Novim prozorima do energetske efikasnosti

Imate staru kuću? Šta na njoj prvo treba menjati? Prozore! Iako biste možda očekivali da je potrebna izolacija zidova – što nije da nije neophodno – ipak su prostori oni od kojih najviše zavisi to da li će prostor biti energetski efikasan. Energetska efikasnost se kao pojam odavno uvukla unapred živote, s tim da je mnogi još ne razumeju potpuno.

Dakle, da razjasnimo to pre svega – to je ušteda energije koja je potrebna na različitim nivoima u jednom domaćinstvu. Sigurno ste videli neke oznake o energetskoj efikasnosti na kućnim aparatima, kao što su frižider, zamrzivač, mašina za sudove, mašina za veš i slično. Svi oni rade na struju i troše je više ili manje – ako pri radu troše manje – one imaju veći stepen energetske efikasnost, ako troše više, imaju manji stepen energetske efikasnosti. No, da se vratimo onome što ima najviše udela u energetskoj efikasnosti – stolariji.

Kojom vrstom stolarije možemo da najviše uštedimo na potrošnji energije za zagrevanje i hlađenje

Leti kukamo zbog računa za struju koji rastu kako krenemo više da uključujemo klima uređaje. Zimi se pitamo da li će nam količina drva, uglja, peleta biti dovoljna da izguramo grejnu sezonu (i usput se molimo da zima ne pokaže baš sve svoje zube). A situacija je takva da su nam kuće i zgrade na izmaku, stolarija nije menjana decenijama – vetar probija, mi nikako da se ugrejemo, a računi sa vrtoglavim iznosima.

Neefikasno zar ne? Zato najpre moramo promeniti stolariju i uraditi spoljašnju i unutrašnju izolaciju. Da bismo sebi smanjili te troškove, da bismo zaštitili prirodne resurse koji su na izmaku, da bismo kvalitetnije živeli – potrebno je da o energetskoj efikasnosti brinemo i uradimo sve što možemo da je poboljšamo. To znači ulaganje najpre u pvc stolariju, jer je ona ta vrsta stolarije koju će nam tu efikasnost pružiti. Tako ćemo sebi zapravo uštedeti novac, podići ćemo cenu nekretnine koju posedujemo i kvalitetnije i bolje živeti.

Planirajte na vreme, raspitajte se za subvencije 

Kako bi se podržali ljudi u akciji da zamene prozore, što nekima predstavlja prevelik finansijski zalogaj, postoje i subvencije iz različitih fondova koji pomažu da se iz tih finansijskih izazova ispliva malo lakše. Popust na stolariju mnogima znači, jer bi taj novac koji uštede mogli usmeriti u još neki segment poboljšanja energetske efikasnosti. Jer i državi i potrošaču znači da se što manje energenata troši – zato je to benefit i za jedne i za druge. Kako nam najviše energije odlazi na prozore, nije ni čudo što su u toom polju subvencije najčešće.

PVC stolarija – i stas i spas

Osim što je pvc stolarija spas tza kućni budžet, ni u kom slučaju ne zaostaje ni po pitanju estetike. Naime, pvc prozori su nekada možda izgledali nezgrapno i ne toliko lepo, ali danas je situacija i te kako drugačija. Naime, danas se prave čvrsti i izdržljivi profili koji uopšte nisu glomazni, pa prozori imaju fine i neupadljive linije. Takođe, pojavom folija kojima se oblažu postiže se efekat različitih boja i tekstura, što čini da ih je moguće uklopiti u svaki ambijent. Osim što sprečavaju gubitak energije, pvc stolarija i prozori su odličan zvučni izolator, što nam je i te kako potrebno da bismo zadržali mir i tišinu u svom domu bez obzira na okruženje. 

Još neke dobre strane pvc stolarije

Pvc stolarija ima brojne pozitivne karakteristike, od kojih smo najveće već naveli. Međutim, spisak vrlina tu se ne završava. Dugotrajna je i izdržljiva – što je jako važno jer je to ulaganje na duže. Zatim, vremenski uslovi na nju ne utiču – može da bude hladno i toplo koliko god – neće se deformisati, otporna je i na veliku toplotu, odnosno požare. Izgleda moderno, što znači da se prilagođava svakoj estetici. Cenovno je u zlatnoj sredini – nije najskuplja a nije ni najjeftinija. Mogla bi se upotrebiti ona poznata – najbolji odnos cene i kvaliteta. I kada je već najviše reči o brizi za životnu sredinu – može se reciklirati.

U svakodnevnom životu, dok do te reciklaže ne dođe, neizmerno nam znači to što se lako pere i održava. To je najpre jer joj je površina glatka, prljavština se ne zavlači, već se jednostavno brisanjem krpe uklanja. Ono što je još čini dobrim izborom jeste to što podržava naknadne ugradnje roletni (mada se one obično zajedno ugrađuju), ali i komarnika, koji su leti preko potrebni. I ti dodatni elementi su jednostavni za održavanje, što nam dosta vremena štedi da ga možemo provesti uživajući u prostoru koji nam je tako lep i, naravno… energetski efikasan.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *