Gledanje televizije preko interneta – moguće je!

Gledanje televizijskog programa preko krovnih antena koje hvataju analogni signal emitovan sa zemaljskih predajnika je davna prošlost. Nije više moguće analogni signal reprodukovati na vašim televizijskim uređajima. Emitovanje analognog signala u Srbiji je u potpunosti isključeno pre par godina. Zamenio ga je digitalni televizijski signal. Emitovanje digitalnog signala uveliko je standard u svim savremenim zemljama sveta, a i naša zemlja je od pre nekoliko godina počela sa emitovanjem digitalnog signala sa zemaljskog predajnika.

U početku mnogima od nas ovakva vest, da će se isključiti emitovanje analognog signala i da nećemo moći gledati televizijski program bez određenih uređaja izazivala je nerazumevanje i nepoverenje. Teško je svakako bilo mnogima navići se na ovakav vid prenosa televizijskog signala makar u početku, jer je zahtevalo određene troškove u startu, poput kupovine posebnog uređaja koji omogućava da vaši stari televizori mogu pratiti digitalni signal. Međutim, kratko je to trajalo, tačnije, sve dok nismo otkrili šta smo svih ovih godina propuštali i kakve nam mogućnosti danas nudi televizijska tehnika za emtitovanje i veze.

Digitalni signal danas se pušta u etar na različite načine, a sve šta nam je potrebno da bismo mogli pratiti program je televizor, a u zavisnosti od uslova i načina na koji primamo signal do našeg televizijskog prijemnika neophodno je da obezbedimo i odgovarajuću opremu.

Danas, gotovo svi TV prijemnici imaju u sebi ugrađen DVB-T2 tjuner uz pomoć kojeg možemo da pratimo digitalno emitovani televizijski signal.
U principu prijem slike se danas obavlja na više načina:

  • Satelitskim putem
  • Uz pomoć kabla (što je karakteristično za kablovske operatere)
  • Uz pomoć antene koja može biti krovna ili sobna
  • I uz pomoć interneta

Internet televizija omogućava nam da pratimo program sa svih prijemnika koje imamo u kući u svakom momentu. Pod tim podrazumevamo televizor, desktop računar, mobilni telefon, lap-top računar, tablet ili bilo koji drugi savremeni medij koji omogućava neprekidnu vezu sa internetom. Dakle, sve što nam je potrebno je stalna i dobra internet veza i nevažno je da li je u pitanju ADSL internet, kablovski internet ili neki drugi.

Možemo slobodno reći da je trka proizvođača web tehnologija već odavno počela i da se svi oni trude da na tržište izbace što bolji uređaj koji će svakom gledaocu omogućiti kvalitetan prijem slike, visoke rezulucije, odlične tehničke karaktersitike uređaja, stalnu dostupnost internetu, brz protok informacija i td.

iptv

Ovakvi pokušaji poznatih svetskih brendova kada su televizori u pitanju ne završavaju se samo na emitovanju televizijskog programa. Pored TV programa nude se i mnogi drugi sadržaji poput odloženog gledanja propuštenog programa, video na zahtev, zatim korišćenje društvenih mreža preko TV prijemnika, slušanje radija, slanje poruka, mesendžeri i mnoge druge aplikacije.

Ljubitelji modernih tehnologija, imaju ogroman izbor i danas gotovo da ne mogu odoleti pametnim televizijskim prijemnicima ili kako se popularno nazivaju Smart TV. Iako ovakvi televizijski prijemnici imaju prilično visoku cenu na tržištu (mada su svakoga dana sve jeftiniji), pa su često nedostupni mnogima od nas, to ne znači da televizijski program nije moguće pratiti preko interneta na druge načine.

Televizijski program preko interneta danas je moguće pratiti preko TV, ličnih računara, tablet i mobilnih telefona. Mnogi operateri koji se bavi distribucijom internet i televizijskog signala nude nam mogućnost gledanja televizije preko interneta. Često je potrebno instalirati određene aplikacije i pratiti uputstva registracije i pristupa kako bi nam ova mogućnost bila dostupna.

Koje vrste tv prenosa su nam na raspolaganju?

Kao što smo ranije pomenuli postoji nekoliko načina na koji se može emitovati TV signal. Neki od njih su prevaziđeni kao što je analogni signal sa zemaljskog predajnika, ali pored njega postoje i:

  • Digitalna televizija (satelitska)
  • Kablovska televizija
  • Moderne tehnologije emitovanja

Potreba je da se ovoga puta usmerimo na moderne tehnologije emitovanja TV signala u koje spada:

HDTV je oblik prenosa televizijskog signala u izuzetno velikoj rezoluciji. Za razliku od standardnih na koje smo navikli, ovaj oblik digitalnog signala nudi nam višestruko oštriju i kvaliteniju sliku pa je utisak koji dobijamo gledanjem ovakvog formata značajno jači.

Sigurno ste čuli za skraćenicu PPV, u prevodu plati po pregledu televizijski paket koji gledaocima omogućava da sami izaberu koje sadržaje žele da gledaju. To možemo praktično poistovetiti sa imanjem privatne televizije. Ovu opciju nude emiteri za posebne sadržaje koje gledalac sam bira.

Video na zahtev omogućava nam da određeni film ili seriju gledamo onda kada mi to hoćemo. Razlikuje se od PPV po tome što se PPV pušta svima u isto vreme dok se video na zahtev pušta u ono vreme kada to nama odgovara.

IPTV televizija je karakteristična po tome što se krajnjem korisniku omogućava gledanje programskog sadržaja preko internet mreže. Od uređaja koji nam je neophodan za gledanje ovakvog programa moramo imati IPTV prijemnik i priličnu brzu internet konekciju.

WEB televizija ili internet televizija omogućava krajnjem korisniku gledanje televizije preko interneta i to na svim uređajima na kojima postoji internet veza.

Šta je smart TV?

Smart TV, od engleske reči smart television, internet televizor ili hibridni televizor je TV prijemnik koji u sebi sadrži integrisani internet. Tačnije, pored nekih osnovnih funkcija koje su karakteristične za svaki TV prijemnik, uz pomoć smart TV-a moguće je koristiti i druge opcije koje nam omogućavaju komotniju, zanimljiviju i sveobuhvatniju interakciju sa različitim sadržajima. Sadržaji koji se nude uz pomoć smart TV su stalna veza sa internetom pa samim tim korisniku je omogućeno gledanje filmova preko interneta, igranje igrica, slušanje muzike, gledanje slika, čitanje knjiga i svi drugi sadržaji koji su karakteristični i za korisnike računara. Možemo reći da se dobar deo tehnologije proizvodnje smart TV ogleda na tehnologiji proizvodnje računara.

Ovakav tip TV prijemnika, kao i sama tehnologija proizvodnje smart TV je još uvek u začetku pa se u bliskoj budućnosti očekuju još bolja i potpunija rešenja.

televizija preko interneta

Svakako da u proizvodnji pametnih televizora prednjače poznate svetske marke i brendovi a zdrava konkurencija pomaže inovacijama i stalnom unapređenju kvaliteta. Očekujemo još bolja rešenja i još bolji kvalitet pametnih televizora u nekoj bližoj budućnosti.

Prosečan korisnik interneta se verovatno pita: Da li je neophodno da imam smart TV kako bih mogao da gledam televizijski program preko interneta? Odgovor je ne!

Gledanje TV programa preko interneta

Konkurencija na ovom polju je velika i to nesumnjivo stalno podiže kvalitet ponude. Distributeri koji nam nude opciju gledanja TV kanala preko interneta utrkuju se poslednjih godina međusobom koji će od njih pružiti bolju uslugu, veći broj televizijskih kanala, bolji kvalitet slike i zvuka i naravno povoljniju cenu.

Za kojeg distributera ćemo se odlučiti zavisi samo od nas iako su u pitanju male razlike jer u principu većina njih nam nudi slične sadržaje u sličnom cenovnom rangu. Ipak iskustva potrošača su podeljena pa svaki od distributera ima svoje navijače.

Šta je to što nas odlučuje kojeg ćemo distributera izabrati i na koji se sadržaj pretplatiti?

Na prvom mestu je svakako kvalitet slike i zvuka koji nam se nudi, zatim paketi i broj kanala koji imamo na raspolaganju, tehnička podrška u svakom minutu je takođe bitan faktor, cena je posebno važna, zatim uslovi pod kojim potpisujemo ugovor, trajanje ugovorne obaveze prema distributeru itd. Sve su ovo bitni razlozi koji će nam pomoći u odluci.

Multimedijalne mogućnosti koje nam se pružaju u mnogome prevazilaze očekivanja mnogih od nas. Pre samo nekoliko godina većina nas nije mogla ni zamisliti kojim ćemo sadržajima i na kakav način imati pristupa. Međutim, ovo nije kraj niti maksimum, trka je tek počela. Koliko možemo naslutiti po najavama najpopularnih brendova i najboljih distributera, TV sadržaji koji nam se u budućnosti budu emitovali definitivno će prevazići granice naše mašte.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *