Kompletan vodič za adaptaciju stana

Za svaku veliku odluku je potreban plan jer je adaptacija stana  predstavlja veliku promenu životnog prostora. 

Stavite na papir sve što je potrebno adaptirati, proverite cene materijala i usluge majstora.  Računajte i na odredjeni nepredviđeni trošak, nije na odmet da se nađe među troškovima adaptacije stana.

Angažovanje stručnjaka

Naravno da vam je bitno da sve prođe u redu i da budete zadovoljni kvalitetom adaptacije stana.  Jako je bitno da angažujete stručno lice koje će vam pomoći. Prilikom adaptacije potrebno je dosta ozbilnih radova, od štemovanja struje do ugradnje novih vodovodnih cevi. Da ne pominjemo stavljanje parketa, krečenje…. Ovo je posao koji je potrebno uraditi profesionalno i kvalitetno. Adaptacija stana je trošak koji se ne radi svake godine i složićete se da je od krucijalnog značaja da se sve obavi u najboljem redu. Savetujemo vam da ne angažujete prijatelje, jeste utrošak novca ali ne dobijate adekvatnu uslugu za jednu tako ozbiljnu stvar.

Pravljenje plana za adaptaciju

Više je faza u ovom procesu gde je jako bitno biti sveobuhvatan i temeljan. Konsultovali smo stručnjake iz firme Jugenterijer koji su nam izašli u susret i uputili da su sve faze adaptacije podjednako bitne i da je potrebno da se svakoj posveti potrebna pažnja kako bi se adaptacija stana realizovala kvalitetno i precizno.  Pomenuli su nam faze adaptacije koje ćemo vam u nastavku teksta predstaviti.

Promena strukture prostora- prva faza adaptacije stana


Adaptacija stana u svojoj prvoj fazi predstavlja precizno planiranje rasporeda prostorija u stanu. U zavisnosti od toga kakvu promenu želite, mogu se ukloniti suvišni zidovi kako bi se dobilo na širini prostora. U ovoj fazi se detaljno dogovori gde će se koji zid rušiti I gde je eventualno potrebno postaviti neki nov pregradni zid. 


Odnošenje šuta


Rušenje zida jeste najosetljiviji korak prilikom adaptacije. Naravno možemo pomenuti I zamene vodovod I elektro instalacija, zamena parketa.. U pitanju su grubi radovi ali treba biti pažljiv. Nakon rušenja šut se popakuje u džakove I odnese na deponiju koja je za to predvidjena ili  se angazuje služba koja dolazi na adresu I odnosi šut.

Zidanje  i malterisanje


Materijal koji se najčešće koristi  za malterisanje I zidanje na našim prostorima jeste fasadna ili silikatna cigla. Zatim, puna opeka, siporeks, tu su blokovi, cement I pesak. Angažovan stručnjaci će vam sav ovaj materijal obezbediti. Možete nabaviti materijal I sami, zavisi od početnog dogovora koji imate za angažovanim licima.  Adaptacija stana u ovoj fazi može značiti I smanjenje utoška materijala u daljim keramičkim I molerskim radovima. 

 

Suva gradnja

Suva gradnja može značiti smanjenje troškova I veću uštedu vremena. Može se u cilju pregradnog zida koristiti rigips zid I knauf ploča. Osetna je razlika u ceni sa ovim pregradnim zidom. Na ovom zidu je hidroizlolacija kvalitetnija od standardne ploče. Postoji prostor gde nije preporučljiva ova ploča , kao što je zid izmedju kupatila I kuhinje ali će svakako angažovani stručnjak  na ovo skrenuti pažnju I gledati da se radovi obave što kvalitetnije I u dogovorenom roku.


Vodovodne instalacije

Jako je važno odabrati  kvalitetan materijal. Kada je zamena vodovodne instalacije u pitanju , to su veliki I zahtevni radovi kompletne zamene vodovodne mreže. Zatim se ugradjuju sve sanitarije od wc šolje do tuš kabine ili kade. Bitno je imati proveren materijal jer su ovde u  pitanju radovi koji se ne mogu nakon instalacije izmeniti.

 

Radovi na elektroinstalacijama

Adaptacija stana u ovom delu se odnosi na potpunoj ili delimičnoj zameni elektroinstalacija u vašem domu. Ovde se misli na ugradnju novih utičnica, prekidača, uglavnom se menja kompletna tabla sa osiguračima. Ovoj fazi prethodi dobra organizacija I planiranje gde će se koji prekidač postaviti jer je jako bitno da sve bude funkcionalno I smisleno.

Grejanje

Generalno je renoviranje skupa investicija. Potrebno je dosta materijala  I angažovanosti stručnjaka da bi se sve dovelo do savršenstva kakvom težite u vašem domu. Iako je ceo projekat skup, najskuplja faza je svakako grejanje. Menjaju se grejne instalacije, menjaju se cevi I ventili. Takođe se mogu menjati kompletni radijatori. U zavisnosti koje je grejanje, može se menjati kotao ili reparirati stari.

 

 

Keramika

Kao I u drugim fazama adaptacije stana bitno je odabrati dobar I kvalitetan materijal. Prvenstveno se biraju pločice ali je bitno da je I ostali materijal dobar, ovde se misli na lepak I fugomal. Pločice koje su se do sada najbolje pokazale su granitne I keramičke pločice. One su se pokazale kao odlično rešenje jer su otporne na vlagu I vodu. Takođe su izdržljive na nepredvidjenim što niskom što visokim temperaturama.  Po vašem izračunatom budžetu možete odabrati dezen, boju I dimenzije pločica. Sve ovo navedeno utiče na cenu pločica.

 

Stolarija

Ako nešto može da osveži enterijer vaseg doma to je nova stolarija. Najčešće se adaptacija stana realizuje u vooj fazi sa PVC/om kao odabirom materijala. PVC je najčeće korišćen  je izbor šarenolik. Stolariju možete zameniti I za drvenu ili aluminijumsku stolariju. 

 

Molerska usluga 

Potebno je u potpusnoti u ovoj fazi zaštititi pod I nameštaj. Kako bi se uklonila eventualna vlaga I drugi vidljivi znači dotrajalosti pristupa se gletovanju I šmirglanju površina. Sledeći korak jeste krečenje. Boje koje su u ponudi u fazi krečenja su akrilna, diperzivna I poludisperzivna.

 

Poslednja faza adaptacije

Adaptacija stana u poslednjoj fazi označava oblaganje podova jer će se postaviti nov parket ili se reparirati stari parket. Ovde dolazi do lakiranja  I hoblovanja parketa. Skuplja varijanta bi bila postavljanje OSB tabli, nešto povoljnija je ugradnja laminata. Obe varijante vam nude sijaset dezena I boja koje možete odabrati kako bi vas enterijer što lepše izgledao.

 

Komadni nameštaj

Mogućnosti kada je nameštaj u pitanju su raznolike. Možete kupiti već gotov nameštaj koji se po dimenzijama uklapa u vas životni prostor ili odabrati varijantu nameštaja po meri gde će se nameštaj za vas izraditi. Na ovaj način možete poručiti kompletne kuhinje, krevete, plakare, police, sav komadni nameštaj koji vam je neophodan.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *