Vrste i upotreba bušilica

Bušilice su nezamenljiv alat današnjice u skoro svakom fizičkom poslu, pogotovo u poslovima vezanim za izgradnju i popravku. Bušilice su alat kojim se izrađuju rupe raznih dimenzija, i čija je primena zaista skoro sveprisutna. Postoje električne, pneumatske i akumulatorske, i svaki tip ima svoju specifičnu upotrebu.

Ručna električna bušilica

Najpoznatija i najzastupljenija kod nas je ručna električna bušilica, koja je ujedno i jedna od najjednostavnijih vrsta bušilica. Ručne bušilice su idealne za bušenje rupa za šrafove, i najčešće se primenjuju u stolarstvu kao i na polju instalacije elektronike i elektronskih uređaja poput štekera, televizora, frižidera, zidnih lampi, lustera, itd. 

Stone, stubne i stono-stubne bušilice

Stone, stubne i stono-stubne bušilice su malo “ozbiljniji” tip bušilica. Kao što im ime kaže, ove bušilice se montiraju na sto ili podložnu ploču, i obično se koriste pri bušenju metala i drugih materijala tvrđih od, na primer, drveta ili zida. Stono-stubna bušilica, za razliku od obične stone bušilice, ima mogućnost kretanja i rotacije, što pomaže pri delikatnijim poslovima bušenja.

Redne bušilice

Redne bušilice su skup stonih ili stono-stubnih bušilica. One se sastoje od više ovih vrsta bušilica pričvršćenih na čvrsti sto ili veću podložnu ploču. Njihova najčešća primena je kod obrade većeg broja rupa raznih dimenzija u istom obratku. Posebno su dobre u serijskoj proizvodnji zbog svoje ekonomičnosti i veoma se lako automatizuju.

Bušilice u upotrebi kod TV servis kompanija  

TV servis kompanije naročito koriste ručne bušilice, na primer, za instalaciju zidnih postolja za montiranje TV uređaja. S obzirom na tip posla i na promenljive uslove kod instalacija, nosača i stalaka za televizore, nije ni čudo što se sve TV servis kompanije odlučuju za ovaj tip bušilica. U TV servisima najčešća je potreba za pravljenjem rupa za šrafove kao i zašrafljivanjem, za šta je ručna bušilica vrlo dobro rešenje.

Pregled ručne bušilice 

S obzirom da je ručna bušilica najpoznatija i najzastupljenija, valja se bolje upoznati s njom. Najčešći oblik ove vrste bušilica je oblik pištolja, koji imaju zarad lakog i preciznog rukovanja. 

Ručne bušilice obično imaju taster, tj. okidač, na svojoj dršci, na sličnoj poziciji poput pozicije oroza kod pištolja. Blizu tog tastera se nalazi i taster za uključivanje i isključivanje, kao i sigurnosni taster za blokiranje, koji dodatno povećava funkcionalnost bušilice i omogućava njeno korišćenje u drugim situacijama osim bušenja, pretvarajući je u pogonski uređaj za druge alate koji se mogu priključiti na bušilicu.

Većina današnjih bušilica ima mogućnost podešavanja brzine rotacije, što je vrlo bitna funkcionalnost, s obzirom da treba podešavati brzinu rotacije od dimenzija i prečnika burgije koju koristite za bušenje. Takođe, skoro sve bušilice imaju mogućnost promene rotacije, što se uglavnom primenjuje za brzo zašrafljivanje i odšrafljivanje šrafova svih tipova i dimenzija.

Bezbednost i lična zaštitna oprema (HTZ oprema) prilikom rukovanja bušilicom 

Vrlo je bitno biti oprezan prilikom rukovanja bušilicom kako ne bi došlo do ozbiljnih povreda. Bušilice, pa čak i one najmanje, su vrlo jaki alati i od njih se mogu zadobiti povrede opasne po život.

Tokom bušenja, veliki broj prašine i opiljaka biva razbacan svuda okolo, i postoji opasnost da neki opiljak završi u vašem oku, kao i da udahnete prašinu koja je štetna po vaše disajne organe. Stoga je vrlo bitno nositi adekvatnu zaštitnu opremu prilikom rukovanja bušilicom, poput radničkih rukavica i sigurnosnih naočara. 

Poželjno je, takođe, nositi odeću kratkih rukava, kako se ne bi desilo da bušilica slučajno “uhvati” vaš rukav prilikom bušenja i nanese vam ozbiljne telesne povrede. Prilikom dužeg bušenja preporučljivo je imati i zvučnu zaštitnu opremu poput antifona ili čepića za uši, jer bušilice proizvode veliku buku i dugo izlaganje ovoj buci može dovesti do oštećenja sluha i pojave tinitusa.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *