Ogledalo Kao Zidna Obloga u Kuhinji

Istorija antikviteta može nam poslužiti ukoliko želimo da posmatramo ogledalo iz ugla predmeta koji priča priču. Ogledalo pamti sve, pa je upravo ovo njegovo svojstvo, da reflektuje, glavni razlog nastanka različitih verovanja vezanih za ovaj predmet. 

Veliki izbor dimenzija, oblika i boja, ali i razvoj savremene tehnologije omogućili su da ogledalo postane sastavni deo svake kuće ili poslovnog prostora. Ogledalo nam pomaže da dom učinimo modernim, a ipak ukoliko se odlučimo za neki antički oblik možemo dodati retro notu domu. Ogledalo može biti sastavni deo svake prostorije ukoliko smo spremni da odvojimo određene resurse i njih uložimo u renoviranje prostora. Glavna stvar o kojoj treba da vodimo računa je vrsta ogledala jer ga ne možemo ojačati kao obično staklo, pa moramo biti obazrivi kada biramo mesto gde isto postavljamo. Savremena tehnologija nam omogućava da ogledalo postavimo u različitim bojama, na različitim podlogama i u raznim oblicima. Ogledalo ne mora da ima isključivo praktičnu svrhu već može da se koristi i isključivo iz estetskih razloga kako bi prostor učinio luksuznim.

Dekorativni Elementi U Kuhinji

Staklene obloge čine prostor potpuno drugačijim i samim tim unose novu energiju. Ukrašavanje kuhinjskog prostora staklenim oblogama postaje nova moda. Umesto pločica koje su se do 2015-te godine koristile kao jedan od najpolularnijih vidova ukrašavanja kuhinja sada imamo staklene obloge koje se igrađuju u proseku od stakla 5-6 mm debljine. Izbor boja je neograničen, pa samim tim mogu biti u boji, možemo izabrati fotografiju ili logo koji želimo, a pošto je reč o individualnoj izradi biramo i mere po potrebi. Prednost je nedostatak fugni, pa je i sama ugradnja daleko lakša od klasičnih pločica. Upravo međuprostor između dve pločice predstavlja najčešće mesto gde se skupljaju bakterije i prljavština. Dakle, higijenski razlozi su pored estetskih najbitniji kada je reč o staklenim oblogama i predstavljaju odličan izbor ukoliko želite da renovirate prostor ili prvi put uređujete stan. 

Ogledalo se najčešće postavlja kako bi se zid zaštitio od prskanja vode ili ulja, ali može se postaviti isključivo i iz estetskih razloga jer autentičnost naše ličnosti se ogleda upravo kroz prostor u kojem živimo. Najbitnije je voditi računa o visini na kojoj postavljamo zidnu oblogu, a merenje se vrši najčešće od poda do radne površine i od radne površine do visećeg dela. Prostor između radne površine i visećeg dela je upravo prostor koji se najčešće koristi za postavljanje ogledala.

Feng shui je kineska veština uređenja prostora i prvi podaci ukazuju da je stara više od 6000 godina, a glavni cilj ove veštine je aktiviranje pozitivnih i neutralisanje negativnih centara u domu. Najčešći problem nastaje kada se feng shui stručnjak nađe pred klijentom koji želi da postavi ogledalo na određeno mesto jer je ogledalo najzahtevniji predmet u svetu uređenja doma uz pomoć energetskih tehnika. Dakle, ukoliko primetimo da je glavna funkcija ogledala da uveća i reflektuje nešto, dobijamo problem kada je reč o postavljanju istog u bilo koji prostor. Jako je bitno da ukoliko se ogledalo postavlja u kuhinji reflektuje obilje, odnosno određenu činiju sa voćem. Najbitnije je izbegavati ogledalo koje će u kuhinji gledati ka šporetu jer tada na osnovu verovanja imamo odliv novca. Postavljanje staklenih obloga utiče na vizuelni identitet koji može učiniti prostor većim ili pak kičastim, ako preteramo sa sjajnim površinama. 

Ukoliko se odlučite za postavljanje staklenih obloga, najbitnije je da isplanirate sve korake strpljivo i uzmete tačne mere jer se staklo stavlja na zid tek nakon što smo kuhinju uneli. Pločice imaju jednu prednost u odnosu na staklene obloge, a to je da je moguće da doradimo ili dokupimo određeni broj, ako nam zafali. Rad sa staklom traži nepogrešivost i samim tim popravke nisu moguće. Bitno je odrediti tačne mere, boju i raspored utičnica. Najbitnije je da zid na koji se stavlja staklo bude ravan i gladak i obzirom na to, neophodno je da se uradi gletovanje zidova ako već nije. Kaljeno staklo je superiornije od drugih jer je otporno na mehanička oštećenja i ono što je najbitnije podržava visoke temperature koje su karakteristične za ovu prostoriju.  Kao što se iz svega navedenog može zaključiti, staklo predstavlja idealno rešenje za moderno uređenje kuhinje, a jedini nedostatak koji trenutno možemo navesti je velika razlika u ceni između pločica i stakla. U ovom slučaju više je manje jer ukoliko u početku uložimo više u određene stvari koje se ne menjaju često, mi smo na dobitku. 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *