Operacija spuštenih kapaka – trajno rešavanje velikog problema

Spušteni kapci predstavljaju promenu u položaju kože kapka koja se spušta na dole. Iako započinje kao estetski nedostatak može da preraste i u zdravstveni problem jer se gubi pravilna funkcija oka i slabi vid.

Za korekciju palih kapaka postoje nehirurške metode koje mogu dati delimično rešenje kraćeg roka, ali ako je problem ozbiljan, jasno uočljiv i smeta, onda je jedina dobra alternativa blefaroplastika – zatezanje i podizanje kapaka putem operacije!

Operacija spuštenih kapaka – nekoliko osnovnih detalja

Ova procedura se ubraja u minimalno operativno invazivne, zahteva kratko izlaganje anesteziji i donosi kratak i brz oporavak.

Anestezija se aplikuje lokalno, u područje gornjeg kapka i sasvim je dovoljna za bezbolnu intervenciju. Upravo zbog blage anestezije, dobri kandidati za operaciju spuštenih kapaka su i stariji ljudi dobrog opšteg zdravstvenog stanja.

Postupak se izvodi ambulantno i odmah se ide kući. Konci se skidaju nakon 7 dana, a kvalitetan oporavak zahteva par dana odmora i zaštitu kapaka od: prašine, vetra i jake svetlosti. Moguća je pojava otoka i kratkog osećaja bola, ali se on rešava i sa najblažim vrstama analgetika. 

Kada se konci skinu i otok spadne dolazi se do punog efekta koji operacija spuštenih kapaka može da postigne, a to je trajno korigovanje asimetričnih kapaka i rešavanje zdravstvene tegobe kapaka koji su pali.

Kako se izvodi blefaroplastika?

Operacija spuštenih kapaka se izvodi rezom na gornjem kapku pri čemu se otklanja višak kože i masnoće, a kapak primetno podiže i zateže.

Procedura je kratka i traje oko 45 minuta za korekciju na jednom oku.

Rez se izvodi na prevoju kapka i kasnije je potpuno neprimetan.

Ono što jeste primetno nakon postupka operativnog podizanja kapaka je manje kože na kapcima, otvoreniji pogled, podignute obrve koje više nisu vučene na dole. Ovo su idealni rezultati koji bi trebalo da se postignu.

Pre podvrgavanja operaciji treba da znate i ovo…

Blefaroplastiku izvodi hirurg i to je prvi uslov koji mora biti ispunjen ako očekujete dobre rezultate. Samo su hirurzi kvalifikovani da izvode hirurško zatezanje kapaka.

Tražite kvalifikovanog hirurga koji ima dokaze o uspešno izvedenim operacijama. Zašto je to važno? Razlog leži u tome što, ako se pravilno ne izvede, operacija spuštenih kapaka može da ugrozi pravilno funkcionisanje oka. Hirurg mora da proceni količinu kože koja treba da se odstrani, a da oko ima istu mogućnost treptanja. Jedan od proverenih i pouzdanih hirurga koji se dugi niz godina bavi okuloplastičnom i rekonstruktivnom hirurgijom jeste dr. Zoran Žikić- oftamolog iz Okuloplasta. 

Sve što ne razumete, tražite pojašnjenja, dobro razmislite da li želite da se podvrgnete zatezanju kapaka ili vam treba još vremena za konačnu odluku. Kada odlučite, budite sigurni da je to ono što želite.

Kao što smo objasnili, operacija spuštenih kapaka je jednostavna procedura liftiga kapaka uz brz oporavak sa minimalnim šansama za komplikacije. Da bi sve proteklo dobro hirurg mora pažljivo, pre operacije da razmotri koliko kože da ukloni, da iscrta šablon i da bude svestan kakvu štetu može da napravi ako ne bude precizan. Za posledicu treba da se dobije simetričan izgled očiju, podizanje kapaka, podizanje obrva, a posredno i uklanjanje umornog pogleda, smanjenje bora i podmlađivanje čitavog lica.

 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *