Lusteri za dnevnu sobu – kako izabrati?

Postoje različiti dizajn, stil, ali i oblik lustera koji možete imati u svom domu. Dizajneri su osmislili mnogo modela koji se prilagođavaju svačijem ukusu i potrebama enterijera. Treba imati na umu da se danas mogu na tržištu pronaći lusteri koji su u retro stilu ili su dizajnirani u viktorijanskom stilu ili pripadaju modernom dizajnu. Mnogima prvo za oko zapadnu kristalni lusteri, ali u ponudi ima i onih koji sadrže ukrasno staklo različitih boja.

Kristalni lusteri

Ako želite u svom domu kristalni luster, onda bi trebalo da znate da je ovo jedan od najčešće biranih modela. Kristalni lusteri sadrže različite vrste kristala, a među njima se mogu izabrati i različite kategorije lustera. Naime, uvek možete kupiti lustere koji su ručno izrađeni ili pak možete da se odlučite za one koji su mašinski napravljeni. Lusteri kristalnog stila mogu se kupiti u različitim dimanzijama i oblicima, ali i od različitih materijala. Međutim, ono što je svakom obliku, materijalu i modelu zajedničko jeste upravo kristalni stil koji svakog potrošača uvek zadivi.

Viktorijanski lusteri

Viktorijanski lusteri podsećaju na prošlost, na raskoš i znak su nekih prošlih vremena. Oni su često malo malo zakrivljeni, okvir im je ukrašen različitim detaljima, a mogu se naći u svim bolje opremljenim radnjama koje se bave prodajom rasvete.

Uticaj neoklasicizma vidljiv je kod tradicionalnih lustera. Ukrašeni su dekorativnim detaljima, ali se ovom tradicionalnom rasvetom prikazuje elegancija i duh prošlog vremena.

Savremeni modeli su nastali tridesetih godina prošlog veka. Primetno je odsustvo ornamentike, a takođe su lusteri jednosatvni i ravnijih linija. Kada su prelazni elementi u pitanju, onda je najčešće reč o lusterima koji su dizajnirani tako da podsećaju na tradicionalne modele, ali im je nametnut moderan dizajn.

Održavanje lustera

Ako ste se već odlučili za određeni stil i svoj dom opremili novi lusterom, onda je vreme da se pozabavite načinom na koji se oni čiste. O pravilnom održavanju lustera, raspitali smo se u beogradskom salonu led rasvete Mobiliart.

Svakako, pre nego što krenete sa čišćenjem proverite uputstva za negu vašeg lustera. Posebno obratite pažnju na njihovu negu, jer nekada proizvodi koje koristite za čišćenje u domaćinstvu mogu oštetiti završnu obradu lustera.

Pre nego što počnete sa čišćenjem, jedna napomena. Isključite svetlo!

Ako imate kristalni luster, onda bi trebalo da koristite pamučnu krpu kojom ćete očistiti kristale na vašem lusteru. Na taj način nećete ostavljati otiske prstiju, a prašinu ćete obrisati bez upotrebe vode, alholoha i drugih sredstava kojima se čisti staklo. Izbegavajte vodu, jer ostavlja tragove kamenca, a i magnet je za prašinu. Kada su u pitanju lusteri koji su od metala možete se uvek poslužiti suvom krpom, ali možete izabrati i praška kojim ćete skidati paučinu ukoliko se pojavi u ovom delu prostorije.

Budite obazrivi, jer malo jače sredstvo za čišćenje staklenih površina može oštetiti vaš luster, zato se radije odlučite za suvu krpu ili za neki rastvor za čišćenje koji nije mnogo jak. Jedno je sigurno, održavanje lustera ne zahteva mnogo vremena niti mnogo čišćenja. Zato pažljivo birajte krpe kojim ćete ih čistiti i nećete imati problema. Suva pamučna krpa uvek je dobra opcija za čišćenje, s njom sigurno nećete imati nikakavih nepredviđenih fleka niti tragova.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *