Servo sistemi i elektronika 21. veka

Koliko su vam poznati servo motori i drajveri? Uglavnom u ovakvim pominjanjima, servo motori se vezuju za servo volane, jer je to nešto što je i najpoznatije i najviše u upotrebi, bar kada se posmatra sveobuhvatno, dok drajveri teško da dolaze „na prvu loptu“ u vezu sa nekim motorima i robotikom. Međutim, servo sistemi su danas prisutni svuda.

Od najjednostavnijih aparata, preko brojnih mašina, uređaja, pa sve do najrazličitijih robota. Jednostavno rečeno, servo sistemi su nezaobilazni kada govorimo o elektronici, a glavni delovi tih sistema jesu servo motor i drajveri. 

Šta prestavljaju servo motori i drajveri?

Kada posmatramo fizički, servo motori i drajveri su sićušni delovi jednog sistema ili jedne mašine, određenog uređaja. Na prvi pogled i ne izgledaju kao ključni elementi potrebni za rad, a posebno ne kao elementi koji taj rad kontrolišu i čine ga kvalitetnim.

Servo motori predstavljaju elektromotorni uređaj koji kontroliše rad određene mašine, a posebna je njihova važnost i procesima usporavanja, ubrzavanja, te same brzine rada mašine. Zbog činjenice da utiču na preciznost u radu servo motori su neizostavni u industrijskoj automatizaciji, robotici svih vrsta, pa čak i u medicini gde predstavljaju važan deo za medicinske robote koji obavljaju neke medicinske zahvate, pa čak i operacije. 

Dok s jedne strane servo motori kontrolišu rad jedne mašine, njenu brzinu i preciznost, da bi ostvarili sve to potrebni su im regulatori sopstvenog rada, a to su u stvari drajveri. Iz tog razloga se nikada ne odvajaju jedno od drugog, već su servo motor i drajveri neodvojivi delovi. Njihov zadatak je regulacija rada motora, uz zaštitu od preopterećenja u procesu rada, kao i zaštita od napoja električne energije koji bi u određenim situacijama mogao da dovede do kvara, pregorevanja ili određenih problema. Enelva, kao i brojni drugi svetski brendovi, konstantno utiču na razvoj i poboljšanje servo motora i drajvera, kako bi pratili postignuća u svetu tehnologije i kako bi omogućili sve ono šta se postiže kada je nauka u pitanju. 

Robotika novog doba

Ako uzmemo u obzir razmišljanja od pre nekoliko decenija, uvidećemo da nije postojala ozbiljnija optimistična naklonjenost tome da će mašina moći da uradi više od čoveka. Razvoj mašina je išao u tom pravcu da se određeni poslovi lakše urade, da se uštedi na vremenu prilikom rada i da se osposobi potpuna funkcionalnost samom čoveku. Međutim, razvoj interneta i tehnologije je smer rasta i razvija skrenuo u sasvim drugom pravcu, a to je da mašina na mnogim poljima počinje u potpunosti da zamenjuje čoveka, što će posebno biti moguće, a već i jeste, otkrićem veštačke inteligencije. Međutim, u okviru kompletni tehnoloških i elektronskih otkrića, servo motor i drajveri su deo procesa i napredaka.

Njihovim napredovanjem, njihovim korišćenjem i prilagođavanjima novim uređajima, robotici, ostvaruju se sve ta zamisli, zbog kojih danas imamo robote za određene kućne poslove, robote koji odrađuju brojne poslove u okviru najrazličitijih profesija, pa čak i u okvirima medicine, gde se polako brojni zahvati prepuštaju u određenom trenutku mašinama koje čoveku pomažu da preciznije, efikasnije i lakše obave potrebne zdravstvene korake ka izlečenju. 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *