Dojenje, zelena stolica, ojed- kako da prvi dani nakon porođaja budu lakši i mami i bebi?

Bez obzira na mesece pripreme, desetine pročitanih knjiga i blogova, svaka mama se nađe u čudu kada konačno upozna svoju bebu. Iako je temu razvoja deteta obradila najtemeljnije što može, ništa mamu ne može pripremiti za strah koji će osetiti kada njena beba ima stolicu čudne boje, osipe po koži koji je čine nervoznom ili joj je vidno neugodno tokom dojenja. Ovo su tri problema sa kojima se susreću svi novi roditelji, a koji u tim prvim, osetljivim danima mogu izgledati strašno. Ipak, nije svaka promena u bebinoj rutini znak da roditelji nešto rade pogrešno. Većina ovih simptoma je potpuno normalna, a rešenja su vrlo jednostavna.

Da li je zelena stolica kod beba znak za uzbunu?

U ogromnom broju slučajeva nije. Naime, zelena stolica kod beba u prvim danima života je potpuno normalna. Najčešće je uzrokuje majčino mleko. Ukoliko se beba doji, prevelika ili premala količina mleka može uzrokovati penušavu zelenu stolicu. Ukoliko je prati proliv, to znači da neka namernica koju konzumira majka iritira bebin stomak. U tom slučaju je dovoljno nastaviti sa normalnim tempom dojenja, jer će beba kroz mleko dobiti dovoljnu količinu nutritijenata neophodnih da spreče dehidrataciju. Takođe, određene formule ili antibiotici mogu izazvati zelenu stolicu kod beba. U svakom slučaju, razloga za paniku nema, osim ukoliko beba nema povišenu temperaturu, ukoliko povraća ili je vidno letargična.

Ojed kod bebe- neizostavna pojava u prvim mesecima života

Činjenica da je ova pojava neizostavna ne čini je manje neugodnom. Ojed kod bebe će se najčešće javiti zbog pelena i na mestima na kojima porub pelene iritira osetljivu bebinu kožu. Ovakav ojed najčešće kratko traje i nestaje sam od sebe, ali se nekada može desiti da se koža inficira i iz drugih razloga. Infekciju može izazvati kandida ili streptokoka i stafilokoka. Ovakve infekcije se razlikuju od klasičnog ojeda time što se šire i po drugim delovima tela. U tom slučaju, ojed kod bebe će se tretirati antibakterijskim kremama koje će vrlo brzo rešiti problem. Najzad, ojed kod bebe može izazvati i kontakt kože sa stolicom i mokraćom. U tom slučaju, bebinu kožu treba održavati čistom i potpuno suvom, kupati bebu samo najblažim sredstvima i koristiti kreme sa prirodnim uljima koje će služiti kao barijera između nežne kože i bilo kog iritirajućeg faktora.

Dojenje bebe- kako pronaći idealan položaj?

Dojenje je vreme rezervisano samo za mamu i bebu. Ovaj proces je izuzetno intiman i ključan za pravilni razvoj deteta. Baš zbog toga, odgovarajući položaj za dojenje bebe može biti izvor velikog stresa za nove mame. Udobni položaj za dojenje bebe će prvenstveno zavisiti od prirode porođaja. Mame koje su se porodile prirodnim putem često biraju da bebu smeste u naručje, podupiru joj glavu pregibom svoje ruke i lagano je navode do bradavice drugom rukom. Ukoliko se mama oporavlja od carskog reza, idealan položaj za dojenje bebe je onaj u kome mama leži na boku, položi bebu na ćebence pored sebe i tako je hrani. Sudeći po mišljenju većine pedijatara, najbolji položaj za dojenje bebe jeste onaj u kome se i mama i beba osećaju udobno i prirodno. 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *