Na koje bolesti i stanja ultrazvuk abdomena može da ukaže?

Ultrazvuk abdomena je test koji se koristi za bezbednu dijagnozu širokog spektra medicinskih problema. Ovaj test traje relativno kratko i gotovo je bezbolan. Ultrazvuk ne koristi jonizirajuće zračenje, a zahvaljujući ovom neinvazivnom testu mogu se otkriti mnoga, što rutinska, što opasnija medicinska stanja i bolesti. 

Postoji nekoliko vrsta ultrazvučnih testova. Za svaku od ovih vrsta koristi se sonda koja je dizajnirana da slika određene delove tela. Ultrazvuk abdomena pokazuje organe i druga meka tkiva (poput krvnih sudova) unutar stomaka (abdomena).

Kako deluje ultrazvuk abdomena?

Za ultrazvučni test abdomena, obučeni medicinski radnik naneće poseban gel na vaš stomak. Zatim se sondom prelazi preko gela.

Zvučni talasi sonde prolaze kroz vašu kožu i odbijaju se od mekih tkiva, a zahvaljujući tome pojavljuju se slike na ekranu koji se nalazi u blizini.  

Koja je razlika između ultrazvuka abdomena i karlice?

Zapravo se ultrazvuk abdomena smatra vrstom ultrazvuka karlice jer procenjuje tkiva unutar karlice. Druge vrste ultrazvuka karlice, pored ultrazvuka abdomena uključuju transvaginalni ultrazvuk, kao i rektalni ultrazvuk.

Koje delove tela procenjuje ultrazvuk abdomena?

Vaš lekar može da zatraži ultrazvučnu procenu određenih područja stomaka. Ultrazvuk desnog gornjeg kvadranta ispituje tri organa digestivnog sistema, a to su:

 • jetra
 • pankreas
 • žučna kesa

Kompletni ultrazvuk abdomena ispituje ta tri organa, ali se ispituju i:

 • bubrezi
 • slezina
 • bešika
 • Trbušni krvni sudovi (poput donje šuplje vene i aorte).

Zašto lekari mogu da traže ultrazvuk abdomena?

Ultrazvuk abdomena je uobičajeni test za proveru nerođene bebe tokom trudnoće. Ovaj ultrazvuk naziva se i prenatalni ultrazvuk.

Ultrazvuk abdomena takođe može da pomogne da se utvrdi uzrok neobjašnjivih bolova u stomaku. Ovaj test pomaže u dijagnozi mnogih rutinskih problema (poput kamenja u bubrezima) i ozbiljnijih zdravstvenih problema (kao što su krvni ugrušci).

Na šta još ultrazvuk abdomena može da ukaže?

Evo koja su to stanja i obolenja koja se mogu otkriti ultrazvukom abdomena: 

 • kamenje u bešici
 • uvećana slezina
 • kamenje u žuči
 • holecistitis (upala žučne kese)
 • pankreatitis (upala pankreasa).
 • rak (rak želuca ili rak pankreasa)
 • bolest masne jetre
 • aneurizma trbušne aorte (izbočina u zidu aorte u vašem srednjem delu)

Da li je potrebna priprema za ultrazvuk abdomena?

Vaš lekar ili drugi medicinski radnik bi trebalo da vam da kompletna uputstva za pripremu pre vašeg ultrazvuka. Kako biste dobili najtačnije rezultate testa, obavezno sledite njihova uputstva.

Ta uputstva mogu da budu da prestanete da jedete ili da pijete nekoliko sati pre testa. U nekim slučajevima će vam možda trebati da popijete određenu količinu vode neposredno pre ultracvuka. U nekim slučajevima vam možda uopšte neće biti potrebno da se pripremite.

Pitanje koje pacijenti često postavljaju je da li treba da poste pred ultrazvuk abdomena?

Moguće je da će vaš lekar ovo zatražiti, jer, imati pun (ili prazan) stomak ili bešiku ponekad može da dovede do zamagljenih ultrazvučnih slika.

Kako se izvodi ultrazvuk abdomena?

Za ultrazvučno snimanje abdomena ležite na leđima na udobnom stolu. Moraćete da povučete ili uklonite garderobu sa predela koji se ispituje. 

Tokom ultrazvuka, obučeni stručnjak za ultrazvuk će naneti gel na vaš stomak i pokriće sva područja na vašem stomaku koja će se potom pregledati. Ono što bi trebalo da znate jeste da ovaj gel nekada može biti hladan. Ipak, to vam neće toliko smetati niti bi trebalo da se bojite da će vam oštetiti odeću.

Tehničar će zatim pomerati sondu preko vaše kože dok ne dobije slike koje su mu potrebne. Možda će vas zamoliti da se okrenete na jednu stranu ili da zadržite dah na nekoliko sekundi.

Nakon što se završi sa ultrazvukom, potrebno je da se obriše sav preostali gel sa kože. 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *