Oblasti poslovanja koja su imuna na korona krizu

Globalna pandemija virusa korona je dovela do značajnih promena na svim poljima, počev od socijalne kulture pa do ekonomskog aspekta. Prirodno, svetska zdravstvena kriza je izmenila tržište rada i u ovom kontekstu najviše govorimo o onim industrijama koje su pretpele gubitke. S druge strane, postoje određene oblasti poslovanja koje su takoreći imune na aktuelnu krizu, odnosno na koje izmene na tržištu nisu uticale negativno ili su, šta više, podstakle njihov razvoj.

Medicinski radnici

Kada govorimo o novim zahtevima tržišta rada, a uzimajući u obzir aktuelna dešavanja, ne iznenađuje podatak da su trenutno najtraženiji medicinski radnici. Povećava se potreba za lekarima i medicinskim sestrama, a nakon njih slede negovateljice i socijalni radnici. Ova činjenica je sasvim prirodna posledica trenutnog stanja na globalnom nivou.

IT stručnjaci

Radni zadaci koji su vezani za moderne tehnologije uglavnom nisu bili ometeni u svome toku, šta više, dolazi do procvata oblasti rada u ovom domenu, budući da socijalna distanca dovodi do snažnog zaokreta ka virtuelnom svetu. Naročito ukoliko tražite posao u Novom Sadu, Beogradu i drugim većim gradovima, pred vama će se ukazati čitava paleta mogućnosti za rad i usavršavanje u oblasti IT sektora.

Građevinska industrija

Iako se građevinska industrija našla pred brojnim izazovima na samom početku krize, možemo primetiti da im je ona veoma uspešno odolela, na prvom mestu okrećući se ka izvesnim tehnološkim rešenjima. Stanovništvo na nivou Balkana generalno nije prestalo da ulaže u nekretnine i iako je na nivou Srbije zabeležen izvestan pad u vrednosti izvedenih građevinskih radova krajem protekle godine, u Beogradu je ona povećana. Ovo dovodi do zaključka da građevinski i mašinski inženjer, te bravari, zavarivači i radnici građevinske struke ne bi trebalo da brinu za svoje poslove, te i da u ovoj oblasti ima prostora za aktivno zapošljavanje.

Oblast trgovine

Na oblast trgovine kriza izazvana pandemijom korona virusa nije uticala negativno, šta više. Beleži se ubrzan razvoj ove oblasti rada i uspon se zapravo proširio na sve segmente, odnosno prepoznajemo ga i mimo domena trgovine osnovnim životnim namirnicama. S druge strane, trgovina se menja u smislu načina trgovanja, te nekada alternativni vid kupovine putem online platformi kao što je Shoppster i uopšte e-prodavnica postaje zapravo popularniji način. Ovakva situacija svakako otvara nove mogućnosti za zaposlenje u ovoj industriji.

Dostavljači i kurirske službe

Usko vezana za prethodno rečeno je nova i povećana potreba za dostavljačima i kuririma. U osnovi, dešava se procvat u ovom domenu, koji je prirodna posledica praktikovanja socijalne distance i napretka internet trgovine. Kurirske službe se izvesno nalaze pod pritiskom povećanih zahteva, ali se i uspešno prilagođavaju novonastaloj situaciji, uvodeći izvesna pravila ponašanja, kao i beskontaktnu dostavu kao opciju.

Lepota i nega

Primećuje se povećano interesovanje za usavršavanje iz oblasti lepote i nege, što u velikoj meri govori o perspektivi za zapošljavanje u okviru ove oblasti, odnosno održanom interesovanju za ove usluge uprkos globalnoj zdravstvenoj krizi. Kursevi za frizere, manikir i pedikir, ali i grane kao što je šišanje pasa, imaju mnogo polaznika i nesumnjivo se prepoznaju prilike za zapošljavanje, odnosno samozapošljavanje u ovom sektoru.

Potražnja za majstorima

Moleri, vodoinstalateri, kao i električari su deficitarni i bez obzira na krizu postoji velika potreba tržišta za radnicima iz ovih oblasti. S druge strane, primećuje se manjak interesovanja za rad u ovim domenima, te ukoliko razmatrate prekvalifikaciju ovo može biti sjajna ideja, Sasvim je prirodno što korona kriza nije uticala negativno na zaposlenje majstora, budući da su ovo esencijalne usluge, potrebne u okviru svakodnevice, nevezano za spoljna dešavanja.

Kriza izazvana pandemijom korona virusa je u najvećoj meri negativno pogodila oblast ugostiteljstva, te je potražnja za kuvarima i konobarima neznatna. Samim time, opalo je interesovanje za ugostiteljske kurseve, kao i uopšte obrazovanje u ovom domenu. Ovakvo stanje stvari se pretpostavlja dok zdravstvena kriza ne bude sanirana. S druge strane, oblast medicine, te uslužne delatnosti koje su vezane za neizostavne segmente svakodnevice, kao i oblasti poslovanja u vezi sa modernim tehnologijama, nisu pogođene posledicama pandemije, šta više. Određeni prioriteti su pod uticajem krize nesumnjivo trajno izmenjeni, dok se istovremeno nadamo da će se oni tokovi koji su značajno oštećeni datim dešavanjima na globalnom planu jednako brzo oporaviti.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *