Ljubavni romani za romantične duše

Još od malih nogu upoznati smo sa idealističnim ljubavima sa srećnim krajem. Bajke su bile tu da nam hrane maštu i dozvole nam da sanjamo o ljubavi kojoj je obećan srećan kraj. Kako odrastamo shvatamo da svet i nije prepun idealnih partnera i srećnih priča. Međutim, jedan deo nas i dalje oseća potrebu da se povremeno upusti u svet gde je to ipak moguće. Zahvaljujući ljubavnim romanima i dalje možemo gajiti ono dete u nama koje veruje u večnu ljubav i sa slobodom sanjati i želeti da se ti ipak nama desi.

Ljubavni romani prošlosti

Kako odrastamo napuštamo svet bajki i ulazimo u svet lektira. Ovde su neke od prvih ljubavnih priča koje nam i dalje govore da ljubav pobeđuje sve i da svi zaslužujemo srećan kraj. Kako postajemo stariji tako i romani koji dolaze u naš život postaju ozbiljniji i pružaju nam bolji uvid u realnost ali i dalje kroz prizmu ljubavi. S obzirom da je svet nekada daleko od onoga što se nalazi na stranicama ljubavnih romana, upravo ovakvi sadržaji nam pružaju idealnu priliku za eskapizam. Bilo gde da se nalazite uvek možete zaroniti u priče likova koji se nadaju i vole jačinom koja inspiriše. Ljubavni roman kao što je „Ana Karenjina“ ili „Gordost i predrasude“ su romani koji će nam pomoći da odlučimo o našem literarnom ukusu. Ovi romani koji su zapravo klasici, nam mogu probuditi ljubav prema ovoj vrsti književnosti ili nas jednostavno udaljiti i navesti nas da potražimo druge žanrove koji nam viš odgovaraju. Svakako je bitno čitati klasike naročito jer daju savršen uvid u jedno vreme, društvo i njihove navike, što će nam dalje pomoći u kreiranju naše sopstvenog kritičkog mišljenja.

Moderni ljubavni romani

Danas su ljubavni romani i dalje veoma popularni iako se možda na prvi pogled ne čini tako. Romantične duše i dalje imaju svoju priliku za beg od realnosti. Moderni ljubavni romani se uglavnom dešavaju u modernom vremenu i daju priliku da se čitalac bolje poistoveti sa likovima iz romana. Ovo daje prednost modernim romanima u odnosu na romane iz prošlosti jer živimo u veoma drugačijem vremenu i lakše je pronaći sebe na stranicama modernog ljubavnog romana. Iako živimo u vremenu gde je društvo prešlo u asocijalnu fazu i upiznavanje i iskustvo ljubavi se svelo na ograničene mogućnosti. Moderni ljubavni romani i dalje se igraju sa muško ženskim odnosima i njihovim iskustvima na veoma zanimljiv način. Moderne ljubavi takođe mogu biti tragične, tužne, uzbudljive i o tome i dalje možemo čitati. Najbolji primer autora modernih romana je svakako jedna od naših najpoznatijih autorki Mirjana Bobić Mojsilović, koja nam vešto dočarava magiju moderne ljubavi.

Protagonisti u ljubavnim romanima

Koliko puta vam se desilo da se vežete za neki lik iz knjige? Možda se to desilo i svaki put kada čitate neko štivo. I to je potpuno razumljivo. Protagonisti su tu da nas vode kroz priču kao i da nas nateraju da se saosećamo sa njima. U ljubavnim romanima najčešće možemo videti ženu kao protagonistu koja nas upoznaje sa svojim problemima, razmišljanjima kao i pogledima na svet. Na nama je da li ćemo se prepoznati u tom liku ili ćemo pronaći neki drugi lik za koga ćemo neretko „navijati“. Mnogi imaju predrasude o ljubavnim romanima upravo iz razloga što smatraju da žene kao protagonisti nisu prikazane na pravi način. Ovo je donekle istina ali samo ukoliko čitamo neki od naslova iz prethodnih godina. Danas, žena je predstavljena kao jaka figura koja ne čeka princa da je spasi već nam često daje uvid kroz kakve probleme prolazi sa princom dok pokušava da spasi sama sebe.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *