Najčešći materijali koji se koriste u 3D renderu enterijera

3d render prikazivanje je izuzetan način da se predstavi projekat dizajna enterijera. Uz pomoć fotorealističnih kompjuterski generisanih slika visokog kvaliteta, dizajneri mogu izložiti sjajne ideje sa mnogo detalja prateći pritom najnovije stilske trendove u arhitekturi i koristeći različite materijale.

Najčešći materijali koji se koriste u 3D renderu enterijera danas uglavnom su prirodni, ekonomično i ekološki prihvatljivi. Naročito popularna postaje kombinacija metala sa drvetom i drugim prirodnim sirovinama koje odlikuje dugotrajnost, izdržljivost i estetska vrednost najvišeg stepena. Dizajner istražuje ove materijale, na originalan način ih uključuje u dizajn enterijera i tako kreira željenu scenu. 

Staklo – za minimalistički stil

Staklo je materijal koji se često koristi u 3D renderu enterijera, naročito za ostvarivanje minimalističkog i klasičnog stila. Iskorišćeno na pravi način i u kombinaciji sa prirodnim materijalima – drvo, metal, opeka, staklo će svakom prostoru dati notu raskoša i posebne dinamike. 3d vizuelizacija kuća i zgrada nezamisliva je bez stakla pre svega iz funkcionalnih razloga. Uloga velikih staklenih prozora u osvetljenju je suštinska, naročito u malim prostorijama. Međutim, pored očiglednih praktičnih, ovaj materijal je i nosilac visokih estetskih vrednosti.

Komadi nameštaja koji imaju elemente od stakla, poput stolova, polica ili komoda sa staklenim fiokama i vratancima imaju prijatan i privlačan izgled. Isto važi i za dekorativne predmete poput vazi i raznih skulptura koje oplemenjuju prostor svojom transparentošću i finim linijama.

Stakleni podovi i plafoni ključne su komponente luksuzno uređenih prostora. Savremenim tehnikama zastakljivanja danas se mnogo lakše nego ranije mogu ugraditi čitavi stakleni zidovi u enterijeru. Ukoliko se postave bez masivnog rama mogu stvoriti iluziju većeg prostora, odnosno prostora koji se proteže izvan svojih granica.

Prirodno drvo – evergreen rešenje za nameštaj i podove

lampa-na-drvenom-podu

Prirodno drvo važi za uvek aktuelan i izuzetno popularan materijal i može se reći da je trend u dizajnu enterijera koji ne zastareva. Zahvaljujući širokom i raznolikom asortimanu, drvo se može upotrebiti na najrazličitije načine. Od podova od tvrdog drveta, preko drvenih komada nameštaja do savremenih umetničkih dela i dekorativnih skulptura, ovaj materijal unosi u prostor dozu elegancije i glamura.

Primera radi, podovi od prirodnog drveta zahtevaju više ulaganja i truda oko održavanja, ali čine da svaki enterijer izgleda otmenije. Orah, hrast, trešnja, ali i egzotično drvo poput bambusa ima sve češću primenu, pre svega zbog svog dekorativnog izgleda, kao i zbog izdržljivosti i otpornosti. Dolaze u vidu masivnog brodskog poda, klasičnog ili mozaik-parketa i uklapaju se u svaki dizajn. Za tradicionalno uređen prostor adekvatno rešenje su podovi od mahagonija, oraha ili hrasta. Javor i bambus su idealan izbor za savremenije stilove dizajna enterijera.

Drvo oplemenjuje prostor i kroz jedinstvene komade vintidž nameštaja, a naročito kroz umetnička dela i unikatne dekorativne instalacije kao što je intarzija. Odlično se uklapa u boemski, Art Deco i sve popularniji industrijski stil.

Šperploča – pristupačno i dekorativno

Šperploča je idealna zamena za prirodno drvo u izradi polica, manjih stolova ili nekih dekorativnih elemenata u enterijeru. Iako nije glamurozna kao drvo, zahvaljujući savremenoj tehnologiji obrade i šperploča može doprineti estetici prostorije. 

Ovaj materijal je pristupačan i uz to ekološki, jer se dobija od ostataka pri obradi drveta. Kao presovano drvo karakterišu ga stabilnost, čvrstoća i trajnost. Sa druge strane, materijal je lak i mekan, pa je odličan za oblaganje elemenata, kao i izradu dekorativnih detalja u enterijeru. Neki od primera su police zakrivljenih ili valovitih ivica, okrugli stočići za kafu ili noćni stočići za spavaće sobe. 

Zanimljivo je i to što je šperploču moguće bojiti i lakirati tako da se uklopi u izabrani stil enterijera. Primer za to su nameštaj i elementi u skandinavskom stilu izrađeni od šperploče obojene u belu, sivu ili pak crnu boju. 

Metal u kombinaciji sa drugim materijalima

Kada je industrijski stil postao popularan u uređenju stambenog i poslovnog prostora, metal je dobio istaknuto mesto u 3D renderu enterijera. Iako se oduvek smatrao hladnim materijalom, u kombinaciji sa drugim materijalima može imati neverovatan efekat.

Primera radi, za postizanje visoke elegancije metal sa zlatnim elementima se kombinuje sa luksuznim mermernim kamenom. Ovo može biti odlično rešenje za šank, trpezarijski ili mali sto. Polica za knjige ili televizor metalne konstrukcije može se oplemeniti prirodnim drvetom. S obzirom na to da se metal može obraditi na beskrajno mnogo načina, pruža dosta mogućnosti za dizajniranje originalnih, unikatnih komada nameštaja, dekorativnih elemenata i rasvete. Za ljubitelje savremenijeg stila metal će imati sjajan efekat u kombinaciji sa staklom. 

Mermer – ogledalo luksuza

Mermer je savršen materijal za dizajniranje ekstravagantnih i luksuznih enterijera. Može se koristiti za podove i zidove, ali radne površine i ukrasne elemente. Zahvaljući neobičnim bojama, šarama i detaljima koji svaki komad mermera ima prostorija dobija jedinstven, elegantan i impresivan izgled. 

Proizvodi se u crnoj i crvenoj boji, može biti i u upečatljivoj narandžastoj ili fascinantoj akvamarin plavoj. Prema tome, bez mnogo poteškoća može se implementirati u bilo koji dizajn enterijera. Nameštaj od mermera smatra se izuzetno isplativom i vrednom investicijom. Pored toga što je elegantan, odlikuje ga izdržljivost i dugotrajnost. 

Pored toga što spada u kvalitetnije materijale, treba imati u vidu da je mermer i jedna od najskupljih opcija. Dodavanje dekorativnih elemenata poput mermernih lampi ili svećnjaka, može biti šarmantan i suptilan način za uvođenje mermera u dizajn enterijera. Idealno se uklapa u urbani moderni stil, kao i Art Deco.

Opeka – rustično u modernom enterijeru

Neobrađena opeka je atraktivan i zanimljiv način za dekorisanje zidova uglavnom u dnevnom boravku i spavaćoj sobi koja je uređena u modernom, industrijskom stilu. Svojim rustičnim izgledom cigla oplemenjuje prostor i daje mu jedinstven, privlačan i šarmantan pečat. Može se koristiti i u kuhinjama i hodnicima, u izvornom obliku i beloj boji. Kombinujući ga sa modernim nameštajem, adekvatnim osvetljenjem i umetninama dizajner može izvući maksimalan potencijal iz ovog materijala.

Mozaik pločice – za jedinstven dizajn

Primere nenadmašne lepote mozaika nalazimo još u antičkoj grčkoj arhitekturi, na zidovima i podovima rimskih i persijskih građevina. Danas su mozaik pločice jedan od najjeftinijih, najjednostavnijih načina da se postigne jedinstven stil i sofisticiran izgled enterijera. S obzirom na to da se proizvode u različitim bojama, veličinama i dezenima, sjajne ili mat, mogu poslužiti dizajnerima kao savršeno sredstvo za izražavanje kreativnosti i inovativnosti. Njihova primena je široka: mogu se koristiti za oblaganje i dekoraciju zidova (pa i podova) u kuhinji, kupatilu, hodniku.

Mozaik pločicama mogu se napraviti prava mala umetnička dela u prostoriji čime se garantovano ostvaruje prefinjen, otmen i unikatan dizajn.

Ovo su neki od najpopularnijih i najčešćih materijala koji se koriste u 3d renderu enterijera. Kao nosioci visoke estetike i funkcionalnosti, garantuju dugovečnost i bezvremenost, pa postoji velika verovatnoća da će većina sa ovog popisa ostati aktuelna i u godinama koje slede.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *