Vodič kako se pripremiti za posao u inostranstvu?

Posao je gotovo neizostavan deo svakodnevnice svih ljudi. Da bi se obezbedila egzistencija, potrebno je i zarađivati. Nekada je to izvodljivo u okviru granica naše zemlje, dok mnogi pojedinci se odluče za odlazak u inostranstvo. 

Zaposlenje u inostranstvu mnogima deluje kao san. Ipak, važno je istaći neke činjenice i faktore koje je potrebno uzeti u obzir prilikom donošenja ove bitne odluke. Odlazak u inostranstvo zbog posla zahteva, pored odabira radnog mesta, dobru pripremu i upoznavanje sa životom u stranoj državi.

Obavezna priprema dokumenata i prevod

 

Da bi bilo moguće započeti posao u inostranstvu, potrebno je pripremiti određena dokumenta. Naravno, ovde veliku ulogu ima sudski tumač za engleski, ili neki drugi jezik. Razlog za to je neophodnost prevoda svih dokumenata, i ova stavka je, pored pripreme vize, primarna. Prevod sa overom potreban je i prilikom konkurisanja na posao, ali i prilikom samog odlaska. Za odlazak na posao u inostranstvo potrebno je pripremiti prevod dokumenata na engleski, među kojima je biografija, diploma o stečenom obrazovanju, certifikati o stručnosti, znanju stranog jezika i drugim prednostima koja se mogu steći. Dodatno, priprema se propratno pismo, potvrde o radnoj sposobnosti, spremnosti za rad i slično. Sudski tumač za engleski prevodi dokumenta uz zvanični pečat i potpis, čime se potvrđuje validnost prevoda.  Više o uslugama sudskog tumača za engleski jezik saznajte ovde

Dokumentacija se priprema u originalnom, papirnom obliku, ali danas se sve češće šalje elektronskim putem, što značajno ubrzava proceduru zapošljavanja. 

U dokumentaciju koja se podrazumeva prilikom odlaska na posao u inostranstvo spada i ugovor o radu. Da bi se adekvatno protumačio pre odlaska, sudski tumač za engleski vrši prevod sa overom. Upoznavanje sa zakonima strane zemlje može biti velika prednost za kandidate, kako bi znali okvirnu satnicu rada, uslove, dnevne časove provedene na poslu, nadležne institucije i organizacije, kao i sve druge zakonske okvire života i rada u inostranstvu. Neizostavan, primaran dokument koji se priprema jeste validan pasoš. Zatim se odlazi i na viziranje, gde se vrše procene za dobijanje vize, radne dozvole i svih pratećih dokumenata bez kojih je odlazak na rad u inostranstvo neizvodljiv. Kada je u pitanju prevođenje dokumenta sa overom sudski tumač Beograd prednjači po broju prevodliačkih agencija, tako da putem interneta možete potražiti najbližeg vama.

Provera legalnosti agencija za pronalazak posla

 

Često se za pronalazak odgovarajućeg posla u inostranstvu angažuju agencije, koje se bave ovim poslovima. Važno je proveriti njivou legalnost osnivanja, rada i pouzdanost poslova koje pronalaze. Bilo da se radi o privremenom, sezonskom ili trajnom poslu, postoje osnovni elementi legalnog rada agencija i inostranih poslodavaca. Internet prezentacije, odnosno sajtovi, mogu dati više informacija i o agencijama i o poslodavcu. U slučaju da nema nekih kontakt podataka ili sajtova, moguće je da je u pitanju neodgovarajući, ili čak nepostojeći posao. 

Gotovo svaki poslodavac danas ima svoju elektronsku poštu, odnosno imejl po osnovu kog se predstavnici mogu kontaktirati za više podataka. Agencije treba uvek da imaju više podataka o karakteristikama posla, da prenesu iskustva zadovoljnih ljudi, kao i da imaju dodatne predloge i informacije za snalaženje i stanovanje u stranom gradu. Za pronalazk odgovarajućeg posla, ostvarenje kontakta i sklapanje ugovora sa poslodavcem, agencija naplaćuje određenu novčanu nadoknadu od klijenata. U našoj zemlji postoji više od 100 agencija, čiji način i validnost rada kontroliše Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Zaposliti se u inostranstvu je procedura, koja ukoliko ne postoji kontakt preko prijatelja, poznanika ili drugih lica, može biti vrlo dugotrajna i iscrpna. Zbog mogućih poteškoća, detaljna priprema dokumenata, raspitivanje o poslu, kontaktiranje predstavnika i aktivno upoznavanje mesta boravka, olakšaće i ubrzaće sam odlazak u inostranstvo. 

 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *