečna hrana. Taj period varira od 4. do 6. meseca, a žitarice za bebe su prve koje se uvode u novu ishranu.

Ko procenjuje da je vreme za uvođenje čvrste hrane? Kojim redom se uvode obroci? Zašto Milupa i njena linija žitarica je preporuka već od 4. meseca?

Da li je pravo vreme za uvođenje čvrste hrane?

Pedijatar će proceniti kada je vreme da se uvodi čvrsta hrana i žitarice za bebe kao prvi ukus koji treba da oseti.

I sami roditelji primete promenu kod bebe:

  • Halapljivo pojede svoju redovnu hranu i jede maksimalne doze,
  • Imitira žvakanje, želi da proba hranu koju jedete,
  • Beba ubrzano napreduje,
  • Beba sedi i drži glavu

Svi ovi pokazatelji će i pedijatru pokazati da li je dete spremno za nemlečnu ishranu. Lekaru će biti potrebna i informacija o tome koliko je beba teška pa ako je udvostručila težinu znak je da joj je neophodna raznovrsnija hrana.

Beba od sada nastavlja da ubrzano napreduje, raste i razvija se, a u tome joj mlečna ishrana više neće biti dovoljna pa su žitarice za bebe nešto što je pravi put ka čvrstim obrocima.

Žitarice za bebe su hranljive i lako se vare

Milupu preporučuju pedijatri kao prvi nemlečni obrok jer su te pirinčane žitarice za bebe pune vitamina i minerala, lako se pripremaju i još lakše vare.

Prvo pravilo je da se svaka hrana uvede kao test radi provere da li postoje alergije pa ne treba dati celu preporučenu količinu niti je mešati sa drugim obrocima.

Instant žitarice za bebe su polu-tečne, ali se daju na kašičicu pa je sve još interesantnije i novo. Treba dati vremena da se beba navikne na ovakav način jela, sigurno je da će joj biti nepoznato, naročito zato što je hrane manje i drugačije se unosi za razliku od flašice koju samo vuče i guta.

Verovatno će doći do pojave ponovnih grčeva i zatvora što je i očekivano jer stomak treba da se navikne na drugačiji tip hrane. Pedijatar će objasniti koje promene su normalne, a koje su za zabrinutost. 

Beba neće uvek rado jesti ovakvu hranu, ne treba zaboraviti da joj počinje i faza kada rast zuba pravi probleme, pa će sve izazivati nervozu, ali se na kraju dolazi do toga da žitarice za bebe mogu biti jedan ceo obrok. Bilo da beba jede Milupu ili neku drugu hranu, važno je da ima oznaku o preporučenom uzrastu deteta i to treba poštovati.

Uspostavljanje pravilnih navika!

Prvi nemlečni obroci treba da postave temelj za dobre navike pri jelu. Beba treba da ima svoje posuđe i escajg, ali i mesto gde jede čega bi se trebalo pridržavati kad god je to moguće. Najbolje je da ima svoju stolicu koja je tokom hranjenja za stolom što će već u najranijim danima naučiti bebu gde se jede i to će postati navika.

Uz Milupu se može ostati i kasnije jer ima liniju hrane koja odgovara i starijoj deci, ali su žitarice za bebe prva čvrsta hrana koju treba uvesti. Sa ovim kreće jedno novo poglavlje u životu bebe kada se ubrzano menja i raste. Uživajte u tom procesu!

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *