Šta treba povremeno proveravati na svom automobilu?

Da biste održali svoj automobil u vrhunskom stanju i produžili mu životni vek, neophodno je redovno održavanje i provera ključnih delova. Baš kao što našem telu treba redovna nega i briga da bi ostalo zdravo i funkcionalno, isto važi i za naša vozila. Ali, često zanemarujemo ovaj aspekt, što može dovesti do skupih popravki i neželjenih problema na putu. U nastavku vam predstavljamo nekoliko stvari koje treba redovno proveravati kako bismo bili sigurni da naši ljubimci na četiri točka ostaju u vrhunskom stanju. 

Provera tečnosti u automobilu 

Redovna provera nivoa tečnosti u vašem automobilu ključna je za očuvanje njegove pouzdanosti i dugotrajnosti. Evo nekoliko ključnih tečnosti koje biste trebali redovno proveravati i održavati:

 • Ulje za menjač – Kvalitetno ulje za menjač omogućava glatko prebacivanje brzina. Pravilno odabrano ulje, i uvek optimalna količina smanjuje trenje između pokretnih delova menjača. To je od velikog značaja za funkcionalnost menjača, omogućavajući efikasno prenos snage motora na točkove.
 • Ulje motora – Ulje motora je važno za podmazivanje i zaštitu motora od habanja. Redovno proveravajte nivo ulja i menjajte ga prema preporukama proizvođača ili na osnovu intervala održavanja.
 • Kočiona tečnost – Ispravno funkcionisanje kočionog sistema ključno je za bezbednu vožnju. Proveravajte nivo kočione tečnosti i uverite se da je uvek unutar preporučenih granica. 
 • Antifriz – Antifriz sprečava zamrzavanje i pregrevanje motora. Proveravajte nivo antifriza redovno, posebno pre zime, i dopunite ga po potrebi kako biste osigurali optimalnu temperaturu rada motora.
 • Tečnost za pranje vetrobranskog stakla – Čista vetrobranska stakla ključna su za vašu vidljivost na putu. Proveravajte nivo tečnosti za pranje vetrobranskog stakla i redovno je dopunjujte, posebno tokom zimskih meseci kada su putevi prljaviji.

Održavanje odgovarajućih nivoa ovih tečnosti osigurava optimalne performanse vašeg vozila i produžava njegov vek trajanja. Osim toga, redovna provera omogućava rano otkrivanje potencijalnih problema, što može sprečiti ozbiljne kvarove i popravke. Ne zaboravite da pre provere nivoa tečnosti uvek proverite da li je motor ohlađen kako biste izbegli povrede od vrelih tečnosti. Ako primetite bilo kakve nepravilnosti ili curenja, odmah se obratite svom mehaničaru kako biste rešili problem pre nego što postane ozbiljniji.

Stanje pneumatika

Redovna provera stanja pneumatika ključna je za bezbednost i performanse vašeg vozila. Evo zašto je to važno i šta treba da proveravate:

 • Pritisak u pneumaticima – Neispravan pritisak u pneumaticima može negativno uticati na vožnju i potrošnju goriva. Prema preporukama proizvođača, redovno proveravajte pritisak u gumama, najbolje jednom mesečno ili pre dužih putovanja. Koristite pritisak koji je naveden na nalepnici unutar vozačevih vrata ili u uputstvu za upotrebu vozila.
 • Stanje gazećeg sloja – Redovno proveravajte stanje gazećeg sloja pneumatika kako biste identifikovali oštećenja, pukotine ili nepravilnosti. Oštećeni pneumatici mogu biti opasni na putu i smanjiti trakciju vozila, posebno na mokrim ili klizavim putevima. Ako primetite bilo kakve znakove habanja ili oštećenja, razmislite o zameni pneumatika.
 • Dubina šare pneumatika – Zakonski propisi obično zahtevaju minimalnu dubinu šare pneumatika od oko 1.6 mm. Redovno proveravajte dubinu šare pneumatika kako biste bili sigurni da su u skladu sa propisima i da pružaju adekvatno prianjanje na putu, posebno na mokrim površinama.
 • Ravnomernost habanja – Povremeno proveravajte pneumatike kako biste utvrdili da li se ravnomerno habaju. Nejednako habanje može ukazivati na to da su loše uravnoteženi točkovi. Ovi problemi mogu dovesti do nepravilne trakcije i vibracija prilikom vožnje.

Kočioni sistem 

Redovna provera kočionog sistema ključna je za održavanje bezbednosti i funkcionalnosti vašeg automobila. Evo nekoliko važnih aspekata koje treba uzeti u obzir prilikom provere ovog vitalnog sistema:

 • Stanje kočionih diskova – Kočioni diskovi su ključni za zaustavljanje vašeg vozila. Redovno proveravajte njihovo stanje, uključujući debljinu i eventualna oštećenja. Ako primetite nepravilnosti poput pukotina ili znakova istrošenosti, možda će biti potrebno zameniti diskove kako biste osigurali efikasno kočenje.
 • Pločice kočnica – Pločice kočnica se troše tokom normalnog kočenja. Proveravajte njihovo stanje redovno, jer istrošene ili oštećene pločice mogu dovesti do smanjene efikasnosti kočenja. Takođe, obratite pažnju na bilo kakve neobične zvukove prilikom kočenja, što može ukazivati na potrebu zamene pločica.
 • Kočiona creva – Kočiona creva prenose hidrauličnu tečnost između kočionih delova. Proverite creva na znakove curenja, pukotina ili oštećenja. Bilo kakvo oštećenje može dovesti do gubitka hidrauličnog pritiska i smanjene efikasnosti kočenja.
 • Tečnost za kočnice – Redovno proveravajte nivo tečnosti za kočnice i, po potrebi, dopunjujte je. Tečnost za kočnice je vitalna za pravilno funkcionisanje kočionog sistema, jer omogućava prenos hidrauličnog pritiska na kočione delove.
 • Provera sistema ABS (Anti-lock Braking System) – Ako vaše vozilo ima ABS sistem, proverite da li je on ispravan. ABS sistem pomaže u sprečavanju blokiranja točkova prilikom naglog kočenja, poboljšavajući kontrolu nad vozilom u opasnim situacijama.

Na kraju možemo da zaključimo iako se možda neke stvari čine kao sitnica, pravovremena provera vitalnih delova može napraviti ogromnu razliku u sigurnosti, pouzdanosti i dugovečnosti vašeg automobila. Održavanjem automobila u vrhunskom stanju ne samo da ćete uštedeti novac na dugoročnoj osnovi, već ćete i umanjiti rizik od nepredviđenih problema na putu, ali i očuvati svoje zdravlje i svih ostalih učesnila u saobraćaju.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *