Da li se televizija gleda kao ranije?

Koliko imate televizora u domu?

A da li znate kada je nastala prva “kutija” koju danas svi gledamo?

Najpre je nastao pantelegraf u drugoj polovini 19. Veka. Zatim su naučnici našli način kako da se istovremeno prenose zvuk i slika, pa je dvadeset godina kasnije stvoren električni teleskop. A onda je početkom 20. veka nastao i prvi mehanički televizor.

Nakon tri decenije pojavilo se oko 200 tv uređaja, a na sajmu u Njujorku ova, za to vreme, moderna “kutija” predstavljena je široj javnosti. Po završetku Drugog svetskog rata, 1946. godine javnosti je prikazan televizor u boji, a nakon dve decenije krenulo se sa masovnom proizvodnjom ovih aparata.

Tradicionalna novogodišnja Parada ruža u Kalifornijij prikazana je prvi put na televiziji 1. januara 1953. godine.

Staro, dobro vreme

To su ta vremena kada nije bilo Interneta. Jedini prozor u svet bili su televizor i radio uređaji. Omiljena epizoda serije čekala se po sedam dana, a dugo očekivana televizijska premijera nekog filma često je okupljala celu porodicu kod kuće. Bilo je to neko staro dobro vreme.

A ako se nešto desi, pa promakne serija,osim reprize drugačije se nije moglo odgledati. A tek kad se televizor pokvari, e tu onda nastaje muka. Stari televizori su se često nosili u servis gde se vršila popravka tv uređaja, a majstori su im traži boljku, pa se na popravku čekalo i po nekoliko nedelja.

Da, da, beše to neko drugo vreme, vreme kada se o Internetu nije sanjalo, kada se po kafićima nije tražila šifra za WI-FI i kada se mnogo više družilo, posećivalo i provodilo vremena u krugu porodice.

A danas nema kuće koja nema makar jedan televizor. Manje kao sredstvo edukacije, danas se televizija više koristi za zabavu i informisanje.

Moderno doba, modera tehnologija

Prve televizijske stanice bile su vrlo primitivne, ali sa njihovim ubrzanim razvojem kreće se od 2000. godine. Kako se razvijala i poboljšavala slika, tako je dolazilo i do menjanja samih karakteristika televizora. Lepši dizajn, veći tv aparat, bolja rezolucija slike, a razvoj savremene tehnologije sve je primetniji u ovoj industriji.

Danas su na ceni LED i LCD televizori koji imaju HD rezoluciju, a od zemaljskog, preko antenskog i telefonskog kabla i satelita, sada se došlo do prenošenja slike preko Interneta.

Danas se televizija može gledati i u kući i u prevozu i na putovanju i na poslu. Dovoljno je da imate tablet ili smat telefon i sve je tu, na klik. Čini se da bez Interneta ne možemo i da tehnologija sve više napreduje.

Promene su stalne, pa se današnji proizvođači utrkuju koji televizor će imati bolje karakteristike. Zato više nije nimalo čudno što se možete pretraživati sadržaj na Internetu preko televizora, a svi najnapredniji modeli sadrže i WI-FI prijemnike.

Karakteristike modernih televizora

Osnovne karakteristike modernih televizora jesu kvalitetna i čista slika, jasan zvuk i visoka rezolucija. Elegantan i tanak ekran danas je na ceni, a glavna prednost modernih tv uređaja je u tome što se mogu povezati na Internet. Dovoljno je da imate odličnu vezu sa Internetom i u svakom trenutku možete uživati u omiljenom sadržaju kod kuće.

Futurolozi predviđaju da će uskoro 3D slika biti dostupna svima, pa će se bioskop potpuno preseliti u domove. Oni tvrde i da će razvoj tv aparata toliko napredovati da ljudi više neće znati da li se zemljotres dešava na filmu ili je on realan.

Kako se razvijala tehnologija, tako sui  profesionalci usavršavali svoja znanja.

Da li može pametni televizor da se pokvari?

Možda čudno zvuči, ali da, moguće je. Zato kada vam zatreba servis televizora Novi Sad nudi sjajne profesionalce.

Funkcije modernih televizora

Iako je evropska studija potvrdila da skoro više od pola ispitanika ne zna koje sve funkcije njihov smart tv ima, mnogi čak ne misle da novi televizori mogu da se pokvare. Ipak, greše. Tv servisi potvrđuju drugačije. Postoji nekoliko najčešćih kvarova pametnih televizora koje su u vezi sa funkcijama ovih modernih aparata.

No, da se vratimo na funkcije.

Korisnici su potvrdili da im je na prvom mestu važan kvalitet slike i zvuka. Zatim im je važno da mogu da pristupe Internetu, kako bi pomoću određenih aplikacija pristupili sadržaju koji ih zanima. Na ovaj način moguće je reprodukovati audio ili video sadržaj, a možete koristi daljinski ili pametni telefon kako biste upravljali televizorom.

Od marke i proizvođača televizora zavisi koje karakteristike ima vaš pametni televizor. Zahvaljujući vezi sa Internetom, mnogi proizvođači su korisnicima omogućili pristup društvenim mrežama i popularnim aplikacijama. Moguće je obavljati video pozive, ali i organizovati video sastanke koji su sada mnogo zanimljiviji, jer prenosi mogu da budu u većem formatu.

Pristupanje na zahtev je sada glavna prednost modernih televizora. Netflix, Youtube, online biblioteka filmova, tv emisije i drugi video sadržaj sada je dostupan svima koji su zainteresovani. Bilo da želite da pristupite multimedijalnom sadržaju ili da želite da gledate različite programe, danas je sve moguće zahvaljujući jednom uređaju, pametnom televizoru.

Detaljniji pregled vesti, video i foto galerija, vremenska prognoza u minut i drugi sadržaji danas i te kako privlače pažnju kupcima. Zato se proizvođači utrkuju ne bi li se potrošač odlučio baš za ponuđeni proizvod. A tokom kupovine, moguće je dobiti i dodatnu opremu, poput pribora za pisanje, pa na svom tv aparatu ukućanima možete ostaviti poruku kao nekada na oglasnoj tabli.

Televizori velikih dijagonala

Sve se više kupuju televizori velikih dijagonala. Neko bi s pravom mogao reći da su oni i jedini na tržištu, ali ima i manjih televizora. Naime, svi uređaji velikih dijagonala prikazuju isključivo sadržaj u HD rezoluciji. Zbog toga se potrošači najčešće odlučuju za ovakve uređaje.

Ipak, stalno se menjaju karakteristike pametnih televizora, jer proizvođači prate trku koju im ubrzani razvoj tehnologije nameće. Ipak, da li se ova tehnološka čuda mogu pokvariti?

Kao što smo i ranije u tekstu rekli, da, mogu se pokvariti.

servis tv

Najučestaliji kvarovi pametnih televizora

Nažalost ni nova tehnologija nije imuna na kvarove, ali srećom svaki provereni tv servis ima rešenje uvek.

Najčešći kvarovi su:

  • Gubitak slike i tona;
  • Gubitak tona;
  • Nema veze sa Internetom;
  • Crne linije na ekranu;
  • Crni kvadrati na ekranu…

Tv serviseri će znati kako da reše neki od pomenutih problema, jer kada dođe do problema sa slikom i tonom, to znači da se mrežna ploča pokvarila. Ako nema zvuka problem je u audio pojačalu, a ako nema veze sa Internetom problem može da bude u ruteru ili u samom televizoru. Crne linije nastaju kada dođe do pojave nekog fizičkog nedostatka na panelu, a mrtvi pikseli nastaju kada primetite da su se pojavili crni kvadrati na ekranu.

Ako primetite da je nastao neki problem, najpre sami pokušajte da ga dijagnostifikujete. Najčešće je problem lako rešiv, zato nemojte odmah da mislite o najgorem. Pouzdani tv servis će naći rešenje za vaš televizor, a profesionalci će brzo ispitati o kakvom kvaru je reč.

Nekada je reč o sitnoj popravci koja se brzo i lako obavlja, a nekada popravka ne može da pomogne, jer je došlo do fizičkog oštećenja ekrana. U svakom slučaju, nemojte sami da donosite zaključke. Prepustite profesionalcima da rade svoj posao, a onda sami odlučite da li je isplativije popravljati tv aparat ili je bolje kupiti novi uređaj. U svakom slučaju, odluka je na vama, a vi dobro razmislite šta vam je činiti. Saveti stručnjaka će vam sigurno pomoći, zato odmah pozovite tv servis, jer on je sigurni spas za vaš televizor.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *