Saveti za uređenje dnevnog boravka

Jedan prosečan dom poseduje nekoliko prostorija, a to su dnevni boravak, kuhinja, spavaće sobe, kupatilo, hodnik i ostava. Naravno, ne može apsolutno svaki dom da ima takav raspored, niti sve ove prostorije, ali je ovo definitivno standard kojem se teži i prema kojem se većina vodi. I svaka od ovih prostorija ima neki određeni plan po kojem bi trebalo da se njen enterijer uredi, a svakako, osim toga, sve zavisi od ličnog ukusa, zahteva i želja. U svemu ovome, najveću pažnju bi ipak trebalo obratiti na prvenstveno dve prostorije, a to su kuhinja i dnevni boravak, jer se radi o prostorijama u kojima provodite dosta vremena i koje bi trebalo kako na vas i ukućane, tako i na sve one koji vas posećuju, da ostavljaju prijatan utisak, te da uvek vlada opuštena atmosfera. Zato i treba dobro promisliti o celom toku uređenja dnevnog boravka, sve treba postupno uraditi, kako bi krajnji rezultat bio mnogo više od zadovoljavajućeg. Zbog svega toga, evo i nekih saveta kako da sprovedete sve u delo.

Ugaone garniture

Neprevaziđeni komad nameštaja za svaki dnevni boravak jesu ugaone garniture. Bilo da se radi o velikom dnevnom boravku, bilo da je on manji, te da je potrebno pametno da iskoristite prostor, ugaone garniture će vam u svim slučajevima biti najbolji prijatelji. Naravno, kada imate dosta prostora, onda uzimate ugaone garniture većih dimenzija, dok su one savršene za uštedu prostora, za dobro korišćenje svakog dela manjeg dnevnog boravka, jer se mogu raditi u najrazličitijim dimenzijama, kao i bojama i dezenima.

Boje za dnevni boravak

Odabir boja je jedna od najvećih prepreka i jedan od najvažnijih zadataka koje treba uraditi dobro kada je uređenje enterijera dnevnog boravka u pitanju. Naravno, sam odabir boja u najvećoj meri bi trebalo, a i mora da prati ono šta volite, vaš ukus i lični stil, no, u svemu ovome je potrebno da se konsultujete sa nekim ko je malo bolji poznavalac boja i njihovih kombinacija. Ono šta je potrebno da dobijete, upravo je dnevni boravak koji je prijatan, a to nećete uspeti sa nekim jarkim bojama koje su prilično naporne za gledanje. Jedan od najboljih izbora jesu zemljani tonovi, diskretno zelene nijanse, te sve one boje iz prirode, koje su dominantne u samoj prirodi, jer sve one deluju opuštajuće i odmarajuće. Sve popularnije jesu kombinacije hladnih boja, te bele i crne, kao i bele i sive, ali se u ovakvim kombinacijama željeni efekat dobija upotrebom detalja, pažljivim odabirom njihovim, pa ako ste u toj situaciji, onda dobro i dosta pažnje usmerite ka odabiru unutrašnjih boja za zidove.

 

Dnevni boravak + kuhinja

Sve više se koristi „open space“ model rada u stanovima i kućama, pa se tako dnevni boravak i kuhinja nadovezuju. Ovde je potrebno voditi više računa, kako bi sve izgledalo dobro kao celina, ali i dobro kao zasebni delovi. Zbog toga je najbolje da kuhinja bude duž celog zida, te da se između ugaone garniture i nje nalazi trpezarijski sto, čime ćete vizeulno učiniti podelu prostorije, što će dati odličan izgled vašem domu.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *