Novčane pozajmice i zalog automobila

 

U poslednjih nekoliko godina je otvoren veliki broj zalagaonica u Beogradu, ali i na teritoriji cele Srbije. Da bi se otvorila zalagaonica uslov je da se firma registruje sa delatnošću- proizvodnja predmeta od dragocenih metala. Pored zlata , koji je najčešći zalog, raste broj onih koji se opredeljuju za zalog automobila. Pored automobila, može se u zalog staviti i motocikl kao i skuter.

Uslovi za zalog automobila

Vozilo koje je predmet zaloga mora imati tablice Republike Srbije. Vozilo mora biti tehnički ispravno sa eventualno sitnim oštećenjima. Zalogodavac mora biti isključivo punoletno lice uz važeću ličnu kartu. Automobil se procenjuje ili na adresi zalagaonice ili na adresi  koju odredi vlasnik automobila.

 

Proces zaloga automobila

Pre bilo kakve isplate i ugovora radi se procena vrednosti. U dogovoru sa predstavnikom u zalagaonici automobil se podveze na odredjenu adresu. Kada se proceni vrednost automobila, isti ostaje pod zakupom. Dobija se novac nakon procene. Kada se novac vrati zalagaonici, auto se može vratiti prvobitnom vlasniku.

 

Kada se dobija novac

Isplata novca se ne čeka, nakon procene se novac odmah isplaćuje klijentu.

 

Šta sve može biti predmet zaloga

Želimo da vas detaljnije uputimo u to šta sve može biti predmet zaloga. Uvek se može založiti zlato u vidu lomljenog zlata, u vidu nakita, zlatnika, kao platina, dukat. Mogu se založiti dijamanti, antikviteti, satovi. 

 

Kada založiti automobil

Ukoliko želite da založite automobil savetujemo vam da prethodno stavite na papir šta sve od vrednosti možete založiti. Pre odluke da potpišete ugovor, koji je uglavnom obnovljiv na mesečnom nivou, razmislite u kom roku možete vratiti pozajmljeni novac kako bi vam se vratio automobil. Ukoliko ste stalno u pokretu i potrebno vam je mobilno sredstvo uz vas razmotrite da založite drugu vrednost ukoliko ste u prilici. Pokušajte da budete praktični i realni kako bi zalog automobila prošao u najboljem redu. Budite svesni svojih mogućnosti jer ukoliko ugovor sa zalagaonicom istekne, vas automobil prelazi u potpunosti u ruke zalagaonice i ona postajue vlasnik automobila.

 

Ko vrši procenu vrednosti automobila?

Beogradske zalagaonice saradjuju sa proceniteljima i upucuju da se procene rade  sa punim profesionalizmom i po cenama svetske berze. Procene se uglavnom vrše u prostorijama zalagaonica. Uslov je da osoba koja želi da založi automobil jeste punoletna i da je klijent vlasnik automobila koji je predmet zaloga. 

 

Zalog uz diskreciju

Zalagaonice polažu na maksimalnu diskreciju. Činjenica da je potrebno izvršiti zalog jeste uglavnom neprijatna . Potrebno je da prilikom potpisivanja ugovora proverite da li isti ima i član koji se odnosi na potpunu diskreciju i profesionalizam.  Bitno je da ugovor sklapate za predstavnikom zalagaonice i niko sem njega i zaposlenih ne treba da ima uvid u predmet zaloga i isplatu novca. Takođe, obratite pažnju na član koji garantuje da će vaš automobil biti siguran i neoštećen dok ne isplatite novac koji je dat po ugovoru o zalogu automobila.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *