Kada jedino oftalmolog može da pomogne?

Čulo vida i oči su kao i svaki drugi organ podložne infekcijama, bolestima i propadanju. O tome malo znamo sve dok se ne jave ozbiljna stanja kada jedino oftalmolog može da pomogne.

Kada se treba javiti na pregled očiju, koja stanja ugrožavaju vid? Kakve intervencije postoje u oblasti hirurgije oka?

Bolesti oka koje samo oftalmolog može da prepozna

Mnoge očne promene prolaze bez lečenja ili uz najblaže masti za oči, ali postoje situacije koje ukazuju na veći problem.

Suzenje očiju, crvenilo oka i grebanje u oku nisu bezazleni ako se uz njih javljaju druge promene poput pojave gnoja, otoka oko očiju ili slabljenje vida. Jedan od mogućih uzroka su začepljeni suzni kanali koje jedino oftalmolog može da prepozna i otkloni.

Jedan od najpriznatijih stručnjaka, oftalmolog Dr. Zoran Žikić iz Okuloplasta izvodi najsavremeniju operaciju suznih kanala bez rezova. Otvaranje novih kanala se vrši kroz nos, a pošto je operacija manje invazivna i oporavak je brži, a rezultati bolji.

Dobar očni hirurg, okuloplastičar, je važan i da isključi postojanje tumora, infekcija, ali i stranih tela u oku koja daju iste simptome.

Okuloplastični i rekonstruktivni hirurg radi i operacije kapaka bilo da leči bolesti očnih kapaka ili izvodi blefaroplastiku – zatezanje očnih kapaka, ali i operaciju očne duplje kada se uklanja oko i postavlja proteza.

Sva ova stanja započinju sa blagim simptomima koji se postepeno pogoršavaju pa jedino oftalmolog može da propiše pravilnu terapiju. U slučaju da neki od simptoma postoje i pogoršavaju se, trka sa vremenom počinje, a rizik od gubitka vida je realan i veliki.

Kako lekar pregleda oči?

U zavisnosti od simptoma, i pregled očiju će izgledati drugačije. Stručan oftalmolog zna da pored pregleda oka mora potražiti i dublje uzroke

Ako postoji suzenje očiju uzrok može biti infekcija, ali i kanali koji su zapušeni jer je u prošlom periodu nos bio povređen. Ako se utvrdi da je postojala neka povreda, onda će lekar prvo proveriti kanale za suze. Uz pomoć obojenih suza se provera protok kroz njih, a onda se endoskopom otvara novi put.

U slučaju da su se na kapcima pojavile izrasline, prvo treba utvrditi da li postoji malignitet, a tek onda se propisuje način uklanjanja. Isto važi i za pale kapke i način za njihovo podizanje, a slični koraci za lečenje se preduzimaju i kod problema sa okom kod koga je vid nepovratno izgubljen.

Pored stručnog očnog hirurga, važno je da se intervencija vrši najsavremenijim aparatima jer nove tehnike donose brži oporavak i bolje rezultate. Na taj način se osigurava najbolji tretman i pravilno lečenje.

U svakoj situaciji koja preti da ugrozi vid na očima, neophodna je intervencija oftalmologa. Prvo treba da utvrdi problem, a onda i da propiše lečenje. Samo mali broj stručnjaka imaju iskustva i visoke kvalifikacije poput zvanja: Oftalmolog, Okuloplastičar i Rekonstruktivni hirurg, a takvi lekari su neophodni kada su u pitanju operacije na očima. Njihovo iskustvo može da znači razliku između uspešnog lečenja i gubitka vida pa je važno pronaći osobu koja ima provereno dobre rezultate. Jedino na takav način oftalmolog može da pomogne.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *