Tajne uspešnog braka – kako da vaša ljubav bude dugovečna?

Ako ste na pragu da donesete važnu životnu odluku kao što je venčanje ili ste u prvim bračnim godinama, sigurno je da biste voleli da znate koja je tajna dugotrajnog i srećnog zajedničkog života. Kada dvoje ljudi živi zajedno i zasniva porodicu, razmirice i nesuglasice su moguće. Međutim, tajne dugovečnih brakova ne kriju se u izbegavanju bračnih problema, već u njihovom prevazilaženju.

Svaki brak ima uspone i padove, ali uz nekoliko dragocenih saveta možete izgraditi zdrav odnos sa partnerom i uživati u kvalitetnom zajedničkom vremenu. Pročitajte.

Na braku treba raditi

Kao i sve drugo vredno u životu i brak zahteva trud. Morate ulagati u vezu i raditi konstantno na negovanju odnosa između vas i supružnika. “Bračni posao” nije samo ribanje kupatila i iznošenje smeća. Zapravo, srećan, funkcionalan brak koji vas ispunjava dolazi kao rezultat zabavnog, a nekad i terapeutskog rada.

U nekim slučajevima parovi imaju poteškoća da se usaglase, komuniciraju i pronađu kompromisno rešenje za neke probleme. Spremnost za rad na odnosu može se pokazati i kroz otvorenost za bračnu psihoterapiju i savetovanje. U razgovoru sa stručnim licem mnogi parovi sa uspehom rešavaju nesuglasice i nesporazume i pronalaze put do zajedničkog cilja – skladan brak.

Bračna zajednica podrazumeva posvećenost, ljubav, uzajamnu podršku i poštovanje. Kada ulažete svoje vreme, energiju i novac, onda možete očekivati da ćete biti istinski srećni zajedno. Osmišljavanje putovanja, večera, gledanja filmova, svega onog što “puni vaše baterije” treba da bude u vašem redovnom rasporedu.

Postoji nekoliko ključnih stvari na kojima treba raditi svakodnevno da bi brak bio uspešan.

Ljubav i posvećenost

Ljubav je mnogo više od romantičnog osećanja i zaljubljenosti. U braku, ljubav je pre svega odluka da budete posvećeni drugoj osobi do kraja života, bez obzira na uspone i padove. Svima nam je poznata lakoća obaveze kada sve teče po planu. Međutim, prava ljubav se pokazuje tako što ćete ostati posvećeni čak i kada prolazite kroz životna iskušenja.

par-ruke
Pexels.com

Cenite jedno drugo, svoju vezu, porodicu i zajednički život. Pokažite zahvalnost kada vaš partner kuva večeru, pomaže deci oko domaćeg zadatka ili kupuje namirnice. Pokrenite male rituale, kao što je, na primer, da izdvojite nekoliko minuta svake večeri da kažete jedno drugom bar jednu stvar na kojoj ste posebno zahvalni tog dana.

Intimnost i bliskost

Seksualni odnosi su veoma važni za zdrav brak. Seks treba da bude redovan, a vi se postarajte da ga održite zanimljivim tako što ćete razgovarati sa partnerom o željama, igrama uloga, pozama ili rekvizitima za spavaću sobu.

Uspešan brak je, na kraju krajeva, i to – način da dobijete ono što želite i budete zadovoljni.

Vernost

Vernost u braku ne podrazumeva samo izostanak fizičke preljube, već i varanje srcem i umom. Kada svoj um posvetimo seksualnim fantazijama o drugoj osobi, nismo verni svom supružniku. Kada nudimo trenutke emocionalne intimnosti drugome, nismo verni.

Zdrav brak podrazumeva da se potpuno posvetite svom supružniku. Vernost zahteva samodisciplinu i svest o posledicama. Ako maštate o nekom drugom ili se prepustite usputnim strastima – narušili ste odnos koji gradite sa partnerom.

Romantika

Pitate se kako da brak bude uspešan? Setite se otrcanih romantičnih filmova i klišea. Ako poklonite supruzi cvet ili ostavite suprugu ljubavnu poruku u ranac – to može biti simpatično i dirljivo iznenađenje. S vremena na vreme obradujte svoju lepšu ili jaču polovinu nekim poklonom. Zajedničko gledanje zalaska sunca, priprema večere ili vođenje ljubavi uz sveće – malo romantike nijednom braku nije škodilo.

Strpljenje i oproštaj

Koliko god da volite svog partnera, imajte na umu da niko nije savršen. Naoružajte se strpljenjem i znajte da je u svakom braku potreban oproštaj. Uspešni bračni partneri uče da pokazuju beskrajno strpljenje i opraštanje svom partneru. Priznaju svoje greške i ne očekuju savršenstvo od supružnika. Takođe, ne pominju greške iz prošlosti da bi svog partnera držali kao “taoca”.

Ako se držite neke uvrede u prošlosti od svog partnera, oprostite mu/njoj. Oproštaj će osloboditi vaše srce i vezu. Svi prave greške. Supružnik može povrediti vaša osećanja ili učiniti nešto što vas uznemirava, a to vas može naljutiti, čak i razbesneti. Ali važno je da se nosite sa svojim osećanjima, pustite ih i nastavite dalje. Ne ponavljajte prošlost.

U slučaju da imate poteškoća da se rešite tegobnog osećaja ili ne znate kako da oprostite, pokušajte da porazgovarate sa partnerom. Od pomoći može da bude individualna, bračna ili online terapija. Potražite centar za stručnu podršku, psihoterapeut Beograd, ako živite u prestonici, odnosno psihološko savetovalište u svom gradu. U razgovoru sa terapeutom lakše možete doći do odgovora šta vas sprečava da oprostite i kako da napravite taj korak.

Zajedničko vreme

Odnosi ne funkcionišu bez ulaganja vremena. Svaka uspešna veza zahteva kvalitetno druženje sa ciljem. Odnos sa vašim supružnikom treba da bude najintimniji i najdublji odnos koji imate. Zbog toga će biti potrebno da provedete više vremena nego sa bilo kim drugim. Ako je moguće, svaki dan odvojite vreme za svog supružnika. Isplanirajte putovanje ili izlet.

Pexels.com

Uz posao i porodične obaveze, može biti lako izgubiti faktor romantike. Planirajte posebne datume, bilo da izađete ili samo ostanete kod kuće. Ako imate decu, organizujte da ih neko pričuva, tako da možete da porazgovarate i uživate u društvu bezbrižno.

Otvorena komunikacija bez kontrole

Ponekad u braku gde izostane otvorena komunikacija supružnici mogu da se “izgube”, prepuste ljubomori i osećaju da nisu dovoljno dobri za partnera. U takvim situacijama nije retkost da se zaboravi činjenica da su, iako u braku, dve ličnosti i da nemaju pravo da kontrolišu jedno drugo.

U većini slučajeva, pokušaj da se druga osoba kontroliše je nenameran i izraz nemoći. Ono što brak čini uspešnim je komunikacija, nezavisno vreme i zdrava uživanja koja će održati svaki par na pravom putu. Ako osećate da ste pod kontrolom ili da pak kontrolišete, rešite to ili zakažite sastanak za porodičnog savetnika.

Sa otvorenom komunikacijom nema mesta za bes i ogorčenost i prirodno želite da provodite vreme s parnerom. Posvetite se jedno drugom, razgovarajte, čuvajte iskru strasti i romanse i mnogo lakše ćete prebroditi sve bračne izazove koji su u godinama pred vama.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *