Detalji koji mogu vaš dom učiniti lepšim

Trendovi se konstantno menjaju, kako kada je garderoba i oblačenje u pitanju, tako i za uređenje enterijera. Iz sezone u sezonu se uvek nešto promeni, pa se te promene nekada odnose na boje koje se koriste u uređenju određenog prostora, nekad na same materijale koji se koriste za izradu celokupnog nameštaja, te je uopšte ceo taj spisak dug.

Međutim, neke stvari se prilično zadržavaju iz sezone u sezonu, jer osim dobrog estetskog doživljaja, pokažu se i kao jako funkcionalne i praktične, pa ih ta objedinjenost drži u konstantnom trendu kada je uređenje u pitanju. No, ne moraju se uvek trendovi toliko i tako pratiti, niti je moguće uvek ih ispratiti i uvesti kao novinu u domovima, jer bi za tako nešto bilo potrebno odvajati konstantno veću sumu novca. Trendove je nemoguće uvek pratiti, ali je sasvim moguće praviti promene koje će osvežiti vaš dom i dati mu neku novu, lepšu i zanimljiviju notu, atmosferu koja će biti prijatnija i svakako udobnija za sve ukućane.

Promene u pogledu uređenja enterijera su uvek dobre, jer one ne osveže samo izgled i promene kako neka soba ili celokupan prostor izgledaju, već se menja ono najvažnije, a to je dolazak više pozitivne i pokretačke energije. Ali, kako već napomenusmo, nije pootrebno da te promene budu u pogledu trendova ili neke velike promene, poput menjanja nameštaja, renoviranja i izmeštanja svega, već se sve to može učiniti i promenom određenih detalja koji, zaista, najviše utiču na to kako vaš dom izgleda, ali i kako ga vi sami i svi koji vas posećuju doživljavaju. Zbog svega toga, zbog činjenice da su sitnice i detalji u uređenju jako bitni, predlažemo vam nekoliko promena u tom smeru, koje će vam za tren oka ulepšatti dom i dati mu neku novu, lepšu energiju.

Brave za vrata

Jednu od promena koje možete uvek da priuštite svom domu jesu brave za sobna vrata, tačnije, njihova zamena. Ukoliko se malo razmislite, kvake za vrata, brave, neke su od stvari koje se kod većine menjaju u momentima samo kada se nešto dogodi u smislu kvara, pa je onda neophodno da se brava za vrata promeni, ili ako se slomi neki deo kvake, onda se menja i ona. Ali, ovo je promena koja neverovatno utiče na to da vaš dom izgleda lepše i prijatnije. Kako su vrata, bila ona ulazna ili unutrašnja, jedan od ukrasa svakog doma, tako su kvake za vrata njihov ukras, te im u potpunosti menjaju izgled. Upravo iz tog razloga, ovo je promena detalja koji neverovatno može da znači i da vam ulepša svaku prostoriju, nebitno da li je to spavaća soba, dnevni boravak, kuhinja ili nešto drugo. Osim ovog estetskog dojma, vrata predstavljaju i sigurnost, odnosno, obezbeđuju vaš dom, a za to su opet najodgovornije brave za vrata.

Kada smo već kod same bezbednosti, tu se razlikuje više vrsta brava za vrata. Ima dosta vrsta brava za vrata, ali najvažnija činjenica jeste da brave budu izrađene od kvalitetnog, nerđajućeg čelika, što vam pokazuje da pri promeni ovog detalja ipak morate misliti i na kvalitet, ne samo na to kako kvake za vrata izgledaju i da li vam se slažu uz sve. Najveće razlike kada su brave za vrata u pitanju, ogledaju se u tome da li postoji jedna ili više tački zaključavanja vrata, te da li je brava sefovska, pumpa brava ili cilindrična. Pored toga, postoje i sigurnosne brave, ali kako se one ne postavljaju uglavnom na ulazu u domove, onda nije potrebno posebno pominjati ovaj tip brava.

Zajedno promenjeni, brave i kvake za vrata, učiniće da vaša vrata izgledaju daleko drugačije i lepše, budući da se same kvake za vrata biraju tako da budu uklopljene u ostatak stila u kom je celokupni enterijer opremljen, pa će se tako ne samo uklopiti u sve, već dodati mnogo lepši izgled svakoj prostoriji, što je definitivno detalj koji bi trebalo da se odmah nađe na vašem spisku ukoliko imate ovakve planove. Uz sve to, cilinar za brave, sama kvaka, cela brava za vrata, sve se menja i postavlja jako lako i brzo, pa to možete sasvim sigurno i sami uraditi, bez pomoći nekog majstora.

Okov za nameštaj

Sitne promene zaista mogu da učine veliku promenu u svakom prostoru, nebitno da li se radi o domu ili čak nekom poslovnom objektu i prostorijama. Na primer, verovatno ste imali priliku da nekad iz nekog razloga menjate okov za nameštaj, posmatrajte samo koliko to izmeni ceo izgled nekog komada nameštaja, a onda i same prostorije u kojem se on nalazi. Ukoliko vapite za nekim promenama u svom domu možete prvo da se odlučite i promenite sve ručke na komadima nameštaja kao što su ormari, komode ili šta već sve imate u svom domu. Promenite ih tako da uopšte ne liče na one prethodne, promenite ih po samom stilu, po boji, a za uzvrat, uz vrlo malo ulaganja i malo vremena koje ćete potrošiti za promenu, dobićete komade nameštaja koji izgledaju sasvim drugačije, kao da ste u potpunosti nove uzeli. Naravno, uvek možete i dodatno ulagati, kao što su šmirglanje i prefarbavanje drvenog nameštaja, ali to je već promena koja ne spada u detalje, a danas samo o tome pišemo i govorimo.

Pored samih ručki, tu su i nogari kao deo okova za nameštaj. Promenite nogare na svojoj ugaonoj garnituri, ležajevima, čak im u tom slučaju možete promeniti i boju, promenite nogare na svojim orgarima, čak ih možete i sasvim ukloniti samo, što će opet u jako velikoj meri dati sasvim novom izgledu kako tom komadu, tako i celokupnom prostoru u kojem se nalazi.

Lusteri

Mnogi će pomisliti da je ovo promena koja zahteva ipak nešto veća finansijska ulaganja. Međutim, ovo zaista nema nikakve veze sa tom mišlju, budući da mogu da budu jako skupi, ali isto se tako cene lustera se mogu biti pristupačne iz one sa manjim budžetom. Ono što je caka u pronalaženju jeftinijih varijanti, jeste samo traženje, a ne kupovina „na prvu“. Pored toga, promena lustera će u trenutku izmeniti celokupan prostor koji sređujete. Ukoliko promenite stil, materijal od kojeg je napravljen, boju, u odnosu na ono što je bilo do sada, onda ćete ostvariti promenu koju ste sigurno priželjkivali. I uvek birajte belo svetlo, jer će ono dodatno ulepšati vaš dom, to neka bude jedan ekstra savet za sami kraj naše priče o promenama.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *