Korisni saveti za prvo planinarenje

Želite da po prvi put odete na planinarenje ? Volite prirodu, zainteresovani ste da upoznate nove ljude i tražite nov izazov.

Osim svega navedenog što planinarenje pruža, ono stvara želju za istraživanjem, pomeranjem sopstvenih granica i dostizanjem novih ciljeva. Planinarenje je ambijent u kojem se stiče mir i opuštanje i za sve one je koji praktikuju zdrav način života.

Najvažije je da u ovu avanturu prvi put ne krenete sami, već pod vođstvom iskusnih vodiča koji poznaju teren i osnovna planinarska pravila. Pre vašeg prvog planinarskog pohoda raspitajte se o opštim uslovima za planinarenje, a mi vam za početak dajemo nekolko osnovnih informacija i korisnih saveta.

Izaberite ranac koji je lagan i udoban

Ranac za planinarenje bi trebalo da je lagan i komotan i da je odgovarjući za vašu građu tela. Prilikom kupovine ranca proveriti njegovu težinu kada je prazan i proveriti od kog je materijala sastavljen.

Kvalitetan ranac je napravljen  od materijala koji je vodootporan. Za početnike i jednostavnije ture koriste se rančevi od 20 do 35 litara.

Iskusni planinari smatraju da je najpraktičniji za nošenje ranac koji ima poprečni pojas preko bokova i poprečni ramen preko grudi.  Na taj način se ravnomerno raspoređuje teret i izbegava eventualni bol u leđima.

Odaberite pravu turu za vas

Prilikom odabira ture potrebno je da uzmete u obzir sopstveno zdravstveno stanje, stepen kondicije i snage. Ako idete prvi put izbegavajte dugačke ture, terene koji su nezgodni i pod velikim nagibom.

Po kondicionoj težini postoje lagane ture gde je ukupno trajanje hoda do 5 sati i kod kojih nema dugih i strmih uspona. Kasnije, kada dostignete veću kondiciju možete da pređete na sledeći nivo ture.

Za početnike je najbolje da izaberu staze koje po tehničkoj težini nisu zahtevne.  To znači da se na ovakvim stazama normalano hoda bez upotrebe ruku i tehničkog pribora.

Uvek je najjednostavnije je da se raspitate kod iskusnih vodiča i učesnika o dužini i težini staze na koju želte da idete.

Obucite se slojevito

Jedno od pravila planinarenja je da budete spremni za sve klimatske uslove.  Zato je važno da ponesete slojevitu odeću. Ona vam omogućava da se raskomotite prilikom zagrevanja i znojenja ili da se obučete prilikom hladnoće i vetra.

Poželjno je da odeća bude lagana, funkcionalna i da vas štiti.  Preporučuju se sintetički materijali koji su vodootporni i koji se brzo suše u odnosu na pamučnu odeću.

Kao veoma praktičan deo odeće se pokazao aktivni veš koji se sastoji od majice i gaća. On služi da prikupi znoj sa kože i prebaci ga na gornje slojeve odeće. Potrebno je da aktivan veš bude od brzosušećeg materijala i najbolje je da bude pripijen uz telo.

Adekvatna obuća je najvažnija

Obuća za planinarenje se smatra najvažnijim delom opreme. Za lakše ture, koje obuhvataju pešačenje, i koje su u jesen ili proleće, nose se udobnije i mekane cipele. One nisu mnogo izdržljive ali su lagane i udobne.

Generalno, obuća za planinarenje ne bi trebalo da ugrožava noge. Koristi se obuća koja je čvrsta i duboka, po mogućstvu nepromočiva. Ona bi trebalo da obezbedi čvrst oslonac i dobro prijanjanje za podlogu(trava, stena, sneg…), kao i da podupiru skočne zglobove i smanji mogućnost od povreda.  

Možda će vas interesovati i: Odmor u Beogradu

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *