Zašto su telefoni sa zakrivljenim ekranom nezgodniji za održavanje?

Pre nešto više od 5 godina je kompanija „Samsung“ lansirala prvi telefon sa zakrivljenim ekranom i od tada se često može čuti da korisnici imaju nedoumicu da li je bolje da koriste mobilne telefone sa ravnim ili sa zakrivljenim ekranom. 

Inače, model pomenute kompanije je bio jedan od najtraženijih na tržištu 2014. godine, prosto zato što je bio u to vreme jedan od najinovativnijih modela. 

Međutim, pravi problem je nastao tek nešto kasnije, kada je lansiran novi model konkretne kompanije, a koji je imao ne samo zakrivljene ivice na ekranu, nego i znatno više funkcija, pa je i privukao pažnju značajnog broja korisnika širom sveta. 

Negativna karakteristika telefona sa zakrivljenim ekranom

Ne treba biti baš naročiti stručnjak da bi neko shvatio da su mobilni telefoni sa zakrivljenim ekranom, u najmanju ruku specifični. Pored toga što mnogi od njih imaju dosta novih funkcija, ekrani tog tipa jesu iz opravdanih razloga i te kako podložni oštećenjima.

A onda na scenu stupaju cene, koje nisu ni malo pristupačne, kada je u pitanju zamena stakla ekrana kod takvih modela telefona. 

Samim tim što su zakrivljeni, jasno je i da ti ekrani više koštaju nego na primer ravni. A odmah zatim se i logično nameće da je njihova zamena, odnosno bilo kakva vrsta popravke znatno skuplja nego kada su u pitanju mobilni telefoni, koji poseduju ravne ekrane. 

Upravo to se smatra osnovnom negativnom karakteristikom mobilnih telefona sa ekranom tog tipa. 

Zaštita telefona sa zakrivljenim ekranima

Opet se nekako logično nameće da mobilni telefoni koji imaju zakrivljene ekrane ne mogu da budu zaštićeni na istovetan način kao i oni, čiji su ekrani ravni.

Naime, ukoliko koristite stakla kao vid zaštite ekrana, vrlo brzo ćete shvatiti da većina njih ne naleže na mobilni sa zakrivljenim ekranom onako kako bi trebalo. Samim tim što ne naležu na celokupno staklo, očekivano je i da ne pružaju zaštitu koju možda korisnik očekuje. Sve to je mnogo sigurnije, u principu kod onih modela mobilnih telefona, koji imaju ravno staklo. Upravo kod njih, kao što je na primer iPhone 11 zamena stakla ekrana jednostavniji proces, odnosno jeftiniji, ali će o tome biti informisan svaki korisnik u izabranom servisu mobilnih telefona.

Posle svega što je pomenuto, nekako je i logična nedoumica koju imaju mnogi korisnici, a vezano za telefone sa ravnim, odnosno azkrivljenim ekranom.

Međutim, na to pitanje ni u kom slučaju ne može biti dat univerzalni odgovor. Jasno je da od korisnika u velikoj meri zavisi i na koji način će brinuti o izabranom modelu mobilnog telefona, pa će samim tim zavisiti i u kojoj meri će on biti očuvan i uopšteno, koliko će dugo biti u prilici da ga nesmetano koristi. Svakako je važno da u što kraćem roku posle oštećenja bude izvršena i zamena stakla ekrana, a bez obzira na to da li se radi o uređaju sa ravnim ili sa zakrivljenim ekranom.

Osim što bi trebalo na adekvatan način zaštititi na vreme ekran, bitno je i da korisnik vodi računa o samom uređaju, u najvećoj mogućoj meri. A posebno ako je reč o telefonu, koji ima zakrivljen ekran. A ako i dođe do pada, manja je verovatnoća da će telefon biti značajnije oštećen ukoliko ima odgovarajuću futrolu, odnosno foliju ili staklo za zaštitu ekrana.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *