Osnovne alatke koje bi trebalo da imate u kući

U eri masovne, jeftine proizvodnje, kada možemo da kupimo sve što poželimo, još uvek postoji veliki broj ljudi, vrednih i kreativnih, koji vole „svojom rukom“ da nešto naprave.  Bilo da su u pitanju potpuno novi predmeti, izrađeni od kupljenih materijala ili prepravka starih, već korišćenih, potreban je alat. Ukoliko nemate poterbu da se kreativno izražavate na ovaj način, svakako bi trebalo da imate bar nekoliko osnovnih alatki u kući, čak i ako ne znate da rukujte njima. Nikad se ne zna kad može da zatreba, a prvi komšija bi mogao da pritekne u pomoć.

Klešta

Kombinovana klešta su vrlo praktična alatka koja služi za odvrtanje i zavrtanje šrafova, matica, kada je potrebno pridržati komade drveta, metala, cevi, za sečenje žice, vađenje eksera i još mnogo drugih stvari. Ovo je alatka sa mnogo namena i mogućnosti za korišćenje, a pri kupovivni trebalo bi birati ona klešta koja imaju izolacionu dršku.

Čekić

Teško je nabrojati u koje sve svrhe čekić može da posluži, a neke od njih su zakucavanje eksera, sklapanje nameštaja, lupanje pločica i još mnogo toga. Izuzetno je važno pri rukovanju ovim alatom da glava čekića bude dobro pričvršćena za dršku kako ne bi došlo do spadanja prilikom rada, jer bi u tom slučaju mogla da nastane šteta na predmetu koji se popravlja, ali i povreda onoga ko radi. Postoji više vrsta čekića u zavisnosti od njihove namene, pa tako su najpoznatiji zidarski čekić, stolarski, kovački, tapetarski i mnogi drugi. Glava čekića je najčešće izrađena od čelika ili nekog drugog metala, a može biti i od gume. Drška je uglavnom drvena, a ima ih i metalnih i plastičnih. Za kućnu upotrebu je dovoljno imati jedan do dva manja čekića sa metalnom glavom, jer je njihova primena najčešća.

Ključevi za šrafove

Često se ukaže potreba za zavrtanje ili odvrtanje nekog šrafa, a zato je potrebno imati ključ za šrafove, odnosno nekoliko ključeva različitih dimenzija. Postoji više vrsta ključeva, s tim što u domaćinstvu najveću primenu imaju viljuškasti, ali možete nabaviti i okasti, kao i cevasti ključ. U radnjama sa alatom možete kupiti setove koji su napravljeni za popravke u domaćinstvu i tako biti sigurni da ćete uvek na raspolaganju imati odgovarajuću veličinu. Dobro rešenje je i podesivi ključ.

Odvijači šrafova

Popularni šrafciger osim svoje osnovne namene, a to je odvrtanje i zavrtanje šrafova, može da posluži za još puno toga, na primer za otvaranje kanti i za mnoge druge namene. Njih ima dve vrste, sa krstastim i ravnim vrhom, a potrebno je da nabavite od obe vrste po par veličina ili da kupite set šrafcigera za kućnu upotrebu.

Glinerica

Ispitivač struje ili glinerica, je nešto što bi trebalo da bude deo kućnog alata. Njom se ispituje strujni napon u utičnici, sijaličnom grlu i svuda gde je potrebno utvrditi da li ima struje. Bez obzira što je ovo bezbedna alatka, ukoliko nemate iskustva i znanja za rad sa električnim uređajima, najbolje je da pozovete stručno lice.

Metar

Merna traka se koristi kada treba da premerimo dimenzije prostora kod kupovine nameštaja, zavesa, tepiha, bele tehnike i mnogih drugih stvari. Njih ima više dimenzija, a ona od 3 m će biti sasvim dovoljna za kućnu upotrebu.

Ostalo

Na spisak osnovnog kućnog alata može se dodati i baterijska lampa, skalpel, testera, špahtla i još mnogo toga što bi moglo da vam zatreba u svakodnevnom životu. Napravite spisak i krenite u neku od mnogobrojnih radnji koje prodaju alat. Konsultujte se sa prodavcem ukoliko imate nedoumice i kupite kvalitetan i bezbedan alat. Uvek odlažite alatke posle korišćenja na bezbedno mesto, posebno ukoliko imate malu decu u kući.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *