Kupujete radne cipele? Evo šta treba da imate na umu

Radne cipele su važan deo zaštitne opreme, iako se nekako nepravedno zapostavlja i stavlja na poslednje mesto prilikom kupovine stvari koje se koriste u svrhu bezbednosti radnika na radnom mestu.

Nije dovoljno samo zaštititi glavu, lice ili telo – stopala su jednako važan segment jer, setimo se, ako ne možemo da stojimo na nogama, usled povrede, teško da ćemo moći uopšte i da radimo. 

Šta su zapravo radne cipele?

Radne cipele su dakle deo zaštitne opreme koja za cilj ima zaštitu radnika na radnom mestu koje je iz nekog razloga ugrožavajuće. Mnoge industrije zapravo zahtevaju rad u često nesigurnim uslovima, te je zaštita celog tela, od glave do pete, i te kako obavezna.

Kada govorimo konkretno o radnim cipelama, one će vas zaštititi od opasnosti kao što su električni udar, oštar predmet koji bi mogao da prodre u vaše stopalo, razni teški predmeti koji mogu da padnu na njega, eksplozivna ili elektrostatična pražnjenja, izloženost vodi, toploti ili hladnoći, varnicama, korozivnim tečnostima ali i topljenom metalu. Radne cipele odnosno zaštitna obuća takođe je od velikog značaja i u industrijama koje zahtevaju konstantno stajanje koje je pogubno po zglobove, stopala, a samim tim i kičmu i celo telo.

Sve u svemu, radne cipele potvrđuju onu staru dobru izreku da čizma glavu čuva – ozbiljno je shvatite!

Kako odabrati odgovarajući model?

Radne cipele pre svega treba odabrati u skladu sa poslom kojim se bavite, odnosno, u skladu sa opasnošću koja vam preti i kojoj ste izloženi. Neke od opasnosti protiv kojih vam mogu pomoći radne cipele smo naveli u prethodnom pasusu.

Ovde je važno naglasiti da nije važno koliko dugo su vaša stopala izložena ugrožavajućim faktorima – jedan minut, pa čak i sekunda, dovoljan je da se desi povreda koja može bitno da utiče na ostatak vašeg života. Nemojte rizikovati – bez obzira na to da li radite pet minuta ili pet sati pod pritiskom od nečega što može da krene po zlu, obavezno koristite radne cipele i uopšte zaštitnu opremu.

Prilikom odabira odgovarajućeg modela, važno je imati na umu da radne cipele moraju savršeno da vam odgovaraju. Na raspolaganju su vam najrazličitiji materijali, u zavisnosti od toga u kojoj oblasti radite i koja opasnost vam preti, ali i modeli cipela u odnosu na dubinu, debljinu đona i slično. Radne cipele moraju da vam odgovaraju po broju, ne smeju da vam budu teške i neudobne, pa tako ne možete da pozajmljujete radne cipele od nekog drugog. Zapamtite, vi ćete ih nositi, vi ćete u njima raditi i osećaj kada ih nosite treba da bude skoro kao da ne nosite ništa. Uz to, ako primetite da sa vašim radnim cipelama nešto nije u redu, ukoliko primetite i najmanje oštećenje, obavezno reagujte, a između dva nošenja ih čuvajte na propisan način kako bi vam što duže trajale i kako bi vas što duže štitile.

Još neki saveti za kupovinu

Na kraju, prilikom kupovine obratite pažnju na oznake – radne cipele se označavaju slovom S i nude nekoliko nivoa zaštite u zavisnosti od toga kojim poslovima su namenjene. Osim toga, tu su islova A (reč je o zaštiti u vidu antistatičnih osobina), E (označava apsorpciju energije u petnom delu), P (ukazuje da je đon otporan na probijanje), AN (cipele nude zaštitu zgloba) i ostala. Svakako, ukoliko niste sigurni koji model je najbolji za vas i posao koji obavljate, potražite savet prodavca, odnosno stručnjaka. 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *