Razvoj bebe na početku trudnoće

U trenutku kada saznate da ste u drugom stanju, vaš plod će ući već u petu ili šestu nedelju razvoja. Time započinje i drugi mesec trudnoće. U ovom periodu plod ubrzano raste. Njegovi glavni organi i udovi se formiraju, pa je prvo tromesečje jedno od najvažnijih. Drugi mesec trudnoće zahteva i dozu opreznosti, jer svaki štetni uticaj bakterija, virusa ili nekih lekova može poremetiti zdrav razvoj ploda.

Mnogo toga se dešava tokom 7. nedelje trudnoće

Beba je otprilike veličine borovnice, ali svakog dana raste po milimetar, pa je sada nekoliko hiljada puta veća nego na početku trudnoće. Većina rasta je skoncentrisana na glavu, jer se neverovatan broj moždanih ćelija stvara u minuti. Razvoj koji donosi 7. nedelja trudnoće je ključan za neuralnu tubu, mozak, kičmu. Glavni delovi oka koji omogućavaju vašoj bebi da vidi: rožnjača, zenica, sočivo počinju da se razvijaju ove nedelje i skoro su u potpunosti formirani samo nekoliko nedelja kasnije. Želudac i jednjak početak svog razvoja doživljavaju takođe u ovom periodu. Sedma nedelja trudnoće takođe započinje i razvojem jetre i pankreasa.

Osma nedelja trudnoće nastavlja istim tempom

Beba je sada veličine maline ili zrna pasulja. Mala glavica je počela da se izdužuje. Ruke su sve duže i sada su veće od nogu, jer gornji deo tela raste brže od donjeg. I noge su sve duže, iako kolena, gležnjevi, butine i prsti još nisu spremni. Nos i gornja usna bebe postaju primetni. Razvijaju se sitni nabori očnih kapaka. Uši počinju da se formiraju na spoljašnjoj strani bebine glave, dok nastavljaju da se kompletno razvijaju iznutra. U osmoj nedelji trudnoće razvija se i pol bebe, odnosno genitalije. Genitalije vaše bebe postaju jajnici ili testisi. Ipak, ovo neće biti vidljivo na ultrazvučnom pregledu. Ali, kada se završi 8.nedelja trudnoće, možete uraditi prenatalni test koji će dati kompletniju sliku razvoja, kao i pol bebe.

Mamino telo u drugom mesecu trudnoće

Stomak se ne nazire još uvek, eventualno se mogu osetiti blaga nadimanja. Grudi postaju malo osetljivije, pa sve izgleda kao period pred ciklus. Pojačana žeđ je normalna, pa i koža može izgledati suvo i dehidrirano. Fizičke promene buduće mame nisu toliko očigledne, ali sve druge
jesu. Promene raspoloženja, jutarnje mučnine, umor, želja za određenom hranom su najčešći somptomi koje sa sobom nosi drugi mesec trudnoće.

Ishrana trudnica u prvom tromesečju

Prvih 12 nedelja trudnoće su zahtevni za telo buduće mame. Drugi mesec trudnoće je ispunjen promenama koje su ispraćene umorom, pospanošću, mučninama i iscrpljenošću. Ishrana je u ovom periodu veoma važna i potrebno je unositi što više hranljivih namirnica. Mit o jelu za dvoje treba odbaciti, a okrenuti se zdravoj i uravnoteženoj ishrani. Povrće, voće, puno tečnosti, žitarice, zdravije vrste mesa su poželjni kao glavni nutritijenti. Osim namirnica, postoje i određeni vitamini kao što su kalcijum, folna kiselina, cink, gvožđe, jod i vitamin D koji imaju gomilu prednosti i koristi. Zeleno povrće i citrusi su bogati folnom kiselinom, dok su mlečni proizvodi odličan izvor kalcijuma. Većina doktora preporučuje obavezno uzimanje suplemenata za ove vitamine, naročito folne kiseline i vitamina C. Mučnine se mogu ublažiti grickkanjem sirovog badema.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *