PROČITAJ: ŠTA ODLIKUJE STEPENICE ZA POTKROVLJE?

Stepenice za potkrovlje su kao mostovi – spona dveju strana, donjeg i gornjeg dela životnog prostora. Njihova osnovna uloga ogleda se upravo u funkcionalnosti, te tako treba da budu kvalitetno urađene i precizno osmišljene kako bi se svakodnevno kretanje neometano odvijalo, a da ne zauzimaju mnogo površine. Takođe, mogu biti i vrlo dekorativne, čemu doprinosi izbor modela i materijala od kojih su izrađene, te kao takve činiti vrlo upečatljiv estetski element enterijera.

IZBOR ZAVISI I OD NAMENE POTKROVLJA

Ukoliko je mansarda unapred projektovana, stepenice za potkrovlje su najčešće deo konstrukcije kuće, odnosno stana, te su izrađene od betona, uglavnom obloženog drvetom, mermerom ili keramikom. Ako je potkrovlje tavanski prostor, svojevrsna ostava, te se posećuje povremeno, izbor su pretežno pokretne stepenice, poput lotri, koje se po potrebi spuštaju, a nakon korišćenja sklapaju i vraćaju unutar otvora, koji po zatvaranju čini ravnu sa plafonom. One su uglavnom lagane, od aluminijuma ili drvenih elemenata. Međutim, kao stepenice za potkrovlje koji je stambeni deo, najviše se biraju one koje nisu deo konstrukcije objekta, već se naknadno izrađuju i kasnije čine jedinstvenu celinu sa estetikom celog enterijera. 

NAJČEŠĆI MODELI 

Ukoliko se nalaze u uglu prostorije, stepenice za potkrovlje uglavnom su one klasičnog modela, u obliku ćiriličnog slova G, sa odmorištem ili bez njega, koje, kao takve, mogu zauzimati i vrlo malo prostora. Asortiman ovih proizvoda u prodavnici Okov će svakako zadovoljiti svaki enterijer i potrebe jednog domaćinstva. Prostor ispod njih, naročito u malim stanovima, može se iskoristiti za ormane, fioke ili police, čime je u potpunosti iskorišćen. Česte su i spiralne stepenice za potkrovlje, koje mogu ići u polukrug ili formirati ceo krug. Potpuno kružne katkada se mogu naći i u centralnom delu donje ili pak gornje prostorije. Za vrlo male kvadrature stana, ponekad se biraju i stepenice poput merdevina, bez rukohvata, koje prate liniju zida ili se, na primer, mogu naći ispred police sa knjigama budući da zauzimaju vrlo malu površinu. 

RAZLIČITI MATERIJALI

Stepenice za potkrovlje koje se nalaze u unutrašnjosti životnog prostora čine neodvojivi deo i uređenja enterijera, a svojim materijalom, dizajnom ili pak bojom mogu činiti vrlo specifičan i unikatan detalj. Iako mogu biti od mnogobrojnih materijala, toplina drveta je nezamenljiva, te ovaj materijal i dalje zauzima primat pri njihovoj izradi. Razlikuju se vrste drveta, kao i boje i nijanse, mogu biti sa sjajem ili mat, ali uvek jedinstvene. Za ovu namenu vrlo često se bira i metal, te mogu biti u modernističkom stilu, sa popunjenim ili mrežastim gazištem. Sasvim neobične i minimalističke jesu i one sa gazištima od stakla, koja se kombinuju sa metalnom konstrukcijom.

IPAK SPECIFIČNE

Načelno, stepenice za potkrovlje su, usled dimenzijskih ograničenja, uglavnom strmije i sa manjom širinom prolaza od uobičajenih spratnih stepenica. Stoga prilikom njihovog osmišljavanja možemo biti veoma kreativni i inovativni, te dobiti stepenice koje su jedinstvene ili multipraktične. Predstavljaju odraz stila celog stana i baš one mogu biti centralni estetski element. Odabir modela i materijala od kojih se izrađuju zavisi kako od ličnog ukusa i uređenja enterijera, tako i od frekventnosti upotrebe, što uslovljava i mesto na kojem će se naći: hodnik, dnevna soba, trpezarija.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *