Novo iz Nokie – Lumia 620

Pristupačni smartfon sa Windows 8 operativnim sistemom.

 

                Nokijina nova Lumia 620 pretstavlja jedan od jeftinijih pametnih telefona ovog nekadašnjeg lidera u svetu telekomunikacija i proizvodnji mobilnih telefona. Da li slede bolji i uspešniji dani ostaje još da se vidi u bližoj budućnosti, ali sama činjenica da je kineski ZTE u prošloj godini bio uspešniji i zbacio je sa 5. mesta na globalnom nivou po proizvodnji i prodaji svojih modela, govori nam da Nokiji predstoji lavovska borba sa konkurencijom.

Nokia Lumia
Credits : NOKIA.COM

 

 

Pre svega, prvo što ćete primetiti je da Lumia 620 izgleda zabavno, i da dolazi u više boja nego veliki broj ostalih modela, kao što su jarko žuta, purpurnocrvena, plava, bela, boja limete i druge. Sve ove boje mogu biti u mat ili sjajnoj varijanti, ona takođe koristi Microsoft-ov Windows 8 opertivni sistem.

Veoma sličan model sa gotovo istim karakteristikama dolazi iz HTC-a, model HTC Windows Phone 8S, koji se može kupiti po približno istoj ceni. Oba telefona imaju dual-core procesor od 1GHz, 512MB RAM i displeje rezolucije 800X400, dijagonala Nokijinog modela iznosi 3.8, nasuprot HTC-ovog od 4 inča. Iako HTC-ov displej nema ozbiljnijih nedostataka, Nokijin se čini kao dosta bolji, znatno svetliji sa živopisnijim bojama.

Ovom proizvođaču kreativnosti u pogledu dizajna nikad nije nedostajalo, tako je i u ovom slučaju. Lumia 620 je vrlo lepo dizajniran telefon, naravno uzimajući u obzir i samu cenu telefona, kvalitet telefona se ne može i ne treba porediti sa naprednijim modelom Lumia 920.

Razlika između procesora od 1GHz i 1.5GHz (Nokia Lumia 820 i 920) je zaista primetna i utiče na rad samog operativnog sitema. Može doći do usporavanja prilikom otvaranja apalikacija, i one se ne otvaraju u treptaj oka, što je slučaj kod gorenavedenih, naprednijijh ali i skupljih modela. Po merenjima njegova brzina iznosi 1,431ms, što ne prevazilazi brzinu drugih telefona, slične cene i daleko je ispod brizine modela 820 i 920, čija je brzina neverovatnih 900 ms.

Nokia se stalno trudi da naglasi pogodnosti koje ona pruža zajedno sa Windows Phone 8 operativnim sistemom, nasuprot drugim proizvođačima u tome i uspeva. U paketu besplatnih Lumia aplikacija korisnicima se nudi Nokia Drive (turn by turn navigacija sa offline besplatnim mapama), Nokia Music muzička aplikacija koja nudi širok izbor pesama, koje se mogu slušati čak i kada niste na internetu, ili možete se zabaviti sa korisnom aplikacijom City Lens city guide, koja se čini veoma korsinom, posebno za one koji vole da putuju ili se često nalaze u nepoznatim gradovima. Ove besplatne aplikacije su zaista korisne, nasuprot HTC-ovim koje su dosta skromnije. Međutim ukoliko se odlučite za kupovinu ovog telefona, morate znati da nećete imati pristim ogramnom broju aplikacija koje su na raspolaganju iPhone i Android korisnicima, i da ćete propustiti veoma popularne aplikacije poput iPlayer-a ili Spotify-a.

Jedan od većih nedostaka je kamera ovog telefona.

Ovaj mobilni poseduje kameru od 5-megapixela sa LED flashom, ali je kvalitet slika daleko ispod očekivanog. Fotografije slikane napolju su vrlo često mutne po obodima, i sa nedostatkom detalja za razliku od HTC 8S koji je dosta bolji u ovom segmentu. Dok se situacija znatno poboljšava ukoliko korisitite kameru za slikanje u prostoriji. Kamera koja se nalazi na prednjem delu, namenjena video pozivima (Skype) radi sasvim dobro. Tako da ako nešto podje po zlu tu je Switchtel-ov Nokia servis u Beogradu koji godinama radi sa nokia telefonima, kako sa novim tako i sa starijim verzijama.

Nokia je u januara počela sa prodajom ovog telefona, u Aziji, dok će nešto kasnije stići i kod nas u Evropu.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *